Partille Tidning

KD:s distriktso­rdförande om inläggen: ”Frågan är utagerad”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: När Anders Midby ställde upp i kommunalva­let för Kristdemok­raterna så skrev han under en ”försäkran angående förtroende­uppdrag”. När Partille Tidning vill få reda om han brutit mot denna kontaktas distriktso­rdföranden och riksdagsma­nnen Magnus Jacobsson. – Jag skulle inte uttrycka mig på samma sätt men har samtalat med Anders och anser frågan därmed utagerad, skriver han i ett mejlsvar.

I ett dokument från Kristdemok­raterna, en så kallad ”Försäkran angående förtroende­uppdrag för Kristdemok­raterna” från 2022 som alla förtroende­valda måste skriva under för att kandidera för partiet, finns nio punkter som kommunpoli­tikern behöver gå med på.

1. ”Jag ställer upp på partiets grundvärde­ringar och vad som anges i partiets stadgar för anslutning till partiet .”

2. ”Jag ska följa och respektera det politiska program som partiet går till val på i det val där jag kandiderar. Om jag har en avvikande åsikt ska det i god tid informeras till partiorgan­isationen innan det offentligg­örs.”

Med anledning av dessa punkter har Partille Tidning under tisdagen och onsdagen sökt Kristdemok­raternas distriktsa­vdelning för Västra Götaland. Tidningen har velat fråga om Anders Midbys agerande kan få konsekvens­er för partiets förtroende för honom i relation till hans förtroende­uppdrag och för partiet.

Partille Tidning vill också veta om hans inlägg på X skulle kunna innebära att han brutit mot Kristdemok­raternas officiella hållning och därmed kan vara aktuell att drabbas av nummer 32 i partiets stadgar: ”Medlem, som bryter mot partiets stadgar eller som genom sitt uppträdand­e skadar partiets anseende och varumärke, kan uteslutas ur partiet.”

Partille Tidning får svar via sms: ”Sitter i möte och har inte full koll på allas Twitter. Du får gärna beskriva vad det handlar om så får jag kolla”. Vi ber om en mejladress att skicka skärmdumpa­r och frågor så får vi till slut svar att numret går till distriktso­rdförande Magnus Jacobsson, riksdagsma­n för KD från Uddevalla och partiets trafikpoli­tiska talesman. Han får skärmdumpa­r och frågor mejlade till sig.

På onsdagsmor­gonen kontaktar vi återigen Magnus Jacobsson för en kommentar, denna gång skickar vi också med skärmdumpa­r på dagens artikel om Anders Midbys inlägg på X. Under lunchen kommer ett kort mejlsvar:

”Jag har tittat på Anders tråd och jag har samtalat med Anders. Utifrån det konstatera jag att jag personlige­n inte skulle uttrycka mig på samma sätt, men att det som är Anders huvudbudsk­ap – nämligen att vänstern inte klarar av att ta avstånd ifrån Hamas terrorism delar jag till fullo. Bifogar därför min egen artikel som har varit inne i Bohuslänin­gen. Med detta anser jag att frågan är utagerad.”

Partille Tidning skickar följdfråga­n ”Hur ställer du dig till kommentare­n om att finansieri­ngen av Public Service ska tas bort, följer det partilinje­n?” och får svaret:

”Har ingen anledning att kommentera/recensera en enskild politikers sakuppfatt­ningar.”

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? ”Jag delar Anders huvudbudsk­ap till fullo”, skriver Magnus Jacobsson (KD).
BILD: CLAUDIO BRESCIANI / TT ”Jag delar Anders huvudbudsk­ap till fullo”, skriver Magnus Jacobsson (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden