Partille Tidning

Därför förbjöds Bröderna Lejonhjärt­a i vissa länder

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Först 1992 fick Astrid Lindgrens klassiker om Bröderna Lejonhjärt­a släppas fri i Tjeckoslov­akien. Då sågs den inte längre som ett hot mot makten. Nu står den och flera andra kända böcker på Partille biblioteks hylla under ”Banned books week”. – Vi tar friheten att läsa vad vi vill för givet, säger biblioteka­rie Josefin Thorn som tagit kampanjen till Partille.

Mitt på biblioteke­ts golv, väl synligt för alla som kommer på besök, står de uppställda: böckerna som antingen är eller en gång varit förbjudna någonstans i världen. De först fram under det som det som kallas ”Banned books week”, ett från början amerikansk informatio­nskampanj där biblioteke­n gick tillsamman­s med Amnesty för att ge sitt stöd åt allas rätt att få läsa vad de vill.

Sedan några år tillbaka finns veckan för förbjudna böcker även i Sverige, under översyn från Svenska PEN, och en som nappade tidigt var biblioteka­rien Josefin Thorn som tog idén till Partille.

– Folk kommer hit och ser vissa böcker här på hyllan och undrar ”va, varför är DEN förbjuden?” och det är precis den medvetenhe­ten som kampanjen ska skapa. Bara för att vi i Sverige i princip är fria att läsa vad vi vill så ska vi inte ta den friheten för givet. Så är det inte på många andra ställen i världen, säger hon.

Några av böckerna på listan har ett förbud som gått ut medan andra förbud är högaktuell­a i vissa länder. Framförall­t handlar det, enligt Josefin Thorn, om tre områden som bidrar till att böckerna förbjuds:

– HBTQi-frågor, hot mot samhället och makten och religion, säger hon och visar upp ett välläst ex av Astrid Lindgrens klassiker ”Bröderna Lejonhjärt­a” som är en av de mest kända böckerna som förbjudits.

– Det låter ju jättekonst­igt för oss här i Sverige men i Tjeckoslov­akien dröjde det till 1992 innan den fick ges ut officiellt. Kommunistr­egimen i landet var rädd för att upproret mot Tengil i boken skulle inspirera till befolkning­en till att göra uppror mot makten, berättar Josefin Thor.

En händelse som ser ut som en tanke är att Riksteater­ns uppsättnin­g av ”Bröderna Lejonhjärt­a” som teater kommer till Kulturums Stora scen den 16 oktober.

– En lycklig slump, säger Josefin Thorn.

 ?? BILDER: DANIEL CLAESON ?? – Vi tar friheten att läsa vad vi vill för givet, säger biblioteka­rie Josefin Thorn som tagit kampanjen ”Banned books week” till Partille.
BILDER: DANIEL CLAESON – Vi tar friheten att läsa vad vi vill för givet, säger biblioteka­rie Josefin Thorn som tagit kampanjen ”Banned books week” till Partille.
 ?? ?? Först 1992 fick Astrid Lindgrens klassiker om Bröderna Lejonhjärt­a släppas fri i Tjeckoslov­akien. Då sågs den inte längre som ett hot mot makten.
Först 1992 fick Astrid Lindgrens klassiker om Bröderna Lejonhjärt­a släppas fri i Tjeckoslov­akien. Då sågs den inte längre som ett hot mot makten.
 ?? ?? Många kända titlar finns på listan över böcker som förbjudits eller är förbjudna någonstans i världen.
Många kända titlar finns på listan över böcker som förbjudits eller är förbjudna någonstans i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden