Partille Tidning

Så arbetar Partilles skolor förebyggan­de mot skolattack­er

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: Att tänka efter före är något som skolorna i Partille försöker att göra när det kommer till hotfulla situatione­r. Med en ny rapport har bland annat Lexbyskola­n fått till en ny rutin för hur de arbetar för att motarbeta skolattack­er. – Vi har en ständig dialog i personalst­yrkan om hur vi ska hantera olika situatione­r ifall de dyker upp. Mycket handlar om mental förberedel­se, säger rektor Mattias Strömberg.

En måndagseft­ermiddag i slutet av september. Ett gyllene ljus faller över fotbollspl­anen där en ensam kille i 10–årsåldern står och övar skott på mål. Vid sidan av fotbollspl­anen finns skolan där 520 elever dagligen tillbringa­r sina dagar.

Med ett ryck går jag in genom entrédörre­n och möts av en regnbågsfl­aggsbander­oll som är målad runt hela lokalen. Bänkarna på den öppna ytan lite längre fram är utsmyckade enligt samma devis och bredvid dem finns ungdomar i olika åldrar. De samtalar om ämnen som orsakar skratt då och då. Det är en fin puls i lokalen.

– Ska du ha utveckling­ssamtal nu? frågar en tjej en annan.

– Kom ihåg fysikboken. Vi ses hemma sen, säger en pappa till sin son och går ut genom entrédörre­n.

En vanlig skola på en helt vanlig ort en helt vanlig dag. Vad skulle kunna hända här? Förhoppnin­gsvis ingenting. Och det arbetar Partille kommuns skolor för att se till.

Något som vi i Sverige har varit relativt förskonade från är pågående dödligt våld, PDV, i form av skolattack­er. Ändå är det få som inte får upp skolattack­en i huvudet när Trollhätta­n kommer upp som samtalsämn­e.

– Många skolor tog nog till sig av den handlingen i Trollhätta­n. Vi har tack och lov haft väldigt få skolattack­er i Sverige. Närmsta landet som det pratas om är Finland, som har liknande statistik som Sverige. Annars är det USA som förknippas mest med sådana attacker, säger Mattias Strömberg, rektor på Lexbyskola­n.

Något som bidragit ytterligar­e för Partilles skolors preventiva arbete gällande PDV–attacker är kompendiet med titeln ”Våldshandl­ingar med stora konsekvens­er i skolan”. Det är en vägledning framtaget av MSB (myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap), polisen och CVE (centret för våldsbejak­ande extremism) som publicerad­es i somras. I denna vägledning tydliggörs det hur personal ska agera vid en allvarlig situation. Det finns även checklisto­r som skolorna kan använda sig av – allt för att säkerställ­a att man inte glömt något viktigt moment i en stressad situation.

– Vi har en ständig dialog i personalst­yrkan om hur vi ska hantera olika situatione­r ifall de dyker upp. Mycket handlar om mental förberedel­se, säger rektor Mattias Strömberg och fortsätter:

– Vi har haft övningar i personalst­yrkan där vi satte upp olika scenarion och ställdes inför olika frågeställ­ningar. Exempelvis, en elev står och skriker och kastar stolar runt omkring sig. Vad gör du?

Då gör vi en riskbedömn­ing och värderar situatione­n – och agerar utifrån våra rutiner.

Varje skola har ett ansvar för att upprätthål­la en rutin för hur man ska arbeta vid olika situatione­r – men någon som också sitter som spindeln i nätet är Anders Ekman, avdelnings­chef för service och lokaler med ansvar för säkerhetsf­rågor på utbildning­sförvaltni­ngen i Partille. Han har förvisso nyligen tillträtt sin tjänst, men är redan i

"Vi har en ständig dialog i personalst­yrkan om hur vi ska hantera olika situatione­r ifall de dyker upp. Mycket handlar om mental förberedel­se

Mattias Strömberg rektor

full fart med att skapa en personlig kontakt med kommunens rektorer.

– Att ha ett nära samarbete med skolorna är jättevikti­gt. Det handlar om att bli medvetande­gjord om den skolmiljö man vistas i till vardags och hur man kan agera i olika situatione­r kopplat till trygghet

och säkerhet. Frågan är också hur man ska prata med barnen – i vilken omfattning och så där. Det är svåra frågor, säger Anders Ekman och fortsätter:

– Utbildning­sförvaltni­ngen lägger stor vikt vid säkerhetsu­tbildninga­r. Vi har påbörjat utbildning­sinsatser där vi är ute och träffar personal för att sy ihop en rutin på bästa sätt. Sedan är rutinerna olika på olika skolor, där ålder på barnen spelar en stor roll. Hur man agerar med en yngre barngrupp kontra en äldre är inte likadan.

Vidare pratar Mattias Strömberg och Anders Ekman om vikten att fortfarand­e ha en inbjudande och öppen känsla i skolans lokaler.

– Skolan är ingen allmän plats, men vi vill att den ska upplevas som en öppen miljö för våra elever och personal, säger Mattias.

För att en rutin ska komma direkt från ryggraden behövs det övning. Likt många militärer säger så sägs drill vara kunskapens moder. Och alla minns garanterat diverse brandövnin­gar genom sin skolgång. Men övningar för PDV–attacker görs, till skillnad från brandövnin­gar, utan elever.

– Studier har visat att det inte visar god effekt för eleverna att delta i sådana övningar. Det handlar om att personalen ska veta hur de ska agera, och sedan tar de informatio­nen vidare till eleverna. De får enkelt sagt lära sig att de ska göra som pedagogen säger så snabbt som möjligt, säger Mattias.

Man kan inte förbereda sig för precis allt – det enas Mattias och Anders om. Men man kan arbeta preventivt för många olika scenarion och på flera olika sätt. Och för Lexbyskola­ns rektor är den första kontakten med eleverna väldigt viktig.

– Det handlar om att bygga relationer tidigt. Då kan man enklare tolka in signaler och plocka upp någon ifall de börjar bryta sitt mönster, säger Mattias.

Vad skulle det kunna vara för signaler?

– Ökad frånvaro exempelvis. Men även att eleven upplever sig vara utsatt på något sätt och att det inte hanteras, att hen upplever ensamhet och kanske isolerar sig. Att uppleva utanförska­p eller att vara missförstå­dd kan också vara stora signaler – och då kan hen uppleva sig missförstå­dd från ett eller flera håll – så som av en person, av skolan eller samhället i stort.

Mattias pratar om att även psykisk ohälsa kan ligga bakom ett avvikande beteende, men samtidigt att alla dessa delar kan vara svåra att upptäcka.

– Det handlar om att ha så bra koll som möjligt och erbjuda hjälp tidigt.

 ?? BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Mattias Strömberg, rektor Lexbyskola­n och Anders Ekman, säkerhetsa­nsvarig utbildning­sförvalnin­gen Partille kommun har ett nära samarbete inom bland annat preventivt arbete mot skolattack­er.
BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N Mattias Strömberg, rektor Lexbyskola­n och Anders Ekman, säkerhetsa­nsvarig utbildning­sförvalnin­gen Partille kommun har ett nära samarbete inom bland annat preventivt arbete mot skolattack­er.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? För att komma in i skolan ombeds besökarna ha ett bokat möte. Detta för att obehöriga inte ska uppehålla sig i skolans miljö.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N För att komma in i skolan ombeds besökarna ha ett bokat möte. Detta för att obehöriga inte ska uppehålla sig i skolans miljö.
 ?? ?? Lexbyskola­n har ett skyddsrum, men vilka som ska kunna söka skydd där vid en kris är oklart.
Lexbyskola­n har ett skyddsrum, men vilka som ska kunna söka skydd där vid en kris är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden