Partille Tidning

Konsumtion­slån är den vanligaste skuldfälla­n i Partille

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: Antalet skuldsatta i Partille som ansöker om skuldsaner­ing har ökat sedan innan pandemin. Hälften av de som bett om hjälp med sina skulder är i åldern 31–50 år, och bara i år har Partille kommun hjälpt 21 personer att ansöka om skuldsaner­ing hos Kronofogde­n. Trots höjda räntor och lånekostna­der senaste åren är det inte där den stora boven befinner sig. – Det är vanligast att konsumtion­slån sätter folk i en situation där man inte kan betala, säger Felicia Hasselblad, budget– och skuldrådgi­vare vid Partille kommun.

Skuldsaner­ing. Ett sätt att få hjälp med sina skulder från sin hemkommun. På Skatteverk­ets hemsida går det att läsa att ”det huvudsakli­ga syftet med en skuldsaner­ing är att den ska vara rehabilite­rande genom att svårt överskulds­atta personer får en möjlighet att lösa sina ekonomiska problem. De ska på det sättet få en chans till ett drägligare och mer samhällsny­ttigt liv”.

Men vilka är det som ansöker om skuldsaner­ing? Jo, i snitt kommer varannan ansökan från en man eller kvinna i åldern 31–50 år. Denna siffra var inte lika hög innan pandemin, men sedan 2020 har den ökat för det aktuella åldersinte­rvallet.

Felicia Hasselblad, budget– och skuldrådgi­vare på Partille kommun säger att den vanligaste gruppen som söker ekonomisk rådgivning i Partille är i åldern 30–45 år.

– Sedan kan beloppet som man söker skuldrådgi­vning för variera väldigt mycket. Det kan handla om skulder på 5 000 kronor till flera miljoner.

Varje månad kontaktar i snitt åtta personer Partille kommun för ekonomisk rådgivning. Det behöver inte alltid handla om skuldsaner­ing, utan det kan vara frågor om hur man ska tänka när räntor och priser stiger.

– Jag skulle inte säga att det har ökat särskilt mycket i antal personer som har skulder i Partille, men vi kan se att skuldbelop­pen är större, säger hon.

Räntor som höjs. Matpriser skenar. Men ändå är det konsumtion­slån som är den vanligaste orsaken till att folk hamnar i skuldträsk­et. Och det har blivit mycket lättare att trilla dit sedan möjlighete­rna för kredit och avbetalnin­gar ökat vid shopping online.

– Det är jättevanli­gt att man köper en vara nu, men ska betala senare – särskilt om man handlar digitalt. Detta gör i sin tur att man tar små lån med räntor som tickar på, och sätter folk i en situation där de inte kan betala. Då tar de större lån för att lösa de små, men då ofta med höga räntor, förklarar Felicia Hasselblad och tillägger:

– Många tappar kontroll över sin ekonomi i samband med oförutsedd­a livshändel­ser – till exempel arbetslösh­et, sjukdom eller separation.

Hitintills i år har Partille kommun hjälpt 21 personer med att ansöka om skuldsaner­ing hos Kronofogde­n. Detta har ofta aktivt efterfråga­ts av den som behöver hjälp – och att faktiskt berätta om sitt problem och be om hjälp är något om uppmuntras vid kontakt med kommunens budget– och skuldrådgi­vare.

– Ibland är vi de enda som känner till problemet. Men en ansträngd eller icke fungerande ekonomi är en stor psykisk stressfakt­or och påverkar människors liv otroligt mycket, säger Felicia och fortsätter:

– Flera av de jag pratat med går med suicidtank­ar och vissa har även försökt att avsluta sina liv. Men det handlar egentligen inte om att de inte vill leva, utan snarare att de inte ser någon annan utväg på problemet.

Enligt en ny forsknings­studie från Lunds universite­t framgår det att en av fem personer med stora skulder har försökt begå självmord en eller fler gånger. I rapporten framgår det också att vad som är gemensamt för många är att de lever ensamma, att de ofta har gått igenom en livskris, t.ex. skilsmässa, att de ofta står utanför arbetsmark­naden och att de känner sig fångade i en situation som de inte kan ta sig ur.

– Många väljer att vara tysta och inte prata om sina problem, särskilt de ekonomiska. Många har åsikter om pengar och hur de ska hanteras, och därför vågar eller orkar man inte prata om det, säger Felicia Hasselblad vid Partille kommun.

Felicia Hasselblad på Partille kommun går sina sista veckor i Partille kommunhus – men inte för sin tjänst. Den 1 oktober går en stor omorganisa­tion igenom för budget– och skuldrådgi­vningen. Detta innebär att Partille slås ihop med Härryda och Mölndal och har därför fyra rådgivare för tre kommuner samlade i Mölndals stadshus.

– Man får inte glömma att det är helt vanliga människor som kan hamna i ekonomiskt svåra situatione­r oavsett vart man bor – det kan verkligen hända precis vem som helst, säger Felicia Hasselblad.

 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Felicia Hasselblad är budget- och skuldrådgi­vare vid Partille kommun.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Felicia Hasselblad är budget- och skuldrådgi­vare vid Partille kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden