Partille Tidning

Maria Arnström anordnar vänträffar: ”Behov som finns”

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Sävedalen: Att finna nya vänner i vuxen ålder kan vara en utmaning för många. Men detta är något som Maria Arnström vill förändra för Sävedalsbo­rna. Hon anordnar så kallade vänträffar där deltagarna får samtala om allt som faller in – och skapar mervärde i Sävedalen. – Vi behöver bekämpa ofrivillig ensamhet. Många har inte så stor bekantskap­skrets, men vi måste ta hand om varandra.

Svenskarna sägs vara världens ensammaste folk. Vi toppar den internatio­nella statistike­n både vad gäller människor som lever och människor som dör ensamståen­de. Men det är något som Maria Arnström vill ändra på – åtminstone när det gäller vänskaper i Sävedalen.

– Första träffen blev väldigt uppskattad och det tog inte lång tid innan de här olika människorn­a började att öppna upp sig och börja prata med varandra, säger hon och fortsätter:

– Flera svarade att det inte kunde på en torsdag förra gången, så den här gången kör vi på en onsdag. Det kanske öppnar upp för fler att komma hit.

Maria Arnström är massören som bedriver sin verksamhet i Sävedalen. Med sitt stora leende som, om möjligt, är varmare än hennes röda hår bjuder hon in lokalbefol­kningen för att möta varandra på en ny nivå.

– Många engagerar sig i arbete och aktivitete­r och har därför mycket att göra – men inte alla. Det finns de som önskar sociala kontakter, men att hitta nya vänner i vuxen ålder är inte helt lätt. Det ett behov och en vilja som finns.

Maria kom på idén efter att anordna vänträffar efter att hon sökte ögonkontak­t med folk i Sävedalen, men fick kanske inte den respons som hon önskat.

– När jag fick min första idé sprang den iväg och blev jättestor. Jag ville öppna ett kafé som alltid skulle vara öppet och där fokus ligger på samtal i stället för kaffe, skrattar hon och fortsätter:

– Men så insåg jag att jag får baka ihop idén något. Jag har en lokal här i Sävedalen i och med mitt företag och möjlighete­n att samordna de här träffarna. Och det känns fint att kunna möjliggöra för människor att ses.

Vid den första träffen som Maria anordnade kom ett antal kvinnor och slog sig ned på stolar, pallar och kuddar på golvet. De flesta var runt 45–50 år och Maria tror att kvinnor kanske är mer sugna på social kontakt.

– Men alla är så klart välkomna. Den jag är kanske också påverkar vem som kommer. Hade en man bjudit in till en sådan här grej kanske det hade kommit fler män, säger Maria och funderar.

I slutet av den första träffen bad Maria deltagarna att utvärdera kvällen – och responsen lät inte vänta på sig.

– Jag blev nästan lite besviken att de inte hade något negativt att säga. Då har jag ju inget konkret att förbättra! skrattar Maria och fortsätter:

– En av deltagarna skrev ett så fint svar på frågan vad hen tar med sig efter kvällen. Hen skrev ”Människor är fantastisk­a när samtalen är äkta och berör”, hur bra känns inte det?

Efter den första succén anordnar Maria nu ännu en vänträff i Sävedalen. Hon marknadsfö­r eventet enbart i en lokal Facebookgr­upp, där flera svarat att de inte kan komma denna gång, men gärna vid ett annat tillfälle. Maria har även fått frågan om folk utanför Sävedalen är välkomna, men här har Maria en grundtanke.

– Tanken är att det ska vara folk i närområdet. Att man med kort varsel ska kunna fråga om man ska ta en promenad eller en fika, säger hon och tillägger:

– Många har ju känner i andra delar av stan eller i andra städer – där de har sina liv och det ofta krävs mer planering för att ses. Jag vill att folk ska våga öppna upp sig för nya människor – det är väldigt vårdande.

Vidare pratar Maria om att man kan få en boost av att ta sig tiden att möta nya människor.

– Vi behöver bekämpa ofrivillig ensamhet. Många har inte så stor bekantskap­skrets, men vi måste ta hand om varandra. Jag ser på det som folkhälsa och för mig ger möten med andra hopp om mänsklighe­ten.

 ?? BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N ?? ”Vi behöver bekämpa ofrivillig ensamhet”, säger Maria Arnström som därför bjuder in till vänträffar i Sävedalen.
BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N ”Vi behöver bekämpa ofrivillig ensamhet”, säger Maria Arnström som därför bjuder in till vänträffar i Sävedalen.
 ?? ?? Come closer innehåller frågor som ska öppna upp för meningsful­la samtal mellan människor.
Come closer innehåller frågor som ska öppna upp för meningsful­la samtal mellan människor.
 ?? ?? Kortleken Come closer kommer väl till pass under träffarna.
Kortleken Come closer kommer väl till pass under träffarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden