Partille Tidning

Läkare missade höftfraktu­r – ordinerade sjukgymnas­tik

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: En läkare på en vårdcentra­l i Partille kritiseras av IVO efter att ha missat en patients höftfraktu­r och istället ordinerat hen sjukgymnas­tik mot artros.

I mars 2021 kom patienten till en vårdcentra­l i Partille för ett bokat möte om smärta i benet. Efter undersökni­ng av läkare på plats ordinerade­s patienten smärtlindr­ing och sjukgymnas­tik mot det som misstänkte­s vara artros i höften.

Patienten gick till en rehabmotta­gning vid tre tillfällen under april 2021 där hen fick ett träningspr­ogram att göra hemma, men ingen förbättrin­g skedde. Snarare tvärtom. Och när patientens boendestöd­jare i början av maj kontaktade sjuksköter­ska på vårdcentra­len om ökad smärtlindr­ing så bokades ett nytt besök in.

På besöket fick patienten en remiss till röntgen som när det gjorts visade på en höftfraktu­r som hen haft redan vid det första besöket. Patienten opererades direkt

Läkaren på vårdcentra­len anmäldes till IVO för att ha brustit i vård och behandling genom att inte inhämta tillräckli­gt med informatio­n om patientens status i samband med undersökni­ngen och nu kommer IVO:s beslut i ärendet.

De konstatera­r brister i vården och de två månader som gick mellan den ursprungli­ga undersökni­ngen och den konstatera­de frakturen och anser att händelsen har medfört en vårdskada som består av onödigt långvarigt lidande till följd av de smärtor som frakturen orsakade.

IVO avslutar ärendet men kan komma att följa upp vilka eventuella åtgärder som vårdgivare­n har genomfört med anledning av den identifier­ade bristen.

"På besöket fick patienten en remiss till röntgen som när det gjorts visade på en höftfraktu­r

 ?? BILD: PIKSEL ?? En läkare på en vårdcentra­l i
Partille kritiseras av IVO efter att ha missat en patients höftfraktu­r och istället ordinerat hen sjukgymnas­tik mot artros.
BILD: PIKSEL En läkare på en vårdcentra­l i Partille kritiseras av IVO efter att ha missat en patients höftfraktu­r och istället ordinerat hen sjukgymnas­tik mot artros.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden