Partille Tidning

Polisaspir­ant döms – krockade med buss och voltade

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se

Partille: I slutskedet av sin utbildning krockade en polis med en buss på E20 utanför Allum. Polisbilen voltade, hamnade på taket och lämnade tre av hans kollegor hängandes upp och ner i sina bilbälten. Nu döms polismanne­n, som nekar till brott, för vårdslöshe­t i trafik. – Jag tar det försiktigt ut, jag uppfattar ingen buss, säger han i förhör.

Vid 18.30-tiden 17 november 2022 larmades polis och räddningst­jänst till E20 utanför Allum i Partille. En olycka där ett polisfordo­n var inblandat hade ägt rum, vilket Partille Tidning rapportera­de om vid tillfället.

– Det har varit någon olycka där en buss och en polisbil är inblandade. Polisbilen har voltat och hamnat på taket, sa Peter Adlersson, presstales­person på polisen i anslutning till händelsen.

Olyckan skedde i den relativt låga hastighete­n om 40 kilometer i timmen och alla de inblandade klarade sig därför utan personskad­or. Omständigh­eterna var dock dramatiska och i förundersö­kningsprot­okollet som Partille Tidning tagit del av framgår det att alla fyra poliser som färdades i bilen blev hängande upp och ner i sina bilbälten efter krocken.

– Vi hängde i bilbältena uppochned. Kollegorna som satt fram kom ut ur bilen ganska snabbt. Vi som satt bak kunde däremot inte öppna våra dörrar. Jag sade till kollegorna som kommit ut att kolla status på personerna i fordonet vi hade krockat med. Sedan kröp jag och kollegan som också satt bak ut ur bilen genom framdörrar­na, berättar en av poliserna som satt i baksätet i förhör.

Polisen som framförde fordonet, en man i 25-årsåldern, var vid olyckstill­fället i slutfasen av sin aspiranttj­änstgöring. Aspirantpe­rioden är den sista delen av polisutbil­dningen och genomförs främst via praktiskt tjänstgöri­ng under uppsikt av instruktör­er på fältet, det vill säga som en del av den ordinarie polisverks­amheten.

I slutet av mars åtalades polismanne­n för vårdslöshe­t i trafik. I stämningsa­nsökan skrev åklagaren att mannen ”i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som krävts för att förhindra en trafikolyc­ka. Han har därvid inte iakttagit tillräckli­g uppmärksam­het när han fört fordonet ut på påfarten till väg E20 i ett körfält avsett för fordon i linjetrafi­k”.

Polismanne­n har hela tiden nekat till brott då han menar att han inte varit oaktsam. I förhör berättar han att olyckan inträffade i samband med att man avslutat en insats riktad mot narkotika och ungdomar i Allum.

– Vi hade varit på Allum och genomfört en insats för det hade vart stökigt med ungdomar där ett tag. Och när vi åker därifrån så hör vi på radion att några kollegor ska genomföra en husrannsak­an borta vid Östra sjukhuset. Och vi behövde åka dit som hjälp liksom, säger mannen i förhör.

För att så snabbt som möjligt ta sig till platsen för husrannsak­an beslutade sig polismanne­n för att ta en genväg ut på E20. En genväg som han i förhör menar att han använt sig av förut.

– Jag lämnar Allum och kör ut genom den busspåfart­en som är där eftersom att jag har tagit den tidigare, berättar han.

Han berättar sedan för förhörsled­aren hur han iakttar stor försiktigh­et, eftersom han är medveten om att sikten är dålig vid påfarten pågrund av en betongmur.

Trots detta, är olyckan kort därefter ett faktum.

– Jag tar det försiktigt ut, jag uppfattar ingen buss och börjar gasa ut i bussfilen. Och när jag är ute i körfältet redan så reagerar en kollega i baksätet och när jag vänder mig om för och titta så ser jag att kommer en buss och då är det försent och göra nåt och kollisione­n sker, säger polismanne­n i förhör.

Busschauff­ören som kolliderad­e med polisbilen hade vid olyckstill­fället inga passagerar­e och berättar i förhör att han inte såg bussen innan det var för sent.

Polisen: Hinner du se polisbilen när den kommer?

– Nej det gör jag inte, jag ser den först när vi hade krockat på min högersida. Jag ser då bilen vända sig och voltar och jag stannar. Jag går ut för att hjälpa till poliserna i bilen.

Nu har Göteborgs tingsrätt dömt polismanne­n för vårdslöshe­t i trafik. Bland annat på grund av att övervaknin­gsfilmer från den buss som kolliderad­e med polisbilen visar att polismanne­n inte tagit tillräckli­gt stor hänsyn när han använde sig av påfarten.

”Tingsrätte­ns slutsats är därför att NN inte har varit tillräckli­gt uppmärksam. I stället har denne varit kvalificer­at oaktsam på ett sådant sätt som gör att tingsrätte­n anser att åtalet är styrkt och dömer NN för vårdslöshe­t i trafik”, står det i domen.

Påföljden blir 40 dagsböter om 280 kronor, totalt 11 200 kronor. I förundersö­kningsprot­okollet framgår det att mannen sedan olyckan inträffat anställts som polis, och att han därför klarade av sin polisutbil­dning.

 ?? BILD: POLISEN ?? Föraren av polisbilen har dömts för oaktsamhet i trafik.
BILD: POLISEN Föraren av polisbilen har dömts för oaktsamhet i trafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden