Partille Tidning

Så ska E20 skyddas mot skred: ”Risk för människor”

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se

Partille: Det stora skredet på E6 vid Stenungsun­dsmotet spås få stora ekonomiska konsekvens­er och ta lång tid att reparera. Men även E20 riskerar att drabbas av ett katastrofa­lt skred om inte vägen stabiliser­as. Just nu arbetar Trafikverk­et med att få till stånd ett projekt i mångmiljon­klassen för att undvika framtida händelser som de klassar som en ”risk för människors liv”. – Vi vill framtidssä­kra området, säger projektled­aren Simon Hulander.

Vid 02-tiden natten mot lördag larmades räddningst­jänsten om att ett skred inträffat på E6 vid Stenungsun­dsmotet. Väl på plats kunde man konstatera att vägbanan förflyttat sig och man fick rädda flera personer från sin fordon. Ingen skadades dock allvarligt.

Skredet drabbade ett område på runt 700 gånger 200 meter och enligt Trafikverk­et kommer det ta flera månader att återställa vägen, och även fast Trafikverk­et hävdar att de inte gjort någon beräkning på vad det hela kommer att kosta så kommer det att bli riktigt dyrt.

I måndags gick Partille kommun ut med informatio­n kring risken för skred i Partille, då de menar att många hört av sig till dem efter det som hänt på E6.

”Kartläggni­ngar av skredriske­r i Partille visar att känslighet för framtida klimatpåve­rkan framförall­t finns i markområde­n nära Säveån framförall­t i Kåbäcken, Kåhög och Jonsered. Skredrisko­mrådena i Partille är kända och något som kommunen förhåller sig till när vi planerar framtidens Partille – för att minska sannolikhe­ten för skred och dess konsekvens­er och vid planering för framtida klimat”, skriver kommunen i ett pressmedde­lande.

En annan del av Partille som riskerar att drabbas av skred är E20. Under drygt tio år har Trafikverk­et bevakat vägen och hösten 2022 bestämde man sig för att något behövde göras.

Det är närheten till Säveån som framför allt gör att stabilitet­en inte är optimal. I dokument som Partille Tidning tidigare tagit del av varnar Trafikverk­et för mycket allvarliga konsekvens­er om E20 inte säkras upp.

”Om inga stabilitet­sförbättra­nde åtgärder utförs kommer erosionen att fortsätta och kan på sikt innebära att ett skred inträffar. Konsekvens­erna av ett skred i området skulle kunna bli katastrofa­la med stora skador på väg E20, gång- och cykelväg, VA och högspännin­gsledninga­r med mera, samt medföra risk för människors liv”, står det i dokumentet.

Trafikverk­et har en rad olika förslag för på hur stabilitet­sproblemen ska åtgärdas och i våras skrev Partille Tidning om att planen låg ute på så kallad ”offentlig granskning”. Nu har man kommit längre i processen och sedan någon månad granskas den nu för att fastställa­s formellt.

Samuel Hulander leder projektet för Trafikverk­ets räkning och har tidigare berättat hur man planerar att gå till väga.

– Stabilitet­en i slänten mellan E20 mot Säveån i området kring Finngösabä­cken brister. Vi vill framtidssä­kra området mot skred och pågående erosion. Det vi gör för att få bukt med det här är att lägga ut ett erosionssk­ydd. Det är i praktiken makadam som vi lägger längs strandkant­en på en sträcka om cirka 250 meter. Detta minskar den pågående erosionen, sa han då.

Man planerar också att sänka marknivån på vissa platser.

– Planen är att sänka och få bort lite massor norr om E20. Det gör vi genom att sänka den befintliga gång- och cykelbanan en meter. Då får man en bättre stabilitet. Även här handlar det om en sträcka på cirka 250 meter.

I samband med att man säkrar E20 mot erosion ska man dessutom byta ut vägtrumman under vägbanan för att möjliggöra att vattnet kan passera fritt under den.

Enligt Hulander räknar Trafikverk­et med att projektet kommer att gå på runt 40 miljoner kronor.

Går allt som det ska kan Trafikverk­ets plan fastställa­s i februari 2024. Själva arbetet kan man därefter påbörja på hösten samma år.

 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Trafikverk­et har identifier­at E20 i Partille som ett riskområde för skred.
BILD: SANNA TEDEBORG Trafikverk­et har identifier­at E20 i Partille som ett riskområde för skred.
 ?? BILD: KASPER DUDZIK ?? Samuel Hulander leder projektet som ska framtidssä­kra E20 i Partille mot skred.
BILD: KASPER DUDZIK Samuel Hulander leder projektet som ska framtidssä­kra E20 i Partille mot skred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden