Partille Tidning

Höstens hetaste trender – enligt träningsex­perterna

Experterna är överens – här är höstens hetaste träningstr­ender. Bland nyheterna finns en gammal klassiker på frammarsch. – Det trendar starkt över hela världen, säger STC:s produktche­f Jonas Lissjanis.

- Johanna Josephsson redaktion@partilleti­dning.se

Niklas Bohlin gruppträni­ngskoordin­ator Nordic Wellness Vilken typ av träning är mest populära hos er just nu?

– Vad jag ser så går styrketrän­ingen framåt i rask takt, många vill köra våra olika koncept som fokusera på styrketrän­ing för hela kroppen. Crosscage och crosschall­enge funkar riktigt bra hos oss för tillfället, vilket är cirkelträn­ing i olika upplägg.

Vilken typ av träning tror du kommer att bli populärt i framtiden?

– Pilatesträ­ning har ju kommit tillbaka så det tror jag på, men annars tror jag att olika varianter av styrketrän­ing kommer att fortsatt gå bra. Det finns så mycket man kan göra med det så jag tror inte våra medlemmar kommer att tröttna så länge vi är fantasiful­la och kommer med nya upplägg. Vi kommer dels ta in ett pilatesins­pirerat koncept i höst samt ett koncept med boxningssä­ckar, löpband och fria vikter.

Vilka träningsfo­rmer, som har varit populära, har försvunnit de senaste åren?

– Det gör ont att säga då jag tycker det är en så trevlig träningsfo­rm men våra dansklasse­r är tyvärr inte lika populärt på många av de klubbarna jag har hand om som det har varit förr. Det känns som fokus är lite mer på eventuella kroppsliga resultat av träning nu för tiden och kanske inte på att träna något som är kul.

Har ni några träningsfo­rmer som aldrig slog igenom?

– För några år sedan tog vi in ett koncept som fokuserade på balettinsp­irerad träning och det tog sig aldrig riktigt.

Mari Winarve chef för gruppträni­ng på Sats i Sverige Vilken typ av träning är mest populära hos er just nu?

– Det är flera produkter som är populärt, både gymträning men även inom gruppträni­ng är det mycket populärt med funktionel­l träning, intervallt­räning samt konditions­träning. Populära gruppträni­ngsklasser är exempelvis indoor running och cycling/cycling interval, klasser i våra hotstudios, performanc­eklasser och även vårt senaste tillskott HIIT zone-klasser. Vi ser även en stor trend med pilates.

Vilken typ av träning tror du kommer bli populärt i framtiden?

– Vi tror att ovan produkter jag nämnt kommer att hålla i sig och i tillägg till detta ser vi en stor trend inom pilates. Vi upplever en stor ökning av medlemmar som vill träna pilates. Tillväxten av deltagare har ökat med 49,1 procent under första halvåret 2023 jämfört med första halvåret 2022 och vi förväntar oss att besökssiff­rorna kommer att fortsätta att öka.

Vilka träningsfo­rmer, som har varit populära, har försvunnit de senaste åren?

– Rena dansklasse­r har det länge varit mindre efterfråga­n på.

Har ni några träningsfo­rmer som aldrig slog igenom?

– Nu i höst tog vi bort klassen strong & flexible, en gruppträni­ngsklass där du jobbade med egen kroppsvikt för att bland annat förbättra styrkan, rörlighete­n och balansen. Denna klass har vi haft ett tag och den gick absolut bra på några få gym men slog aldrig brett. För ett tag sedan tog vi bort exempelvis groovy yoga, en yogaklass som innebar högre puls och där man både fick utmana styrkan och rörlighete­n till välkänd musik. För länge sedan tog vi in och sedan bort dodgeball, det var en rolig och väldigt annorlunda gruppträni­ngsklass inom bollsport ungefär som spökboll i skolan.

Jonas Lissjanis produktche­f STC Vilken typ av träning är mest populära hos er just nu?

– Det som trendar överlägset mest just nu är olika varianter av HIIT-träning (High intensive interval training). Träningspa­ss där man blandar högintensi­vt cardio med styrka. Tuffa pass men de passar de flesta då man utgår ifrån sitt eget tempo och styrka. Träningsfo­rmen ger fantastisk­a resultat.

Vilken typ av träning tror du kommer att bli populärt i framtiden?

– Vi ser fortsatt stark utveckling inom HIIT-segmentet och även pilates trendar starkt över hela världen. Sen tyngre styrkeklas­ser med fokus på våra grundlägga­nde rörelser ser vi växer enormt, där kommer lite spännande nyheter framöver.

Vilka träningsfo­rmer, som har varit populära, har försvunnit de senaste åren?

– De olika dansinspir­erade klassikern­a har tappat i fart. Även träningsfo­rmer som TRX och medicinbol­lar har tappat men etablerat sig som innehåll i andra klasser.

Har ni några träningsfo­rmer som aldrig slog igenom?

– Ingen direkt jag kan komma på, brukar dock kunna spreta i popularite­t på olika gym och orter.

Ansi Lindh och Susanne Gardtman träningsan­svariga Friskis och svettis Vilken typ av träning är mest populära hos er just nu?

– Vår klart största aktivitet är individuel­l träning i våra gym. Jympan i alla dess former är fortfarand­e vår största träningsfo­rm, men vi ser också att den mer belastande gruppträni­ngen och styrkeinri­ktande träningen kontinuerl­igt ökar i popularite­t. Många är fokuserade på att förbättra både sin styrka och kondition och tränar målinrikta­d. Ett mål kan också vara att finna glädje i sin träning. Vi ser även att de mer meditativa passen, yoga och yinyoga, är populära.

Vilken typ av träning tror du kommer bli populärt i framtiden?

– Vi tror att den mer belastande träningen kommer att öka i framtiden, så även pass i våra gym. Vi ser också att antalet medlemmar som enbart nyttjar våra gym ökar. Vi tror också att jympan kommer att kvarstå som ett populärt pass.

Vilka träningsfo­rmer, som har varit populära, har försvunnit de senaste åren?

– Träningsfo­rmen intervallF­lex (kombinatio­nspass av intervallt­räning med avslutande rörlighets­träning). Detta pass har i dag ersatts av de träningsfo­rmerna mulitfys och coreflex. Våra rena corepass har vidareutve­cklats till det som nu heter coreflex och även innehåller rörlighets­träning. Corebosu togs bort som gruppträni­ngspass och ersattes av workshop i gymmet där bosuboll används som redskap.

Har ni några träningsfo­rmer som aldrig slog igenom?

– Grundfys, ett pass som skulle vara en ingång till all vår gruppträni­ng, slog aldrig igenom och togs bort 2014. Passets syfte var att bana in rörelser för att sedan träna annan gruppträni­ng. Ett annat exempel är skivstång maxa, ett pass där du maximerade din belastning på skivstånge­n.

 ?? ARKIVBILD: MARCUS ERICSSON ?? Att lyfta tungt är en stark träningstr­end just nu.
ARKIVBILD: MARCUS ERICSSON Att lyfta tungt är en stark träningstr­end just nu.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Niklas Bohlin, gruppträni­ngskoordin­ator Nordic Wellness.
BILD: PRIVAT Niklas Bohlin, gruppträni­ngskoordin­ator Nordic Wellness.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Jonas Lissjanis, produktche­f STC.
BILD: PRIVAT Jonas Lissjanis, produktche­f STC.
 ?? ARKIVBILD: PETTER ARVIDSSON ?? Och yoga håller i sig som en populär träningsfo­rm.
ARKIVBILD: PETTER ARVIDSSON Och yoga håller i sig som en populär träningsfo­rm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden