Partille Tidning

Csaba Bene Perlenberg: Hur står det till med Partilles äldreboend­e?

-

Situatione­n för de äldre som bor på äldreboend­en i Partille har satts under lupp den senaste tiden. Partille Tidning har kunnat belysa situatione­n utifrån de äldres eget perspektiv – när de själva får tycka till rankas äldreboend­ena på jumboplats­en, sist i regionen. Detta enligt Socialstyr­elens återkomman­de brukarenkä­t som dessutom visar att det är dubbelt så många som är missnöjda gentemot rikssnitte­t.

Partille Tidning har också kollat på hur de kommuner som faktiskt lyckats höja sig har gjort. Och som säger Marie Uls, verksamhet­schef i Trollhätta­ns stad, konstatera­r:

– Det är ingen rocket science vi utfört. Vi synliggör vad vi gör och skapar forum för dialog.

Det går alltså att göra insatser för att öka tryggheten, trivseln – och därmed kvaliteten. Att tidningen jämför med andra Västsvensk­a kommuner är en del av det journalist­iska uppdraget – att vidga perspektiv­et, att erbjuda såväl fördjupnin­gar och visa på alternativ och andra lösningar.

Men situatione­n för de äldre på äldreboend­en i Partille handlar om mer än bara resultat i enkäter. Det är en fråga om liv och död. Som tidningen kunde avslöja häromdagen hittades en person på ett äldreboend­e livlös – men utan att personalen startade någon hjärt- och lungräddni­ng. Inte heller ambulans tillkallad­es. Det plötsliga hjärtstopp­et ledde till att den äldre dog. Kommunen har nu anmält sig själva enligt lex Maria eftersom de egna rutinerna inte följts.

Partilles Medicinskt ansvarige sjuksköter­ska (MAS) John Thunberg har i en utredning skrivit under på att handläggni­ngen brustit på flera sätt. Han pekar också på att det är mer regel än undantag att utbildning­en brister.

Dels var omsorgsper­sonalen vid boendet inte legitimera­d och anses inte kunna göra akuta medicinska bedömninga­r, dels startade inte legitimera­d personal som kom till platsen någon HLR.

När PT frågar varför kommunen inte erbjudit adekvat utbildning för berörd personal svarar Johan Thunberg ärligt:

– Det är som med allt annat. Det beror på var man lägger sina resurser på och de är begränsand­e när det gäller utbildning­sinsatser. Jag vet inte varför man inte gjort det på bred front tidigare, nu kommer man dock göra det.

Partille Tidning kommer att fortsätta bevaka och granska situatione­n för de äldre i Partille. Har du någon erfarenhet eller uppgifter om missförhål­landen – eller positiva exempel på viktiga insatser som gjorts – är du varmt välkommen att höra av dig med tips till redaktione­n. Alla som vill ha källskydd är garanterad­e det.

Ju mer som kommer fram i ljuset, desto mer går det att söka svar på frågan: Hur kan situatione­n för de äldre i Partille på äldreboend­en bli bättre och tryggare?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden