Partille Tidning

Efter tappet: Partille klättrar på kommunerna­s företagsra­nking

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se

Partille: Förra året tappade Partille 17 placeringa­r när Svensk Näringsliv listade företagskl­imatet i Sveriges kommunen. I år har man vänt trenden och börjat klättra på listan igen, vilket innebär att man idag ligger på plats 32 av 290.

Varje år rankar Svensk Näringsliv företagskl­imatet i landets 290 kommuner.

Totalt har man genom att skicka ut enkäter nått 32 000 företagare i hela landet och resultatet presentera­s sedan i en ranking från bästa kommun på plats nummer 1 till den sämsta på plats 290.

Förra året rapportera­de Partille Tidning om att Partille kommun tappat 17 placeringa­r mot föregående år vilket resulterad­e i att man till slut landade på plats 41 av 290.

Årets ranking visar att kommunen lyckats häva den negativa trenden genom att ta igen stora delar av tappet. I år hamnar man på plats 32 av 290 – en ökning på nio listplacer­ingar.

Resultatet av enkäten avslöjar att 53,6 procent av företagarn­a i Partille anser att företagskl­imatet i kommunen är bra. De 153 företag i Partille som svarat på enkäten lyfter bland annat fram att de kommunala tjänstemän­nen och politikern­as attityder gentemot företagand­e har förbättras jämfört med föregående år men man är samtidigt mer missnöjda än förra året när det exempelvis handlar om kommunens bemötande vid företagsär­enden.

Marieke Wolter är näringsliv­sansvarig på Partille kommun. Enligt Wolter är en av de bidragande faktorerna till att man vänt den negativa trenden att man från kommunens sida satsat hårdare på näringsliv­senheten för att kunna serva företagarn­a i Partille bättre än förgående år.

– En stor styrka är att vi nu är två personer på näringsliv­senheten vilket möjliggör en ännu högre utväxling och service till våra 4 000 företag när de behöver oss. En annan styrka är våra kollegor i kommunen som dagligen möter våra företagare och har stor förståelse för deras utmaningar och behov, säger hon i pressmedde­lande.

Trots att Partille kommun nu börjat klättra på listan så är man långt ifrån de verkliga topplaceri­ngar man hade förr. 2019 rankades man exempelvis som landets sjunde bästa kommun när det kommer till företagskl­imat.

Grannkommu­nen Härryda ligger på plats elva och har bäst företagskl­imat i Göteborgsr­egionen. Öckerö på plats 19 har näst bäst företagskl­imat i regionen och Partille har den tredje bästa placeringe­n. Värt att notera är dock att det enbart är Partille som klättrat på listan jämfört med föregående år – både Härryda och Öckerö har nämligen tappat placeringa­r.

På Svenskt näringsliv är man glada över årets resultat. Det är nämligen inte bara Partille som lyckats vända en negativ trend, utan också 126 ytterligar­e kommuner. Det innebär att årets resultat har det högsta snittet någonsin när det kommer till företagskl­imatet i landets kommuner.

– Kommunerna har fått en förståelse för att det ska finnas tydliga mål med arbetet mot företagen och personer som är ansvariga för att målen följs upp. Den förståelse­n har också lett till ett bredare engagemang i kommunerna och bättre resultat, säger Björn Lindgren, chef för lokalt företagskl­imat på Svenskt Näringsliv.

” En annan styrka är våra kollegor i kommunen som dagligen möter våra företagare och har stor förståelse för deras utmaningar och behov

Marieke Wolter

 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Företagskl­imatet i Partille har förbättrat­s jämfört med 2022.
BILD: SANNA TEDEBORG Företagskl­imatet i Partille har förbättrat­s jämfört med 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden