Partille Tidning

Henrik ägnar sig åt sin stora passion – bygger om gamla bilar i Partille

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: Bakom en dörr någonstans i Partille väcks dammiga bilar till liv. Henrik Zhong-Jie Landén ägnar sig åt sin stora passion: Bilbyggand­e. – Jag började att skruva med grejer på riktigt när jag var elva år. Då byggde jag min egna moppe, sedan har jag bara fortsatt.

I ett garage i Partille står några riktiga kulturskat­ter med och utan kromdetalj­er. Och mitt i denna symfoni av motorhisto­ria står Henrik Zhong-Jie Landén. Likt en dirigent styr han vad som ska hända med de olikfärgad­e ikonerna på fyra hjul.

Den bil som breder ut sig extra mycket är Cadillacen från 1957. Modellen Coupe de Ville anses som en riktig klassiker, men Henriks mörkt turkosa vägkung är minst sagt unik.

– Jag försöker numera att hålla mig till så många veteranbil­ar, eller entusiastb­ilar, som jag kan hålla vid liv. Innan hamstrade jag lite mer.

Jag hade till och med ett garage i stan som min fru inte visste om, säger han och skrattar till.

Sedan barnsben har Henrik haft ett stort intresse för teknik. Han berättar med ett något pillemaris­kt leende hur han brukade plocka isär diverse apparater i sitt barndomshe­m, för att sedan sätta ihop dem igen och därmed veta hur de är uppbyggda och fungerar.

– Så gjorde jag bland annat med en brödrost, men även med massor av andra grejer. Sedan började jag att skruva med grejer på riktigt när jag var elva år. Då byggde jag min egna moppe, säger han.

Med sin fars instruktio­ner lärde sig Henrik tidigt om hur motorer fungerar, och detta har han kunnat applicera på det mesta sedan de tidiga dagarna i uppväxtens Spekeröd.

– Jag har alltid älskat bilar. Till och med Briotaxen jag hade som barn såg jag som en bil, säger han och fortsätter:

– Efter att jag byggt ihop moppen byggde jag några år senare min första bil. Jag visste att jag skulle få den att övningskör­a med, så då började jag att bygga en stereo i den. En

Mazda 323 från 1985. Då var jag 16 år.

Än i dag drivs Henrik av att se hur saker fungerar, och då gäller det inte bara bilar.

– Det behöver inte gälla något mekaniskt, utan jag kan skruva sönder en process. Till exempel om vi har något på jobbet som jag tänker

”men om vi gör så här i stället...”, så kan jag dissekera en hel process för att göra om och optimera den. Får du alltid ihop det igen?

– Nej, det får man väl inte. Vissa bollar väljer man väl att inte springa på på så sätt. Men jag brukar grotta ned mig tills det är löst.

I sin vita skjorta sitter Henrik ZhongJie Landén med en kopp kaffe och tillhörand­e kanelbulle. I fåtöljen bredvid honom sitter bilbyggark­ollegan Anders ”Kalven” Redigh, även han med en kanelbulle, men med ett stort glas kall mjölk.

Tillsamman­s delar de intresset för bilar och bygger varje år flera bilar tillsamman­s. Och de båda har med åren insett att deras intresse har skördat oräkneliga timmar i garaget.

– Man vill inte tänka på hur många timmar man lagt ner på

vissa bilar. Vi förde bok på en bil rätt nyligen i och för sig, och på den tror jag att vi kom upp i 137 aktiva arbetstimm­ar, säger Anders och tittar på Henrik.

– Man måste ändå säga att vi kan vara vansinnigt effektiva. För om vi ska göra en kundbil och den ska vara klar på två veckor så blir den det. Och då ser man det inte som ett lika stort hinder, säger han och tillägger konstatera­nde:

– Om man ska skilja på bilentusia­ster och bilbyggare – om man ska ro hem så stora projekt som vi gör, så måste man ändå ha någon form av defekt gen i hjärnan som gör att man glömmer av hur mycket man har framför sig.

Innanför dörren i Partille byggs och repareras bilar året runt. På väggarna hänger verktyg, men den där säregna doften av motorolja lyser med sin frånvaro. Men trots detta är det ingen tvekan om att äldre bilar behandlas med kärlek och van hand innanför dessa väggar – en kunskap som håller på att dö ut.

– Det finns få verkstäder som fokuserar på äldre bilar numera. De flesta kopplar in en dator i bilen och får upp felmeddela­nden om vad som behöver bytas – och byter hela delen i stället för att laga den. De vet inte hur man gör, säger Henrik.

Finns det några

Roy & Roger-verkstäder kvar?

– Det finns inte många, men de finns. Men det är helt klart en utdöende kunskap med att meka med bilar. Man ringer liksom alltid en gammal gubbe som kan säga vad som är fel och hur man kan göra. Det kan jag göra fortfarand­e, men den generation­en blir mindre hela tiden, tyvärr.

 ?? BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN ?? Cadillac Coupe de Ville, 1957.
BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN Cadillac Coupe de Ville, 1957.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Henrik Zhong-Jie Landén.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Henrik Zhong-Jie Landén.
 ?? BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN ?? Även en klassisk bubbla med cab är en favorit hos Henrik.
BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN Även en klassisk bubbla med cab är en favorit hos Henrik.
 ?? BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN ?? Sonen älskar pappa Henriks hobby.
BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN Sonen älskar pappa Henriks hobby.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Ett nytt projekt har redan rullats in i garaget i Partille.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Ett nytt projekt har redan rullats in i garaget i Partille.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Hundkojan ligger Henrik varmt om hjärtat.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Hundkojan ligger Henrik varmt om hjärtat.
 ?? BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN ?? Bilbyggark­ollegan Anders Redigh finns alltid till hands vid ett nytt projekt.
BILD: HENRIK ZHONG-JIE LANDÉN Bilbyggark­ollegan Anders Redigh finns alltid till hands vid ett nytt projekt.
 ?? BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N ?? I hundkojan lyser det grannt i gult.
BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N I hundkojan lyser det grannt i gult.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden