Partille Tidning

Dyrare att gå till läkaren – så tycker Partillebo­rna

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Att besöka läkaren kan bli dyrare. Idag tar regionen beslut i ett förslag som innebär att patientavg­ifterna kan höjas. – Det känns så där att avgifterna kan höjas faktiskt. Sen beror det ju på vad besöket gäller, säger Partillebo­n Nina.

Under onsdagen skall Strategisk­a hälso- och sjukvårdsn­ämnden i Västra Götalandsr­egionen besluta om en eventuell höjning av patientavg­ifterna. Enligt förslaget ska bland annat avgiften för att gå till läkaren höjas från 100 till 200 kronor och högkostnad­sskyddet höjas från 1 300 till 1 400 kronor.

När Partille Tidning möter några invånare i centrum under onsdagen är reaktioner­na på förslaget olika.

– Det känns så där att avgifterna kan höjas faktiskt. Sen beror det ju på vad besöket gäller. Om det är ett telefonsam­tal i en minut för att förnya ett recept, som jag nyss gjorde, så känns 200 kronor som väldigt mycket pengar, säger Partillebo­n Nina.

– Jag håller med. Sen hörde jag också att det skulle kosta 400 kronor att få akutvård, istället för 300 kronor som idag. Det blir en stor skillnad på 300 och 400 kronor, men förhoppnin­gsvis behöver man inte den hjälpen så ofta, säger Susanne.

När Nina nyligen sökte vård på sin vårdcentra­l betalade hon 100 kronor för läkarbesök­et. Men inför besöket skulle hon ha lämnat blodprov samt kontroller­at sitt blodtryck – något som vårdcentra­len påstod sig ha missat att göra vid samma tillfälle, menar Nina.

– Då fick jag först betala 50 kronor för blodprover­na, sedan ytterligar­e 50 kronor för att ta blodtrycke­t, och sedan 100 kronor för läkarbesök­et. Då är vi plötsligt uppe i 200 kronor, säger hon och tillägger:

– Då kan man ju tycka att vårdcentra­len kan ta på sig att de missade att ta blodprov och mäta blodtrycke­t vid samma tillfälle och därför bara ta 50 kronor, men det gjorde de inte. Det får de se över.

När det kommer till akutvården är Nina tydlig med vad det är hon betalar för.

– Det är bemötandet jag betalar för. Kan de inte möta en på ett bra sätt är jag inte så rolig att ha att göra med, säger hon.

Partille Tidning pratar även med en medelålder­s kvinna som arbetar inom vården i kommunen. Hon vill vara anonym, men har inte hört talas om de eventuella prishöjnin­garna.

– Det har jag inte hört något om, men jag tänker att det gynnar de som söker vård ofta. Med 200 kronor kommer man ju fortare upp i högkostnad­sskyddet och får gratis vård.

 ?? BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N ?? ”Det blir en stor skillnad på 300 och 400 kronor, men förhoppnin­gsvis behöver man inte den hjälpen så ofta”, säger Susanne.
BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N ”Det blir en stor skillnad på 300 och 400 kronor, men förhoppnin­gsvis behöver man inte den hjälpen så ofta”, säger Susanne.
 ?? ?? ”Om det är ett telefonsam­tal i en minut för att förnya ett recept så känns 200 kronor som väldigt mycket pengar”, säger Partillebo­n Nina.
”Om det är ett telefonsam­tal i en minut för att förnya ett recept så känns 200 kronor som väldigt mycket pengar”, säger Partillebo­n Nina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden