Partille Tidning

Rampljuset har slocknat men inte glöden för fotboll

- Sanna Sundberg redaktion@partilleti­dning.se

Han lämnade den stora scenen men kämpar fortfarand­e hårt i det tysta. Nu berättar Anders Svensson om jobbet han var nära i Elfsborg, om engagemang­et för barnen och varför Janne Andersson har gjort sitt som förbundska­pten. – Tyvärr tror jag att kunskapen hos ledarna är för låg, säger legendaren.

Tio år har gått sedan Anders Svensson gjorde sin sista match i landslaget. Åtta sedan han la ner fotbollska­rriären på elitnivå. Om han saknar det?

– När man ser stora matcher som landskampe­n mot Österrike eller Elfsborg som spelar för guld, då är det klart att man tänker att det hade varit kul. Man tänker tillbaka på sina egna liknande matcher, men nu är det andras tur att få uppleva det, säger Anders Svensson.

Fotbollen i sig har han inte släppt helt. Legendaren är tränare för 13-årige sonens fotbollsla­g i Öjersjö – samtidigt som han tillsamman­s med sin bror Marcus Svensson driver podcasten ”Skillspodd­en” som handlar om svensk fotbolls utveckling. Det är ett ämne som han brinner och arbetar för i det tysta – och något som den här intervjun kommer återkomma till.

Han och familjen lägger många timmar på sport. Förutom sonens lag är han även med och tränar dotterns handbollsl­ag. Hans fru Emma Svensson kör omvänt – tränare för sonens handbollsl­ag och dotterns fotbollsla­g.

– Det går åt mer och mer tid ju äldre barnen blir. Nu är fredagar vår enda sportfria dag som blir lite av en helig dag för oss, berättar han.

En stor del av tiden går också till företaget Skills Academy, som är ett fotbollsce­nter med individanp­assad träning. Konceptet kommer från USA, heter Toca och Anders Svensson var med och öppnade den första anläggning­en i Europa. Platsen blev Nacka och nyligen startade man upp ytterligar­e ett center i Sölvesborg.

De har i flera års tid försökt öppna anläggning i Göteborg. Men stött på patrull.

– Vi har kämpat i ett par år med det. Göteborgs stad är inte enkla att ha att göra med, inte medgörliga alls. Jag hoppas det kommer gå att öppna inom snar framtid, men de har varit schysstare mot padelhalla­r om man säger så.

47-åringen har hunnit testa på flera olika sysslor och yrken sedan han slutade spela fotboll. Deltagare i tv-program, expertkomm­entator och anställd i Elfsborg – klubben där han både startade och avslutade elitkarriä­ren.

Nu avslöjar Anders Svensson att han bara för några månader sedan var nära ett nytt uppdrag i klubben. Tillsamman­s med klubbchef Stefan Andreasson och manager Jimmy Thelin satt han i möte om en roll som Elfsborgs chefsscout.

– De har sökt en chefsscout på heltid. Jag har varit ärlig och sagt att jag absolut kan tänka mig den rollen, men att jag inte kan jobba dygnet runt. Jag hade gått in för jobbet till hundra procent, men jag hade inte åkt in till arenan varje dag eller varit på plats varje helg på alla matcher då mina barn har sina aktivitete­r. Barnen kommer alltid gå först, så är min prioriteri­ng.

– De ville ha någon som gick in med samma förutsättn­ingar som de själva har, antar jag, för jag har inte hört något om jobbet efter mötet. Det var några månader sedan, säger han.

Hur ser du på en framtida roll i klubben?

– Jag är öppen för det hela tiden. Jag jobbar gärna med Elfsborg, men då ska det finnas något vettigt att göra och inte bara komma dit för att jag var en viktig fotbollssp­elare förr.

Anders Svensson är den spelare som gjort flest landskampe­r i blågult – antalet är hela 148 matcher. Trots att det var ett tag sedan betyder landslaget fortfarand­e mycket för honom och det har därför varit tufft att ta del av de senaste årens svaga resultat.

– Det har varit en stor besvikelse för supportrar, men besvikelse­n är ännu större för spelarna. De får inte så många chanser i karriären att uppleva mästerskap. För deras skull lider jag, säger han och ger sin syn på problemati­ken:

– Filosofin har, inte bara nu utan även tillbaka i tiden, varit att ha två bra forwards som bollen ska upp till. Antingen får de fast den eller så kan de vinna en andraboll. Man spelar inte via mittfältet som alla andra i den moderna fotbollen gör. Tyvärr tror jag att kunskapen hos ledarna är för låg. Det är en hel del som behöver förändras.

Den före detta landslagss­pelaren tycker bestämt att Sverige behöver en ny förbundska­pten.

– Landslaget handlar om att använda de bästa spelarna på rätt sätt i en miljö där de känner sig trygga och kan prestera. Man behöver en ledare som kan hantera det. Även fast Janne gjort det bra och jag inte

vill kritisera ledarstabe­n tror jag inte att Janne är bekväm med att byta spelsystem. Han har inte spelat det innan och har det inte i sig. Jag skulle vilja se en förbundska­pten med nytt, modernt tänk och inte det där gamla svenska.

Vem?

– Jonas Thern. Antingen som förbundska­pten eller i förbundet på annat sätt. Han hade behövts i en grupp för att diskutera hur vi kan förändra och förbättra svensk fotboll.

Anders Svensson berättar att han är mäkta imponerad över Jonas Thern och vad han har åstadkommi­t under sin karriär.

– Det är bara att kolla på vad han gjort i Värnamo. Han har utbildat spelare och haft fokus på vad man gör när man har boll. Ingen annan har lyckats förmedla det på samma sätt som Jonas Thern. Jag hade jättegärna velat ha honom engagerad på ett eller annat sätt i svensk fotbolls utveckling.

Enligt 47-åringen är landslaget i dag ett komplext ämne där man behöver ta till flera långsiktig­a lösningar för att laget ska bli hållbart bra igen.

– Det finns brister som vi på allvar behöver ta tag i. Vi står för en primitiv fotboll där vi vinner på motståndar­nas misstag. Det måste ändras och utvecklas, säger han och fortsätter:

– Det genomsyrar även ungdomsfot­bollen i dag. Många ungdomar spelar för att vinna här och nu i stället för att fokusera på utveckling, lära sig det komplexa spelet och bli så bra som möjligt. Det är ett stort problem.

Efter att ha varit tränare för sonens lag under flera år har han synat det hela på nära håll. Ungdomarna växer olika snabbt och är olika långt fram i fysiken – därför förespråka­r Anders Svensson nivåanpass­ad träning.

Hans upplevelse är att för stort fokus ligger på seriesyste­men, som i år har dragit i gång för hans lag.

– För mig hade seriespele­t kunnat vänta två år till. Problemet med Göteborg är att man inte får nivåanpass­a seriespel förrän ungdomarna fyller 13 år, säger han och förklarar:

– Grejen är, när folk hör nivåanpass­ning tänker de ”toppning” – alltså att man ska spela de bästa spelarna ihop, bara. Så är det inte. Det viktiga är att det inte är låsta lag. Det ska hela tiden vara flytande och görs nivåanpass­ning på rätt sätt är det otroligt bra.

Att diskutera viktiga frågor kopplat till ämnet och tänka i breda banor – det kommer han att fortsätta med i hopp om att svensk fotboll utvecklas.

Och i tränarroll­en, där trivs han. En del kanske minns Anders Svensson som en mittfältar­e med hett temperamen­t? Men nu har han lugnat sig.

– Jag försöker hålla mig lugn även om man ibland känner att man vill mycket. Vad man än vill med sin fotboll är det drivet inifrån som är det viktigaste. Det är det som gör att man kommer trivas med fotbollen och bli så bra som man vill bli.

Har din son fått ditt temperamen­t på planen?

– Han är hemsk när det gäller det ... han och en annan spelare i laget har värst tävlingsin­stinkt. Jag säger till dem att det är en jättebra egenskap, för det har själv varit min drivkraft. Men de måste lära sig att kanalisera känslorna till energi. Det är en viktig egenskap om det används rätt – få förunnat.

 ?? BILD: FRIDA WINTER ?? Anders Svensson, 47, berättar om sin nya vardag – efter livet i rampljuset.
BILD: FRIDA WINTER Anders Svensson, 47, berättar om sin nya vardag – efter livet i rampljuset.
 ?? BILD: THOMAS JOHANSSON ?? Svensson både startade och avslutade sin elitkarriä­r i Elfsborg.
BILD: THOMAS JOHANSSON Svensson både startade och avslutade sin elitkarriä­r i Elfsborg.
 ?? BILD: FRIDA WINTER ?? Legendaren är bland annat tränare för sonens 13-årige lag – ett uppdrag som han brinner stort för.
BILD: FRIDA WINTER Legendaren är bland annat tränare för sonens 13-årige lag – ett uppdrag som han brinner stort för.
 ?? BILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON ?? Jonas Thern.
BILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON Jonas Thern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden