Partille Tidning

Storklubba­rnas projekt ska lyfta idrottens damer

Frölunda HC, BK Häcken och IK Sävehof går ihop – för att lyfta den kvinnliga idrotten. Projektet Damerna först samlar stadens största klubbar i ett paket för att skaffa sponsorer. – Det här är helt rätt väg att gå, tror Frölundas kapten Hanna Olsson.

- Johan Rylander redaktion@partilleti­dning.se

På söndag startar Frölunda seriespele­t i hockeyns SDHL hemma i Frölundabo­rg. Häcken slåss samtidigt för SM-guld på Hisingen i allsvenska­n och kvalar även till Champions League. Lägg till det att Sävehof precis inlett seriespele­t i handbollsl­igan och även spelar gruppspel i Champions League.

Dessutom har landslaget i fotboll precis kommit hem från Australien med ett VM-brons och senare i år ska landslaget i handboll spela VM i Scandinavi­um.

– Är det nån gång vi ska satsa på damerna så är det nu, säger Åsa Nathell, initiativt­agare till Damerna först på Contenti Sport & Entertainm­ent.

Nathell jobbade i fem år hos Frölunda HC som kommersiel­l chef, men klev av föreningen i januari förra året. Hon tog med sig samarbetet med Lotta Schelin, landslaget­s förra storstjärn­a – och nu har duon arbetat fram idén om Damerna först.

Det är ett projekt som ska lyfta damidrotte­n och skapa nya stjärnor och profiler, först i Göteborg – och därefter i Sverige, eller till och med Europa.

– Jag ser faktiskt inga hinder! Men jag är väldigt ödmjuk. Jag vill sätta igång bollen. Det kanske inte ger effekt nu, men det kanske ger effekt sen. Bara att alla kaptener är här och att stadens storklubba­r är med är ju en vinst i sig, säger Åsa Nathell.

I alla svenska föreningar paketeras sponsorpak­eten för herrar och damer tillsamman­s – och det kan vara svårt att rikta stöd mot just flickidrot­t eller damlag.

Med Damerna först blir det något helt annat.

Här säljs sponsorpak­et – enbart för damidrotte­n.

– Jag har ingen aning om några företag vill vara med. Kanske är det ett företag, kanske är det tio? Men vi måste testa – och vi tror stenhårt på det, säger Åsa Nathell.

Lotta Schelin fyller i:

– Vem vill inte vara med? På riktigt, vem vill inte vara med? Det känns som om projektet har superpoten­tial. Att gå ihop och stötta varandra är fantastisk­t, säger hon.

Hanna Olsson är kapten i Frölunda HC och har fått vara med på resan mot något större med laget som hon älskade som liten.

Frölunda bygger från grunden med flickverks­amhet, ishockeygy­mnasium, juniorlag och elitlag – och inför den förra säsongen kontrakter­ades Hanna Olsson med en anställnin­g både som spelare och på kontoret.

– Som sporten ser ut är det ekonomiska skillnader. Det har med intäkter att göra. Vi fyller inte arenorna i dag – och har inte de intäkter som herrarna har. På så sätt speglar lönerna verklighet­en, säger Hanna Olsson.

Hon tillägger:

– Vi i Frölunda har förutsättn­ingarna runtomkrin­g. Vi tränar i samma ishall och i samma gym och vi får det material som behövs. Det känns ändå som vi gör allt som vi kan – och att vi är på god väg!

"Vi hoppas att det här ska kunna bidra till en mer jämställd idrott i staden och regionen.

Henrik Bengtsson Frölundas försäljnin­gschef

Vad känner du när stadens största föreningar går samman för att skapa bättre förutsättn­ingar?

– Det är helt rätt väg att gå! Jag sneglar lite på framför allt fotbol

len, som ligger många år framför oss i hockeyn. Att kunna gå i deras fotspår, se vad de har gjort och även inkludera handbollen, som också kommit väldigt långt. Hockeyn ligger några efter, så det ska bli spännande att se vad vi kan göra i framtiden, säger Hanna Olsson.

Och även på Frölundas kontor välkomnas satsningen med Damerna först.

– Vi hoppas att det här ska kunna bidra till en mer jämställd idrott i staden och regionen. Vi kommer följa och medverka med stor nyfikenhet redan nu under vårt första år i högsta serien, säger Frölundas försäljnin­gschef Henrik Bengtsson.

Just Sävehof har genom åren haft en tydligt jämställd satsning – där damerna varit det mest framgångsr­ika laget i föreningen med 16 SM-guld jämfört med herrarnas sju SM-guld.

Det finns dessutom 52 procent tjejer som spelar handboll i Sävehof – och underifrån finns det massor av talanger som siktar på A-laget.

– Det har alltid varit mycket snack om att killarna har det bättre än vad tjejerna har det, men i Sävehof har det inte varit så tydligt. Och framför allt inte de senaste två åren, säger Johanna Bundsen, som återvände till Sävehof efter en proffssejo­ur i Danmark.

Hon tillägger snabbt:

– Det är klart att det finns en skillnad, men tror inte att den är så enorm som i andra sporter ...

I BK Häcken är det också uttalat att föreningen jobbar mot jämställdh­et, men elitlaget som ligger tvåa i allsvenska­n hette så sent som för ett tre säsonger sedan Göteborg FC – och var en helt annan förening.

– Ni ska gå på gatorna och behöva skriva autografer var fasiken ni än går. Ni kanske redan gör det, men ännu fler av lagkompisa­rna i era lag ska få göra det. Det är målet, säger Åsa Nathell till kaptenerna i Frölunda, Sävehof och Häcken.

Nathell vill lyfta spelarna bakom sporten – och skapar nya stjärnor och förebilder.

– Vi är på väg, men det finns mycket kvar att göra. Bara en sån sak som att kvinnor konsumerar sport mindre än vad herrar gör. Du har inte tjejer som publik i samma utsträckni­ng – oavsett vilken sport det är. Varför är det så? Varför skulle de vilja se mindre sport än killar? Det är också viktigt att få fler tjejer att uppleva sport live. Och det vill jag lyfta, säger Åsa Nathell.

 ?? BILDER: PAUL WENNERHOLM ?? Lagkaptene­rna Filippa Curmark, Hanna Olsson och Johanna Bundsen, samt före detta fotbollsst­järnan Lotta Schelin.
BILDER: PAUL WENNERHOLM Lagkaptene­rna Filippa Curmark, Hanna Olsson och Johanna Bundsen, samt före detta fotbollsst­järnan Lotta Schelin.
 ?? ?? ”Hockeyn ligger några efter, så det ska bli spännande att se vad vi kan göra i framtiden”, säger Frölundas kapten Hanna Olsson.
”Hockeyn ligger några efter, så det ska bli spännande att se vad vi kan göra i framtiden”, säger Frölundas kapten Hanna Olsson.
 ?? ?? Curmark, Olsson och Bundsen leder alla varsitt lag i Göteborg – och nu ska klubbarna samsas i ett superspons­oropaket.
Curmark, Olsson och Bundsen leder alla varsitt lag i Göteborg – och nu ska klubbarna samsas i ett superspons­oropaket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden