Partille Tidning

Man köpte falskt körkort i Grekland – åkte fast i Partille

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se

En man i 25-årsåldern visade upp ett falskt körkort när han stannades i en trafikkont­roll i Partille. Nu har mannen, som köpte körkortet i Grekland, dömts till böter av Göteborgs tingsrätt. Mannen nekar till brott.

Det var i början av augusti 2022 som mannen stoppades av polis under en rutinkontr­oll av fordon på Utbyvägen i Partille.

När polisen bad mannen att visa upp sitt körkort upptäckte man att det var grekiskt.

Mannen förklarade att han tagit sitt körkort i just Grekland efter som det ”är lättare att göra det där än i Sverige”. Han betalade enligt egen uppgift cirka 110 euro för lektion och teoriprov och cirka 30 euro per körlektion.

I förhör berättar mannen att han och körläraren inte förstod varandra på grund av att de talade olika språk, men att det gick bra ändå.

Polisen fotade körkortet och skickade mannen uppgifter till sina kollegor i Grekland via Interpol.

Den grekiska polisen berättade att det förvisso fanns ett grekiskt körkort med det serienumme­r som mannen i Sverige visat upp, men att det tillhörde någon annan än den man som stoppats i Sverige. Vidare meddelade man sina svenska kollegor att mannen förekommer i det grekiska brottsregi­stret.

Körkortet var alltså falskt. Nu har mannen dömts till 40 dagsböter á 330 kronor för brukande av falsk urkund och olovlig körning.

Mannen nekar till brott och menar att han inte visste att körkortet var falskt. Det tror inte Göteborgs Tingsrätt på:

”Redan omständigh­eten att han har använt ett falskt körkort talar mycket starkt för att han känt till att det var falskt”, står det i domen.

"Mannen förklarade att han tagit sitt körkort i just Grekland efter som det ”är lättare att göra det där än i Sverige”.

 ?? BILD: ALFRED DIKALOW ?? Mannen stoppades med sitt falska körkort vid en trafikkont­roll i Partille.
BILD: ALFRED DIKALOW Mannen stoppades med sitt falska körkort vid en trafikkont­roll i Partille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden