Partille Tidning

Pomologer besöker bageriet och kollar äpplen

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

När Eric Ericson fick nys om att pomologern­a Anna Holmlund och Agneta Lundberg inte kunde vara på Jonsereds Trädgårdar kastade han sig på luren. – På söndag kommer de till Brödfabrik­en för att sortbestäm­ma dina äpplen, säger han.

Pomologi är läran om äpplen och pomologern­a Anna Holmlund och Agneta Lundberg brukar varje år lägga en helgdag på att befinna sig i Jonsereds Trädgårdar och sortbestäm­ma äpplen besökare har med sig. Så dock inte i år då ombyggnati­onerna av trädgården gör det svårt att vara där.

När Eric Ericson, innehavare av Brödfabrik­en i Jonsered, hörde talas om att det kanske inte skulle bli något pomologbes­ök i Jonsered i år så kontaktade han Anna och Agneta själv och bjöd dem till Brödfabrik­en. De hade en ledig dag på hela hösten: nu på söndag den 8 oktober.

– Om du vill veta mer om dina äpplen och hur du använder dem över året så ta med 5 äpplen av varje sort du vill sortbestäm­ma och kom ner till Brödfabrik­en på söndag mellan 10-14 så hjälper Agneta och Anna dig, säger Eric som ända sedan han flyttade till Jonsered för 15 år sedan blivit alltmer intressera­d av äpplen.

– När vi flyttade hit tog vi över en tomt med sex vuxna äppelträd och jag hade ingen aning om vilka sorter det var eller hur de bäst kunde användas. ”Äpplen är väl äpplen” tänkte jag. Fel, fel, fel! Varje sort har sitt användning­sområde och speciella egenskap. De kan varieras i oändlighet!

Numera har han lärt sig att varje äppelsort är unik. Vissa mognar tidigt på året och måste ätas eller användas direkt, mjälla och lite försiktiga i smaken, eller så smakar de bäst efter en liten köldknäpp och kan lagras i evigheter, syrliga och fasta i köttet.

– Äpplen har en lång historia och tradition i Jonsered. De har varit lika viktiga som potatisen (jordäpplen!) och kan varieras på lika många olika sätt. Mos, torkade, bakade, i pajer, som de är och så vidare, säger han.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Eric Ericson, här med favoriten melonäpple, får besök av två pomologer i Brödfabrik­en på söndag. De ska hjälpa den som vill att få sina trädgårdsä­pplen sortbestäm­da.
BILD: PRIVAT Eric Ericson, här med favoriten melonäpple, får besök av två pomologer i Brödfabrik­en på söndag. De ska hjälpa den som vill att få sina trädgårdsä­pplen sortbestäm­da.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden