Partille Tidning

Många kom för att se proffsen kasta sig ut för klippstupe­n

- Matilda Falk redaktion@partilleti­dning.se

Med adrenaline­t pumpande i ådrorna slängde sig den lokala förmågan Matthias Göransson sig ut för klippstupe­t på Uddaredsbe­rget. Tidningen var på plats under Floda Mountainbi­ke Festival som lockade hundratals besökare.

I helgen förvandlad­es centrala Floda och närliggand­e skogsstiga­r till ett mecka för MTB-cyklister. Lördagen bjöd på både adrenalin och spänning och evenemange­t kan beskrivas som en succé.

– Det är helt galet att se hur mycket folk det är. Från början hade vi räknat med kanske 100 stycken anmälda. Vi trodde inte att det skulle bli så här mycket, det är fantastisk­t! sa Nicke Sundström, arrangör och guide.

Under förmiddage­n hade drygt 500 cyklister anmält sig till de olika mountainbi­ke-turerna:

– När klockan var 10.00 så var alla listor fulla, och det är ju jätterolig­t med sådan uppslutnin­g, sa Maja Svensson, från Tannery Club.

Efter en fullspäcka­d förmiddag med guidade turer på den nya Oddride-banan på Uddaredsbe­rget väntade Freeride-jam, där modiga förare tog sig an några av Europas tuffaste hopp och klippstup.

I efterhand har det spekulerat­s att allt från 500–1000 personer tog sig upp till toppen av berget för att bevittna showen. Tidningens reporter var inte ensam att få hjärtat i halsgropen när deltagarna slängde sig ut från hoppen. En av dessa var Flodakille­n Alvin Bramstång, blott 15 år gammal. Han var dock inte ensam som ung förare, även Tigo Schoutisse­n, också 15, tog sig an utmaningen.

Dagens höjdpunkt var dock när den lokala förmågan, tillika arrangör, Matthias Göransson ensam tog sig an ett av de högsta hoppen. I skogen ljöd arrangör Pelle Aronssons röst:

– Det är inte säkert att någon av deltagarna väljer att utföra detta i dag. Detta är ett av Europas tuffaste hopp, säger han.

Tålmodigt och nervöst väntade publiken nedanför det meterhöga stupet. På klippkante­n skymtades deltagarna som beräknade hoppet. Matthias Göransson berättar:

– Jag tror inte jag tänkte så mycket! Man försöker bara vara så närvarande man kan så man gör som man tänkt tusen gånger innan. Det fanns en viss nervositet men jag har drömt länge om att göra det, så det var dags.

Landningen slutade inte helt som planerat, medger Matthias Göransson:

– Allt kanske inte gick helt som jag tänkte. Jag landade för långt så kompressio­nen blev så hård att jag tappade trycket på framhjulet så jag inte kunde svänga riktigt, jag råkade dra in i några i publiken men jag har försökt att kolla så det gick bra för alla.

Han fortsätter:

– Jag fick några blåmärken men det var det värt!

Inte heller Matthias trodde att det skulle komma så mycket folk:

– Det var verkligen en elektrisk stämning! Så mycket peppande, glada människor och en massa kärlek. Det här kunde man inte riktigt drömma om.

Hur kändes hoppen och banan?

– De kändes jättebra. Jag har cyklat mycket här under åren och det var kul att få köra med andra cyklister som uppskattar sådan här typ av cykling.

Nästa år vill arrangörer­na utveckla festivalen till en äventyrsfe­stival med både cykling, klättring och paddling över en hel helg.

– Det kommer att bli mycket större om vi får tumme upp från kommunen, säger Matthias Göransson.

 ?? BILD:ER MATILDA FALK ?? Matthias Göransson flyger över bäcken. Publikens hurrarop hörs sekunden senare.
BILD:ER MATILDA FALK Matthias Göransson flyger över bäcken. Publikens hurrarop hörs sekunden senare.
 ?? ?? Alvin Bramstång, en favorit hos publiken. Mellan hoppen får han ta emot lovord och high fives.
Alvin Bramstång, en favorit hos publiken. Mellan hoppen får han ta emot lovord och high fives.
 ?? ?? Nicke Sundström, guide och arrangör tillsamman­s med Maja Svensson från Tannery Club.
Nicke Sundström, guide och arrangör tillsamman­s med Maja Svensson från Tannery Club.
 ?? ?? Hoppet som fick publiken att tystna!
Hoppet som fick publiken att tystna!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden