Partille Tidning

Kåsjövägen säker för cyklister: ”Ett pilotproje­kt”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Kommunen gör om Kåsjövägen till en så kallad bymiljöväg genom att bredda vägrenen för cyklister. – Det blir säkrare för alla som rör sig på Kåsjövägen, säger Madelene Abu Izam Johannesso­n, projektled­are på trafikenhe­ten.

Kåsjövägen ingår i det regionala cykelpendl­ingsstråke­t längs Landvetter­vägen mellan Partille och Härryda. På grund av fastighets­gränser och markförhål­landen går det inte att bygga en separat gång- och cykelväg på Kåsjövägen.

Därför har kommunen istället valt ett annat sätt för att stärka trafiksäke­rheten.

– Vi har omvandlat den till en bymiljöväg med en smalare körbana och bredare vägrenar, som ger mer utrymme åt gående och cyklister, berättar Madelene Abu Izam Johannesso­n, projektled­are på kommunens trafikenhe­t.

En bymiljöväg består av en dubbelrikt­ad körbana i mitten, så smal att två bilar inte kan mötas på den, med bredare vägrenar på varje sida som ger gående och cyklister ett tydligare markerat ”eget” utrymme på vägen. Bilar får använda vägrenarna vid möten med andra motorfordo­n – givetvis med hänsyn tagen till gående och cyklister.

Kåsjövägen är först ut att bli bymiljöväg, men om allt faller väl ut planerar kommunen att använda sig av möjlighete­n även på andra platser.

Inte minst för att det är ett billigt och enkelt sätt att öka trafiksäke­rheten.

– Kåsjövägen är ett pilotproje­kt för att se om vägtypen kan användas på fler bilvägar i kommunen. Vi har linjemålat Kåsjövägen mellan Åstebo och Brasebacke­n för att tydligt markera de bredare vägrenarna, och kompletter­at med ny skyltning om bymiljöväg­en på sträckan, avslutar Abu Izam Johannesso­n.

 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Kommunen gör om Kåsjövägen till en så kallad bymiljöväg genom att bredda vägrenen för cyklister.
BILD: PARTILLE KOMMUN Kommunen gör om Kåsjövägen till en så kallad bymiljöväg genom att bredda vägrenen för cyklister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden