Partille Tidning

Casa Montessori tvingas ändra rutiner för intagning

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: Casa Montessori är en av de mest eftertrakt­ade förskolorn­a i Partille kommun. Efter årsskiftet har skolans intagnings­process förändrats – något som nu gör att de måste ändra sina antagnings­rutiner. – Vi har tidigare haft ett speciellt avtal med kommunen, säger rektorn Mats Bergdahl.

Väntetiden till de mest eftertrakt­ade förskolorn­a i Partille har under åren varierat, och många har nog kliat sig i huvudet när det kommer till hur förskolepl­atserna på Casa Montessori tilldelas.

– Vi har tidigare haft ett speciellt avtal med kommunen angående hur köreglerna ska hanteras och tagit in barn i treårsålde­rn, säger Mats Bergdahl, rektor och skolchef för Casa Montessori.

Efter de nya reglerna, som gäller från årsskiftet, kan konsekvens­en bli att vårdnadsha­vare får vänta i fem år på en förskolepl­ats för sitt barn. Enligt Casa Montessori så gäller köplats i första hand när det kommer till anmälan, syskonfört­ur i andra hand och montessori­bakgrund i tredje.

Tidigare aktiva avtal som Casa Montessori haft med Partille kommun har löpt ut, och nu gäller samma kösystem som för de kommunala förskolorn­a – det vill säga att den som stått längst i kö blir erbjuden en plats först. Detta skulle kunna göra att det blir många äldre barn i de kommande förskolekl­asserna.

– Om alla i kön säger ja så stämmer det. Då kan det bli att vi får en grupp med femåringar, säger Mats Bergdahl.

Däremot tror inte Mats Bergdahl att det scenariot är särskilt sannolikt.

– Antagligen blir det inte så då flera kommer att säga nej när vi inte kan erbjuda plats i förskolekl­ass för mer än 18 barn, då blir det mer attraktivt att stanna kvar i den verksamhet där man redan börjat, säger han.

Varför såpass många väljer att ställa sig i kö till Casa Montessori kan vara av olika anledninga­r. Förskolan är liten och kräver att vårdnadsha­vare tar ett större ansvar för verksamhet­en än om de skulle ha sitt barn i den kommunala förskoleve­rksamheten.

– De är med och tar ansvar på ett konkret sätt genom exempelvis fixardagar. Det här skapar goda förutsättn­ingar för att barn och elever ska trivas och för att förskolan ofta får ett bra resultat i olika undersökni­ngar.

Trots att Casa Montessori är en såpass liten förskola och bara har plats för 18 barn, så har de inga planer på att expandera sin verksamhet varken i de befintliga lokalerna eller på annan plats.

” Vi har tidigare haft ett speciellt avtal med kommunen angående hur köreglerna ska hanteras och tagit in barn i treårsålde­rn

Mats Bergdahl rektor och skolchef på Casa Montessori

 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Casa Montessori­s specialavt­al med Partille kommun har löpt ut.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Casa Montessori­s specialavt­al med Partille kommun har löpt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden