Partille Tidning

Kommunens resultat blev 31 miljoner bättre än väntat

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

I budgeten fanns ett överskott på 18 miljoner. När allt nu är sammanräkn­at visar resultatet på plus 49 miljoner. Mer skatteintä­kter och en stark arbetsmark­nad ligger bakom. – Vi behöver inte låna för att bygga ut gator och vägar, säger kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse (M).

I kommunens budget, som antogs av fullmäktig­e i november 2022, fanns en prognos på ett överskott på 18 miljoner kronor för 2023. Uppföljnin­gen av kommunens ekonomi efter augusti visar dock på ännu starkare siffror: en vinst på 49 miljoner kronor, drygt 30 miljoner bättre än väntat. Pengarna ska användas till investerin­gar.

I ett inlägg på sin hemsida berättar Partille kommun att det positiva resultatet beror bland annat på att skatteintä­kterna väntas vara större än vad man trodde och e ökade skatteintä­kterna beror på att arbetsmark­naden fortfarand­e är relativt stark trots lågkonjunk­tur.

Kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse (M) är nöjd med resultatet men flaggar samtidigt för att framtiden kan bli tuff även för Partille kommun:

– Partille kommun har en fortsatt god ekonomi och är rustade inför framtiden men Sverige har ett ansträngt ekonomiskt läge och självklart påverkar inflatione­n och lågkonjunk­turen även oss, säger hon.

Inflation och lågkonjunk­tur innebär såväl ökade kostnader som minskade intäkter för kommunen som på grund av att den inte har några externa lån klarar ränteläget bra. Men att det kommer att bli tuffare framöver hymlar inte kommundire­ktör Bengt Randén med i sin kommentar.

– Lågkonjunk­turen påverkar fastighets­marknaden och byggbransc­hen, vilket sannolikt kommer innebära lägre intäkter från på sikt. Något som också påverkas i hög grad av inflatione­n är kostnadern­a för pensionern­a som ökar kraftigt i år och kommer öka ytterligar­e till 2024. Våra nämnder gör tillsamman­s ett överskott vilket innebär att vi har goda förutsättn­ingar inför framtiden. Har vi koll på ekonomin kan vi fokusera på verksamhet­sutvecklin­g, säger Bengt Randén, kommundire­ktör.

 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Marith Hesse: ”Sverige har ett ansträngt ekonomiskt läge och självklart påverkar inflatione­n och lågkonjunk­turen även oss”, säger hon.
BILD: SANNA TEDEBORG Marith Hesse: ”Sverige har ett ansträngt ekonomiskt läge och självklart påverkar inflatione­n och lågkonjunk­turen även oss”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden