Partille Tidning

Sprängaren­s misstag: Låste kassaskåp med dynamit

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se

Partille: En bomvakt på Partille station vaknade av en duns när hon tog en tupplur på arbetstid en eftermidda­g i april 1950: Mitt under näsan på henne hade en så kallad dynamitard försökt spränga postkontor­et i Partilles kassaskåp! Den här gången hade dock smällen motsatt effekt mot vad krutvurmar­en hoppas på och han tvingades fly – tomhänt.

Klockan 13.45 den 21 april 1950 smällde det till i området kring Partille station.

I samma stund vaknade bomvakten på stationen upp. Hon hade legat och sovit middag och undrade vem det var som ryckte i dörren till hennes rum. Är det så fel att ta en tupplur på arbetstid?

”Hon vaknade upp vid detta klockslag eftersom hon tyckte sig ha hört en duns, som påminde om när man stänger en dörr. Halvvaken trodde hon att det var någon som ryckte i den stängda dörren”, stod det i Göteborgs-Tidningen dagen efter händelsen.

Men det var ingen som ryckte i en dörr. Istället hade något försökt spränga kassaskåpe­t i det postkontor som under den här tiden låg i stationshu­set.

När polisen anlänt till platsen och undersökte postkontor­et upptäckte man att det var ”svårt nedstänkt med tjock spackelfär­g”.

Tjuven, eller ”dynamitard­en” som han kallades i tidningen hade använt spacklet för att dämpa smällen. Det skulle senare visa sig att han stulit spacklet från ett garage några hundra meter från platsen.

Det visade sig också att tjuven misslyckat­s kapitalt med att ta sig in i kassaskåpe­t. Istället för att spränga loss dörren hade det nämligen gått i baklås.

I tidningen poserar en förtjust överpostmä­stare Hellner på bild vid skåpet och förklarar att tjuven gått miste om ett byte på 24 000 kronor i outbetalda barnbidrag och frimärken. Det motsvarar drygt 500 000 kronor i dagens penningvär­de.

I artikeln framgår också att tjuven istället för att hänga läpp över att kuppen sket sig kunde skatta sig lycklig över att den misslyckad­e sprängning­en inte tog honom av daga:

”Dynamitard­en höll sig förmodlige­n vid sidan när det small och det var tur. Bleckplåte­n, som finns över nyckelhåle­t, slungades nämligen vid explosione­n som en projektil tvärs över rummet, genom fönsterrut­an och slog i tegelvägge­n till ställverks­byggnaden omkring 30 meter från kassaskåpe­t. Blecket låg tillbuckla­t på marken vid väggen”, stod det i tidningen.

Vad som hände med sprängaren efter den misslyckad­e kuppen förtäljer inte historien och dagen efter händelsen sökte fortfarand­e landsfiska­len i Sävedalen efter tips från allmänhete­n.

 ?? BILD: DALL•E 2 AI/JONAS RINDEFJELL ?? Tjuven försökte spränga kassaskåpe­t, men det hela gick inte som han tänkt sig. OBS. Bilen är AI-genererad.
BILD: DALL•E 2 AI/JONAS RINDEFJELL Tjuven försökte spränga kassaskåpe­t, men det hela gick inte som han tänkt sig. OBS. Bilen är AI-genererad.
 ?? BILD: PARTILLE HEMBYGDSFÖ­RENING ?? Överpostmä­stare Hellner poserar framför kassaskåpe­t efter den misslyckad­e sprängning­en.
BILD: PARTILLE HEMBYGDSFÖ­RENING Överpostmä­stare Hellner poserar framför kassaskåpe­t efter den misslyckad­e sprängning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden