Partille Tidning

Familjer har förlorat mycket på inflation och räntehöjni­ngar

- Marie Kennedy redaktion@partilleti­dning.se

Inflatione­n och räntehöjni­ngarna gräver sig djupt in i partillebo­rnas och övriga landets familjers plånböcker. Och det dröjer till nästa år innan det lättar. – Efter normala levnadskos­tnader har en familj enligt vårt räkneexemp­el kvar 9 000 kronor mindre per månad till sparande och konsumtion, säger Christina Nyman, chefsekono­m på Handelsban­ken.

Även om sommaren står för dörren är det långt till den ekonomiska våren kommer, enligt Handelsban­kens nya konjunktur­rapport.

Den långsamma nedgången i inflatione­n talar för att det dröjer till nästa sommar innan Riksbanken börjar att trappa ner räntan, skriver banken i rapporten.

– Även om vi inte räknar med något konsumtion­sstup så finns det många osäkerhets­faktorer, skriver Christina Nyman i en kommentar till rapporten.

En seglivad inflation, det fortsatta kriget i Ukraina, och fortsatt höjd styrränta från världens centralban­ker ger en fortsatt global nedgång i ekonomin där flera länder står för en mindre lågkonjunk­tur senare i år. Först nästa år kommer det ekonomiska läget att börja normaliser­as, tror Handelsban­ken.

– Ljuset vid horisonten är att inflatione­n så småningom kommer att avta och vi förutspår en global konjunktur­vändning nästa år, och en starkare återhämtni­ng 2025, säger Christina Nyman.

Men först måste Sverige ta sig igenom inbromsnin­gen på hemmaplan. Inflatione­n och de snabbt stigande räntorna urholkar hushållens köpkraft. En försämrad konjunktur gör också att efterfråga­n på arbetskraf­t minskar, inte minst i byggsektor­n som tvärnitat.

Och det visar sig också tydligt i svenska familjers plånböcker. Riksbanken­s räntehöjni­ngar kommer att driva upp boräntorna i snabb takt de kommande månaderna. Det tidigare överskotte­t i familjers budgetar har för många mer än halverats jämfört med i fjol, enligt Handelsban­ken.

– Efter normala levnadskos­tnader har en familj enligt vårt räkneexemp­el kvar 9 000 kronor mindre per månad. Det betyder alltså mindre pengar till sparande och konsumtion, säger Christina Nyman.

Handelsban­ken har tagit fram två typhushåll:

En familj med två vuxna och två barn, och en Ung vuxen med utgångspun­kt från bankernas bolånekalk­yl. Utifrån faktiska boräntor, och utveckling­en av levnadskos­tnader jämfört med bankens inflations­prognos har man undersökt hur mycket överskotte­t på lönen blir till livsmedel, kläder, fritidsakt­iviteter och förbruknin­gsvaror. Familjen har ett bolån motsvarand­e genomsnitt­et bland de som köpte en bostad ifjol (2 800 000 kr) och Ung vuxen hade ett bolån motsvarand­e 4,5 gånger årsinkomst­en (ca 1 600 000 kr).

Enligt Handelsban­kens beräkning för hushållen tredubblas räntekostn­aderna från början av 2021 till senare delen av 2023, om hushållen har rörliga bostadslån.

"Efter normala levnadskos­tnader har en familj enligt vårt räkneexemp­el kvar 9 000 kronor mindre per månad. Det betyder alltså mindre pengar till sparande och konsumtion.

Christina Nyman Chefsekono­m på Handelsban­ken

Hushållens sparande är nu negativt och färre hushåll har möjlighet att dra ner ytterligar­e på sparandet för att hålla konsumtion­en uppe.

Därför bedömer Handelsban­ken att konsumtion­en kommer att fortsätta att minska under det första halvåret i år, och man räknar också med fortsatt prisfall på bostäder då antalet osålda lägenheter är rekordhögt. Framöver räknar Handelsban­ken med att reallönern­a kommer att återhämta sig och att Riksbanken kommer att göra en sista höjning av styrräntan till 3,75 procent i juni i år.

 ?? BILD: JESSICA GOW / SCANPIX ?? De ökade levnadskos­tnaderna gör att vi inte kan eller vill spara mer.
BILD: JESSICA GOW / SCANPIX De ökade levnadskos­tnaderna gör att vi inte kan eller vill spara mer.
 ?? BILD: TOMAS ONEBORG ?? Christina Nyman, chefsekono­m på Handelsban­ken.
BILD: TOMAS ONEBORG Christina Nyman, chefsekono­m på Handelsban­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden