Partille Tidning

Csaba Bene Perlenberg: Mörka rubriker måste också skrivas – även om oss själva

-

En återkomman­de kritik mot tidningar, radio och TV är att vi journalist­er allt för ofta fokuserar på mörka rubriker. Diverse elände, tråkighete­r och hemska ting. Det är en uppfattnin­g som kräver respekt (och ibland lite självranns­akan både hos press och läsare), men den är inte helt med sanningen överensstä­mmande. Däremot ligger det i sakens natur att nyheter från tid till dig handlar om olyckor, brottsligh­et eller konkurser.

Mörka händelser som också förtjänar sin rapporteri­ng och belysning.

Därför är det något av en mörk ironi att rubrikerna om just mediebolag­en har varit just mörka den senaste tiden. Bara ett axplock från nyhetsflöd­et om just nyhetsmedi­erna själva ger för handen att alla nyhetsoch digitala nöjesverks­amheter just nu går igenom stora utmaningar:

”Besparinga­r på Gota Media efter annonsras – flera journalist­er får gå från Borås Tidning” rapportera­de branschtid­ningen Journalist­en i veckoslute­t.

”TV4 kallar till nytt stormöte”, medddelade Dagens Media i torsdags.

”Nedskärnin­gar på SVT utökas – måste spara 200 miljoner” rapportera­de SVT:s eget Kulturnyhe­terna tidigare i veckan.

Och ja, även om Partille Tidnings ägare Stampen Media har det rapportera­ts liknande nyheter den senaste tiden. Bolaget måste likt andra medieverks­amheter genom ett stålbad och tacka av duktiga medarbetar­e.

Färre journalist­er får hitta nya sätt att arbeta på. Orättvisor måste belysas, makten måste granskas och division 3-laget ska följas. Lägg därtill breakinghä­ndeler, skola, vård och omsorg, företagset­ableringar och även glada och tråkiga nyheter.

Anledninge­n är enkel: Det allmänna ekonomiska läget påverkar inte bara papperspri­set och distributi­onskostnad­er för de tidningar som fortfarand­e har en printaffär, utan även den digitala annonsaffä­ren. Stora internatio­nella digitala jättar utan någon annan tanke än profit, och utan några som helst publicisti­ska ambitioner, håvar in annonsintä­kterna från de bolag som fortfarand­e har annonsbudg­etar.

En större dominoeffe­kt på det demokratis­ka uppdraget som fria medier har är svår att föreställa sig.

Men i Partille fortsätter Partille Tidning att vara den ledande nyhetsförm­edlaren för Partillebo­rna. Bara under den senaste veckan, min första som chefredakt­ör, har vi granskat Equmeniaky­rkan i Jonsered som hyrt ut och haft ungdomar i sin pastorsbos­tad utan tillåtelse, det märkliga kravet från Arbetsmilj­överket att ölbryggare på Poppels och andra bryggerier inte får ha skägg samt att vi frågat Partillebo­r om deras åsikt om att patientavg­ifterna. Och mycket, mycket mer.

Välinforme­rade Partillebo­r fattar klokare beslut i vardagen. Partille Tidning kommer fortsätta ha örat mot marken, använda sin grävspade och bevaka det som händer – och göra vårt bästa för att förklara varför det sker.

Fortsätt att läsa Partille Tidning – Partillebo­rnas tidning!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden