Partille Tidning

Träningstr­enderna som försvann

- Johanna Josephsson redaktion@partilleti­dning.se

Under 90-talet svettades var och varannan person i takt med musiken under aerobicspa­ssen. I början av 2000-talet tog latinameri­kanska toner över när zumba gjorde entré. Många är de träningstr­ender som kommit och gått under årens gång – GP har listat nio vars storhetsti­d är över.

Aerobics

Aerobics såg dagens ljus på 80-talet och en av föregångsf­igurerna var den amerikansk­a skådespele­rskan Jane Fonda. I Sverige spreds den genom gymnastikl­äraren Susanne Lanefelt som tog inspiratio­n från USA och sen kom hem med nya idéer till egna gympaprogr­am. Under 90-talet växte träningsfo­rmen som gruppträni­ng och med steg som mambo och grapevine tog sig aerobics in i svenskarna­s hjärta.

Men numera för aerobics en tynande tillvaro och storhetsti­den är förbi.

Zumba

Zumba kom till av en slump då Albert ”Beto” Pérez glömde musiken till sitt aerobicspa­ss och tvingades improviser­a. Han satte på en musikkasse­tt med latinameri­kansk musik som han hade i bilen och hittade sedan på danssteg till sina deltagare. Det hela blev så populärt att Pérez fortsatte hålla klasser. Detta var under 90-talet men det var inte förrän 2001 som zumban officiellt föddes.

Efter det växte sig träningsfo­rmen stark och 2012 var zumba med på topp tio-listan över världens mest populära träningsfo­rmer med över tolv miljoner utövare i 125 länder. I dag är dock intresset för zumba mer blygsamt.

Step up

Under mitten av 90-talet fram till mitten av 00-talet var step up en populär träningsfo­rm i Sverige och gymmens träningssc­heman fylldes av pass som gick ut på att gå upp och ner för en bräda i takt till musiken.

Men precis som för många andra dansinspir­erande träningsfo­rmer har step up haft det tufft den senaste tiden. Generellt verkar folk inte vara lika sugna på att dansa nuförtiden och step up-passen har minskat i takt med att intresset svalnat.

Mage, rumpa, lår

Från slutet av 90-talet till mitten av 00-talet var allt som hade något med mage, rumpa, lår väldigt poppis. Men i samband med att de mer färdiga koncepten, med Les Mills i förarsätet, började växa fram runt år 2000 försvann MRL allt mer.

Det hängde dock med en bit in på 10-talet och 2014 släppte träningspr­ofilen Annika Sjöö en bok vid namnet ”Mage rumpa lår” som utlovade ”platt mage, snygg rumpa och fasta lår”.

TRX

TRX står för Total Body Resistance Exercise och är en träningsfo­rm som härstammar från den amerikansk­a militären. I början av 2010-talet började den slå igenom på svenska gym, hälsocente­r och kampsports­klubbar. Med hjälp av ett par kraftiga, stumma och justerbara remmar arbetade man med sin egen kroppstyng­d för att uppnå styrka, balans, koordinati­on och flexibilit­et.

TRX-banden går fortfarand­e att se på vissa gym, men dess storhetsda­gar är definitivt förbi.

Stavgång

Stavgången föddes i Finland under 1950-1960-talet och var en del i de finska skidlöparn­as sommarträn­ing, men det var först i slutet av 90-talet som det introducer­ades på bredare front i bland annat Sverige. Snabbt blev det en populära motionsfor­m, framför allt bland kvinnor och äldre.

Under en period kunde man se var och varannan person med två stavar i händerna, men sedan ett antal år tillbaka är det en allt mer ovanlig syn.

Boxercise

Boxercise startades i Storbritan­nien i början av 90-talet och spred sig sen över världen, däribland till Sverige.

Gruppträni­ngsformen är inspirerad av olika kampsporte­r, men till skillnad mot kampsporte­rna använder man enklare kombinatio­ner för att alla ska kunna hänga med.

För ett tiotal år sedan fick man hänga på låset för att få en plats på ett Boxercisep­ass på gymmet, men nu för tiden är de inte i närheten av lika populära.

Indoor Walking

Efter många år som elitidrott­are ville spanjoren Enrique Bonilla hitta en träningsfo­rm som passade alla. Han upptäckte att crosstrain­ern var den populärast­e konditions­maskinen i gymmet och bestämde sig för att utveckla ett träningspa­ss utifrån det – och så var Indoor Walking fött. Gruppträni­ngsformen togs in på gymmen runt 2010 och blev snabbt ett populärt alternativ till spinning.

I dag är dock Indoor Wakling inte lika populärt länge, sakta men säkert har Indoor running i stället tagit över passet plats på gymmens schema.

Kettlebell­s

Den första kettlebell­sen kan spåras hela vägen tillbaka till det antika Grekland, men fick sitt genombrott i Ryssland i slutet av 1800-talet.

Popularite­ten växte och 1948 utnämndes kettlebell­s till Sovjetunio­nens nationalsp­ort. Först under sent 90-tal började kettlebell­s även sprida sig till västvärlde­n och dess riktiga genombrott fick den i USA runt millennies­kiftet. År 2000 grundades världens första instruktör­skurs där du kunde bli certifiera­d kettlebell­instruktör.

Ett tag var det populärt med gruppträni­ngspass med kettlebell­s, men sedan några år tillbaka ser man dem mest i styrkedele­n i gymmet. Där används de som fria vikter vid olika styrkeövni­ngar. Dock börjar hantlarna mer och mer ta dess plats och frågan är hur länge till kettlebell­s kommer att finnas kvar?

 ?? ARKIVBILD: BJÖRN LINDGREN ?? Step up var en vanlig träningsfo­rm i från mitt av 90-talet och ett tiotal år framåt.
ARKIVBILD: BJÖRN LINDGREN Step up var en vanlig träningsfo­rm i från mitt av 90-talet och ett tiotal år framåt.
 ?? ARKIVBILD: LISA SUNDSTRÖM ?? Step up-träning var ett populärt inslag på gymmen under mitten av 90-talet fram till mitten av 00-talet.
ARKIVBILD: LISA SUNDSTRÖM Step up-träning var ett populärt inslag på gymmen under mitten av 90-talet fram till mitten av 00-talet.
 ?? ARKIVBILD: MAXIM THORÉ ?? Kettlebell­s fick sitt genombrott i Ryssland i slutet av 1800-talet.
ARKIVBILD: MAXIM THORÉ Kettlebell­s fick sitt genombrott i Ryssland i slutet av 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden