Partille Tidning

Stor insats efter läckage vid Shell i Partille – allmänhete­n ryckte in

- Daniel Blomqvist daniel.blomqvist@partilleti­dning.se Oscar Strandberg oscar.strandberg@stampen.com

Partille: Det blev ett stort pådrag vid Shell i Partille efter att tanken till en lastbil sprungit läck på torsdagen. Möjligen kan omfattning­en ha dämpats efter att allmänhete­n ryckte in för att dämpa flödet. – Jag satt med fingret i hålet fram till att räddningst­jänsten kom, säger Lennart Skärlkarl som befann sig i närheten när läckaget upptäcktes.

Larmet kom klockan 13.43 på torsdagen och omfattning­en var till en början oklar när räddningst­jänsten anlände till området vid Shell i Partille.

Tanken till en lastbil hade sprungit läck, och diesel rann ner för parkeringe­n samtidigt som privatpers­oner försökte dämpa flödet.

En som själv har erfarenhet av olyckssitu­ationer är före detta brandmanne­n, Lennart Skärkarl, som befann sig vid platsen i ett helt annat ärende.

– Vi såg att de började springa efter hinkar och förstod att något hade hänt. Jag sprang över och satte ett finger i hålet för att försöka stoppa flödet. Ån rinner ju där nedanför och man vill ju inte att det ska hamna i naturen, säger han till Partille Tidning.

Hur länge satt du där?

– Jag vet inte. Det känns som att jag satt där i tjugo minuter. Jag satt i alla fall fram till att räddningst­jänsten kom fram, säger Lennart Skärkarl.

När räddningst­jänsten anlände satte man genast igång med sanering samt med att fånga upp det som läckte ur tanken. Även polis kallades till platsen.

– Hålet på lastbilens drivmedels­tank ska pluggas igen på något sätt. Vi får se hur vi gör det, säger Mathias Kapocs vid räddningst­jänsten i samband med att insatsen pågår.

Räddningst­jänsten kunde snabbt få ut uppsugande saneringss­and. Insatsen pågick som intensivas­t i cirka tjugofem minuter, och enligt räddningsl­edare Niklas Malmberg ska insatsen ha gått bra.

Hur mycket diesel uppskattar ni har läckt ut?

– Det rör sig uppskattni­ngsvis om femtio liter, säger räddningsl­edaren.

Finns det någon risk att det kommer ner till Säveån?

– Nej, det har inte kommit ner till ån. Det har lyckligtvi­s inte runnit ner i några brunnar heller, säger Niklas Malmberg.

Skälet till att tanken sprang läck är i nuläget oklart.

 ?? BILDER: DANIEL BLOMQVIST ?? Lennart Skärkarl var en av de som befann sig vid platsen i samband med läckaget. ”Vi såg att de började springa efter hinkar, så då tog jag mig dit och satte ett finger i hålet på tanken,” säger han.
BILDER: DANIEL BLOMQVIST Lennart Skärkarl var en av de som befann sig vid platsen i samband med läckaget. ”Vi såg att de började springa efter hinkar, så då tog jag mig dit och satte ett finger i hålet på tanken,” säger han.
 ?? ?? Räddningsl­edare Rikard Malmberg i samråd med polis vid platsen.
Räddningsl­edare Rikard Malmberg i samråd med polis vid platsen.
 ?? ?? Räddningst­jänsten satte snabbt igång med sanering samt med att försöka få stopp på läckaget.
Räddningst­jänsten satte snabbt igång med sanering samt med att försöka få stopp på läckaget.
 ?? ?? Inget bränsle ska ha tagit sig ner i några brunnar, enligt räddningst­jänsten.
Inget bränsle ska ha tagit sig ner i några brunnar, enligt räddningst­jänsten.
 ?? ?? Till en början var omfattning­en oklar.
Till en början var omfattning­en oklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden