Otrolig teknologi

Resan till Jupiter

-

NASA:s rymdfarkos­t Juno har färdats mot Jupiter med en hastighet på 97 000 km/h sedan den lämnade jorden 2011. När Juno nådde Jupiters omloppsban­a den 4 juli 2016 hade den rest 280 miljoner mil – det längsta avståndet hittills för någon solkraftsd­riven farkost.

Jupiter är den överlägset största planeten i solsysteme­t. Den mäter 14 300 mil i omkrets och massan är lika stor som 318 jordklot. Jupiter är en gasjätte som till största delen består av väte och helium. Planetens utseende känneteckn­as av ränder i gräddvitt, orange och brunt som löper längs de enorma vädersyste­men. Stora röda fläcken är en gigantisk storm – den är så stor att hela jordklotet skulle kunna rymmas inom den!

Vad som döljs i de lägre lagren och i kärnan är ett mysterium. Gaserna på Jupiter kanske kan berätta vilka material den är gjord av och hur det gick till när jätteplane­ten skapades. Finns det vatten i atmosfären och vad är det som döljer sig under lagren av moln? Det är några frågor som Juno kommer att ge svar på när den kretsar runt gasjätten. Juno kommer att färdas nära Jupiters poler och det har ingen annan rymdfarkos­t gjort förut. Där kommer den att kunna observera Jupiters spektakulä­ra norr- och sydsken och ge oss informatio­n om hur de skapas av planetens magnetfält. Det är förresten från detta som Juno fått sitt namn: Jupiter Near-polar Orbiter.

Juno kommer att ha två år på sig att kretsa runt Jupiter för att avslöja dess hemlighete­r. Sedan tar bränslet slut och farkosten kommer att störta ner och krascha på Jupiter. Man har velat undvika att den störtar på Jupiters måne Europa, då vi inte kan utesluta att det kan finnas utomjordis­kt liv i månens underjordi­ska oceaner.

Vilka hemlighete­r döljer kungen av planeter i vårt solsystem? Juno-projektet är på väg att avslöja dem.

 ??  ?? Juno rymdskeppe­t
Följ med på en guidad tur av sondens vetenskapl­iga verktygslå­da.
Mikrovågsr­adiometer
Genom att använda mikrovågor, så kommer det här instrument­et att undersöka Jupiters atmosfär och leta efter vattenånga.
Gravitatio­nsforsknin­g
Den...
Juno rymdskeppe­t Följ med på en guidad tur av sondens vetenskapl­iga verktygslå­da. Mikrovågsr­adiometer Genom att använda mikrovågor, så kommer det här instrument­et att undersöka Jupiters atmosfär och leta efter vattenånga. Gravitatio­nsforsknin­g Den...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden