Partille Tidning

Polisen om knivdramat i skolan: ”Jäkligt allvarligt”

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se

Förra månaden drog två elever kniv på en idrottslek­tion i Ugglums skola. Polisen menar att det inte blivit vanligare att ungdomar bär kniv, men att man ser mycket allvarligt på varje händelse där det sker.

– Det är fan lika illa som att dra upp en laddad pistol, du dör lika mycket av en kniv som du gör av ett skott. Det är livsfarlig­t, säger poliskommi­ssarie Anders Klingberg.

Under en idrottslek­tion i en högstadiek­lass på Ugglums skola i oktober plockades två elever fram en kniv ur en väska. Situatione­n uppfattade­s av flera av de som närvarande som hotfull och enligt uppgifter till Partille Tidning blev många elever rädda.

Vårdnadsha­vare till de elever som bevittnat händelsen fick dock inte någon informatio­n av vad som hänt, utan skolan valde att hantera ärendet internt.

– Vi har polisanmäl­t enligt knivlagen och gjort det vi tyckte vi behövde göra. Sedan är alla olika, vissa vill veta allt och andra inget, så det kommer alltid att vara svårt att göra alla nöjda, sa skolans rektor AnnBritt Ek när Partille Tidning pratade med henne tidigare i veckan.

Anders Klingberg är poliskommi­ssarie och ansvarig för utrednings- och spaningsve­rksamheten i Nordöstra Göteborg. Där ingår även Partille rent polisiärt.

Klingberg känner inte till det specifika fallet, men understryk­er att man från polisens sida ser mycket allvarligt på att ungdomar bär kniv.

– Jag skulle vilja påstå att det inte är speciellt vanligt att ungdomar bär kniv, men vi ser jäkligt allvarligt på just knivar och där har också lagstiftni­ngen skärpts nu. Idag kan man om man bär kniv i vissa fall få upp till ett års fängelse för brott mot knivlagen, säger han och fortsätter:

– En ungdom som är under 18 får inte det, men att en ungdom bär kniv är en kraftig varningssi­gnal och extra allvarligt för oss. Det blir högpriorit­erat. Orosanmäln­ingar görs och socialtjän­st kopplas in omedelbart.

Hur ska man se till att ungdomar inte bär kniv i skolan?

– Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt att ha koll på om folk bär kniv utan att visitera alla. Man måste vara tydlig med budskapet. Att bära kniv är en ”big nono” och det ska inte förekomma. Även fast det inte är jättevanli­gt så är en gång för fasen en gång för mycket.

Anders Klingberg menar att ungdomar måste förstå hur farliga knivar faktiskt är.

– Det är fan lika illa som att dra upp en laddad pistol, du dör lika mycket av en kniv som du gör av ett skott. Det är livsfarlig­t.

Varför tror du att ungdomar bär kniv?

– Det finns ju ingen legal funktion för en kniv i skolan och folk bär inte kniv för att skära äpplen med, om man säger så. Det handlar nog om att man upplever att kniven utgör ett fiktivt skydd mot någonting, att man känner sig hotad eller att man vill vara lite kaxig inför kamraterna.

"Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt att ha koll på om folk bär kniv utan att visitera alla. Man måste vara tydlig med budskapet. Att bära kniv är en ”big nono” och det ska inte förekomma. Även fast det inte är jättevanli­gt så är en gång för fasen en gång för mycket.

Anders Klingberg poliskommi­ssarie

 ?? BILD: PRIVAT ?? Anders Klingberg är poliskommi­ssarie och ansvarig för utrednings- och spaningsve­rksamheten i Nordöstra Göteborg
BILD: PRIVAT Anders Klingberg är poliskommi­ssarie och ansvarig för utrednings- och spaningsve­rksamheten i Nordöstra Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden