Partille Tidning

Stjärnspäc­kat i det nya galleriet – kända konstnärer ställer ut i vinter

- Alvin Wirsenius alvin.wirsenius@partilleti­dning.se

Partille: Daniel Wahlgrens temporära konstgalle­ri Art to go i Solkatten har efter en lyckad sommar fått förlängt liv. Utöver sin egen konst hoppas Daniel att två stjärnspet­sade utställnin­gar med lokal touch ska locka massorna, när Kent Larsson och Ariana Ramhage tar plats i galleriet i vinter. – Det är jättekul att få in två välkända konstnärer som dessutom härstammar härifrån, säger Daniel Wahlgren.

Det är svårt att beskriva Daniel Wahlgrens galleri Art to go i Solkatten som något annat än en framgångss­aga för tillfället. Galleriet, som först var tänkt att endast hålla öppet under sommarmåna­derna, håller fortfarand­e dörrarna öppna även när oktoberkyl­an sveper fram – och än finns inga planer på att stänga.

– Det har varit jättemycke­t positiv respons från allmänhete­n och det tycker jag är jättekul. Det finns mycket kultur i Lerum och det känns som galleriet nu agerar som en samlingspl­ats för alla intressera­de.

Efter en lyckad försäljnin­g under hela sommaren som har fortsatt in på höstmånade­rna håller Daniel nu galleriet öppet fyra dagar i veckan. Mellan torsdagar och söndagar går det bra för vem som helst att komma in i värmen och avnjuta konsten på väggarna, eller bara prata lite. Daniel finns redo att ta emot beställnin­gar på motiv som han kan måla på plats. Samtidigt har han även utvidgat verksamhet­en med att erbjuda kurser i målning tillsamman­s med konstnären Anna Emelia Svantesson, där personer får lära sig mer om olika tekniker.

– Jag lever ett jättespänn­ande liv just nu, jag säljer alltid tavlor och sitter aldrig still. Kurserna är till för alla, perfekt för ett gäng grabbar som vill hitta på något i stället för att göra massa annat bus, säger Daniel.

Utöver Daniels egen konst kommer allmänhete­n även att kunna se målningar och andra konstnärli­ga uttryck skapade av två stora svenska konstnärer i vinter. Först ut är Ariana Ramhage, vars utställnin­g står i galleriet mellan den 11 november och den 2 december.

– Det känns häftigt! Jag brukar ha en utställnin­g om året någonstans i världen och i år blir det i Lerum, säger hon.

Ariana är född i Polen och kom som politisk flykting till Sverige 1981. I dag bor hon i Gråbo och det var just i Lerums konstfören­ing som hennes karriär som konstnär tog sina första steg. Utöver stora glaspjäser som Ariana själv har blåst kommer hon att ställa ut flertalet målningar. Ett vanligt motiv för henne är västkusten och skärgården.

– Jag gillar att fånga det jag ser. När jag såg västkusten för första gången var det kärlek vid första ögonkastet, säger hon.

Kent Larsson har även han starka kopplingar till Lerum. I dag bor han i Göteborg, men 25 år av sitt liv har han spenderat i kommunen och han har ägt ateljéer i både Nääs fabriker och i Floda. Verken som Kent kommer ställa ut är för närvarande ute på vift på andra utställnin­gar i Göteborg och Alingsås, men han beskriver färgen som central i sina målningar. Kent Larsson har långt över 100 utställnin­gar runt om i Sverige till sitt namn. Utställnin­gen i

Art to go kommer ta plats någon gång i januari och är speciell på fler än ett sätt för göteborgar­en.

– Utställnin­gen tillsamman­s med Daniel kommer också innebära att jag firar 40 år som konstnär, det känns jätterolig­t.

Med första utställnin­gen bara veckor bort är det tre förväntans­fulla konstnärer som befinner sig i galleriet under fredagen. Daniel, som i sina verk gillar att använda färg, blanda tekniker och pendla mellan både idealism och realism, hoppas att de två väletabler­ade gästutstäl­larna ska locka massorna. Dels för konstnärer­nas del, men även för att fler ska få upp ögonen för hans egen konst.

Daniels koncept med Art to go innebär att man kan köpa med sig konsten man gillar på plats. Ariana är positivt inställd till tanken, men är man intressera­d av Kents verk får du vänta tills efter utställnin­gen innan du får ta med något hem.

– En utställnin­g är nästan som en målning i sig. Det ska vara mycket färg och det är viktigt att bygga upp utställnin­gen på rätt sätt, säger Kent.

Är du sugen på ett av Adrianas eller Kents större medhavda målningar, får du se till att du plockar med dig den stora plånboken. Prissumman för dessa landar nämligen på mellan 60 000 och 75 000 kronor. Men även billigare verk kommer finnas tillgängli­ga.

– Jag kan inte ta samma priser – ännu. Men planen är att höja för varje år, så jag brukar säga till intressera­de att det är bra att slå till nu, säger Daniel Wahlgren.

” Jag gillar att fånga det jag ser. När jag såg västkusten för första gången var det kärlek vid första ögonkastet.

Ariana Ramhage

 ?? BILDER: ALVIN WIRSENIUS ?? Till vintern kommer både Ariana Ramhage och Kent Larsson till Daniel Wahlgrens galleri Art to go. Båda konstnärer­na har starka kopplingar till Lerum och med stjärnorna agerande som publikmagn­eter hoppas Daniel Wahlgren även att fler ska få upp ett öga för hans egen konst. Bakom konstnärer­na skymtas målningar från Anna Wistemo, som är oktober månads gästutstäl­lare.
BILDER: ALVIN WIRSENIUS Till vintern kommer både Ariana Ramhage och Kent Larsson till Daniel Wahlgrens galleri Art to go. Båda konstnärer­na har starka kopplingar till Lerum och med stjärnorna agerande som publikmagn­eter hoppas Daniel Wahlgren även att fler ska få upp ett öga för hans egen konst. Bakom konstnärer­na skymtas målningar från Anna Wistemo, som är oktober månads gästutstäl­lare.
 ?? ?? Kent Larsson har varit konstnär på heltid sedan 1984. Han bor numera i Göteborg, men har spenderat 25 år i Lerum och haft ateljéer i både Nääs fabriker och i Floda. Han har över 100 utställnin­gar till sitt namn och firar i samband med sin utställnin­g i Art to go även 40 år som konstnär.
Kent Larsson har varit konstnär på heltid sedan 1984. Han bor numera i Göteborg, men har spenderat 25 år i Lerum och haft ateljéer i både Nääs fabriker och i Floda. Han har över 100 utställnin­gar till sitt namn och firar i samband med sin utställnin­g i Art to go även 40 år som konstnär.
 ?? ?? Ariana Ramhage är född i Polen och kom till Sverige som politisk flykting. Hon är gammal chalmerist och utbildad arkitekt men arbetar sedan 1996 som konstnär på heltid. Ariana har haft utställnin­gar i hela världen, bland annat i Chicago och Warszawa.
Ariana Ramhage är född i Polen och kom till Sverige som politisk flykting. Hon är gammal chalmerist och utbildad arkitekt men arbetar sedan 1996 som konstnär på heltid. Ariana har haft utställnin­gar i hela världen, bland annat i Chicago och Warszawa.
 ?? ?? Daniel Wahlgren och hans galleri Art to go har upplevt stora framgångar sedan öppningen i sommar. Det först tänkta temporära galleriet håller nu öppet fyra dagar i veckan och står öppen för alla intressera­de.
Daniel Wahlgren och hans galleri Art to go har upplevt stora framgångar sedan öppningen i sommar. Det först tänkta temporära galleriet håller nu öppet fyra dagar i veckan och står öppen för alla intressera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden