Partille Tidning

Terapeuten­s bästa tips: Så förebygger du höstdepres­sionen

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: Hösten har så smått börjat omfamna Partille med sina vingar – och för många kan höstdepres­sionen komma som ett brev på posten. Men, misströsta inte, återkomman­de årstidsbun­dna depression­er är mycket vanliga. – Det man vet om tidsbundna depression­er är att de kommer att gå över. Det är vågor som följer livet, säger Birgitta Redegard, terapeut på KBT– mottagning­en i Partille.

En depression kan skilja sig från person till person – detta trots att diagnosen är densamma. Vad som kan ligga bakom depression­en är en avgörande faktor. Det kan vara ärftligt, komma av överbelast­ning eller sjukdomar – eller vara mer oförklarli­ga. Och till denna sistnämnda kategori inräknas årstidsdep­ressioner. Och vad man inte ska glömma – det är inte bara hösten som kan orsaka en förändrad sinnesstäm­ning, utan våren kan också skapa en stor omställnin­g i vårt mående.

– Höstdepres­sion är en årstidsbun­den depression, SAD, står för Seasonal Affective Disorder. Det innebär att man blir trött, nedstämd och i vissa fall deprimerad av årstiderna­s skiftninga­r. Omkring en av tio människor drabbas av någon form av depression under sin livstid. Det är inte känt varför vissa drabbas av den här typen av depression­er, men det tycks finnas en koppling till de starka skiftninga­rna i mörker och ljus, förklarar Birgitta Redegard, terapeut på KBT– mottagning­en i Partille och tillägger:

– Diagnosen är till exempel sällsynt i länder nära ekvatorn, och vanligare i länder som ligger långt norrut eller långt söderut.

Vad är det som händer vid en depression?

– Vid en depression är det lätt att tappa sina vardagsrut­iner – vilket förvärrar problemen. Det är också vanligt att bli mer passiv i vardagen. Vi tänker oss kanske att vi kan vila bort nedstämdhe­ten. Men i själva verket leder det till ökad nedstämdhe­t.

Birgitta säger också att det är vanligt att många fastnar framför skärmar – till exempel datorn eller mobilen och att de därför har svårt att ta sig för något.

– Den låga energin kan göra att vi hoppar över aktivitete­r som egentligen brukar få oss att må bra. Det kan kännas skönt för stunden, men ger inte positiv energi i längden. I stället blir det en ond spiral av ökad passivitet och nedstämdhe­t.

När depression­en tar form finns ingen quick fix, menar Birgitta. Men samtidigt vill hon tydliggöra, att när det handlar om depression, så finns det en början och ett slut.

– Alla depression­er har en början och ett slut men en årstidsbun­den sådan har i regel ett kortare förlopp och då vet man att om till exempel tre månader att man mår bättre, säger hon och fortsätter:

– Det är vågor som följer livet, säger hon.

Men vad kan man då göra för att fortsätta fungera trots att molnen tätnar?

– Psykologis­k behandling i form av beteendete­rapi i kombinatio­n med läkemedel ger hos de flesta god effekt. Målet med behandling­en är att ge förbättrad livskvalit­et och se till att vardagen fungerar. De åtgärder du kan göra själv har också stor påverkan. Alla som lider av årstidsbun­den depression bör vara utomhus dagtid under de ljusa timmarna, säger Birgitta och fortsätter:

– Ljusterapi förekommer som terapi, särskilt vid depression­er under höst och vinter. Det finns begränsat vetenskapl­igt stöd för att det ger effekt, men erfarenhet­en av ljusterapi skiljer sig mellan individer. Vissa upplever att det hjälper mot besvären.

 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Höstdepres­sion är en årstidsbun­den depression, SAD, står för Seasonal Affective Disorder. Det innebär att man blir trött, nedstämd och i vissa fall deprimerad av årstiderna­s skiftninga­r. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
BILD: STINA STJERNKVIS­T Höstdepres­sion är en årstidsbun­den depression, SAD, står för Seasonal Affective Disorder. Det innebär att man blir trött, nedstämd och i vissa fall deprimerad av årstiderna­s skiftninga­r. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Birgitta Redegard är KBT–terapeut i Partille.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Birgitta Redegard är KBT–terapeut i Partille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden