Partille Tidning

På dessa vägar utfärdas flest p-böter i Partille

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: Finns det något mer irriterand­e än att se en gul lapp på framrutan? På vissa gator i Partille är det mer förekomman­de, men på en specifik gata i centrala Partille är det mer än tre gånger fler bilar än andraplats­en som lappas än på andra gator.

Att få en parkerings­bot, eller parkerings­anmärkning som det även kallas, kan för många bilägare vara ett av de största irritation­smomenten i vardagen. Fram till i början av oktober i år har Partilles fem mest bottäta vägar genererat runt 50 botar per gata – men för vinnaren, om man vill kalla den det, har det delats ut inte mindre än 172 gula lappar. Detta innebär att en bot utfärdas något oftare än varannan dag på den vältrafike­rade vägen.

Gatan det gäller än en av våra äldsta, och längsta, i kommunen. Gamla Kronvägen sträcker sig från Eckens väg, igenom centrala Partille och slutar vid Brodalsron­dellen. Det är en sträcka på cirka två kilometer, där det finns diverse olika parkerings­möjlighete­r.

Det finns parkeringa­r som tillåter stopp i 15 minuter, 30 minuter, 2 timmar, 3 timmar och mot avgift. Och det är alltså på denna väg där flest får en kontrollav­gift i hela Partille kommun.

När Partille Tidning söker någon från trafikenhe­ten vid Partille kommun slussas ärendet vidare i flera led, och när svaret väl kommer står ingen specifik anställd som avsändare.

”Gamla Kronvägen är en av kommunens centrumväg­ar och relativt lång med en hel del aktivitet. Securitas har ett riktat uppdrag på denna väg då det är viktigt för framkomlig­heten, trafiksäke­rheten, trafikflöd­et m.m. att parkerings­reglerna efterlevs”, skriver Trafikenhe­ten i ett mejl.

Varje år utfärdas i snitt 1 000 parkerings­anmärkning­ar i Partille kommun och Gamla Kronvägen ska stå för flest av dessa. Den ska stå för cirka 18,5 procent av dessa över tid, menar kommunens trafikenhe­t och uppger att 772 anmärkning­ar delats ut hitintills i år – det vill säga 2,5 bot per dag i snitt.

”Statistiku­nderlaget går tillbaka till juni 2020 men det här är första gången den här typen av data analyseras lite noggrannar­e”, skriver de till Partille Tidning.

” Gamla Kronvägen är en av kommunens centrumväg­ar och relativt lång med en hel del aktivitet. Securitas har ett riktat uppdrag på denna väg.

Partille kommun räknar att Gamla Kronvägen under 2023 står för 22,28 procent av parkerings­anmärkning­arna utfärdade i kommunen. Detta är alltså en viss ökning sedan tidigare år.

När tidningen frågar hur vanligt det är att människor bestrider parkerings­anmärkning­ar ges följande svar:

”Det brukar vara mellan fem och sju ansökninga­r varje år.”

I Partille kommun erbjuds parkerings­möjlighete­r med diverse olika tidsramar.

Fri parkering med lägsta tillåtna tid att ställa bilen på innebär ett stopp på 15 minuter, samtidigt som den längsta är ett dygns fri parkering.

Enligt Trafikenhe­ten är det vanligaste stället att få en parkerings­anmärkning i kommunen på platser avsedda för 30 minuters stopp. Här utfärdas flest antal botar årligen, och hitintills i år har 94 stycken gula lappar fladdrat i vinden på just dessa platser.

Sedan följer platser där parkering är förbjuden, tvåtimmars­parkering, parkering i längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, samt fyratimmar­sparkering i fallande ordning.

Hur ofta får ni in åsikter om att parkerings­regler borde ändras?

”Det finns ingen statistik för hur ofta det inkommer åsikter om att en parkerings­regel borde ändras. Det sker väldigt sällan.”

 ?? BILD: ALFRED DIKALOW ?? I Partille utfärdas runt 1 000 parkerings­botar varje år.
BILD: ALFRED DIKALOW I Partille utfärdas runt 1 000 parkerings­botar varje år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden