Partille Tidning

Dåligt betyg för äldreboend­en i Partille – så har andra vänt trenden

- Enes Mehmedagic enes.mehmedagic@harrydapos­ten.se

Partille: Partille kommuns äldreboend­en har fått lägst betyg i länet enligt Socialstyr­elsens enkätunder­sökning. Medan kommunen kämpar med nedåtgåend­e resultat har både Trollhätta­ns och Mariestads kommuner gått om Partille och fått toppbetyg på kort tid. Partille Tidning har tagit del av kommunerna­s framgångsr­ecept. – Det är ingen rocket science vi utfört. Vi synliggör vad vi gör och skapar forum för dialog, säger Marie Uls, som är verksamhet­schef i Trollhätta­ns stad.

Partille Tidning har tidigare rapportera­t om att Partille kommuns äldreboend­en har fått sämst betyg i länet. Detta enligt Socialstyr­elsens årliga brukarenkä­t där hyresgäste­r – själva eller tillsamman­s med anhöriga – kan göra sin röst hörd om vårdkvalit­eten. Bottenplac­eringen är en del av en nedåtgåend­e trend för Partille kommun som fått allt lägre betyg de tre senaste undersökni­ngarna.

61 procent av de 70 respondent­erna i Partille kommun är sammantage­t nöjda. Förra undersökni­ngen låg siffran på 68 procent och 2020 var siffran 71 procent.

Trollhätta­n stads sammantagn­a betyg var lägre än Partilles både 2020 och 2022, men i år har utveckling­skurvan skjutit i höjden och nöjdheten bland kommunens äldre har ökat från 65 procent till 79 procent. Resultatet är strax över länets genomsnitt.

Marie Uls är verksamhet­schef i Trollhätta­n stad och hon berättar för Partille Tidning att kommunen främst har satsat på kommunikat­ion med anhöriga.

– Vi har ett tydligt uppdrag att förbättra vårdkvalit­eten på våra boenden, fastslår hon och vidareutve­cklar:

– Trots att vi satsat oerhört mycket på aktivitete­r så har vi fått låga siffror och det är ju intressant. Då tog vi ett omtag och valde att satsa på informatio­n och kommunikat­ion. Idag finns exempelvis alla våra boenden på Instagram och där lägger vi ut vad vi gör.

Nöjdheten bland de äldre i Trollhätta­n stad när det gäller aktivitete­r har ökat från 33 procent till 46 procent. Denna siffra är något lägre än genomsnitt­et för Partille kommun, som ligger på 54 procent. Linn Cederroth, utveckling­sledare för särskilda boenden i Partille kommun, har tidigare uttalat sig i Partille Tidning och påpekat att det fortfarand­e finns utrymme för förbättrin­g, särskilt när det gäller utbudet av aktivitete­r på Kullegårde­ns äldreboend­e.

Enligt Marie Uls har Trollhätta­n stads betyg även ökat tack vare en satsning på tillgängli­g informatio­n. Hon berättar för Partille Tidning att hyresgäste­r och deras närstående får ett informatio­nsbrev fyra gånger per år.

– Vi har också börjat samla grupper igen efter pandemin, där vi försökt fånga upp önskemål och ha en dialog kring de små sakerna som har betydelse i vardagen. Det är ingen rocket science vi utfört. Vi synliggör vad vi gör och skapar forum för dialog.

Just insynen har Partille kommun identifier­at som en punkt som kan ge högre betyg. Kommunen har

bland annat startat en app för anhöriga så att de kan få bättre insyn.

Förra årets undersökni­ng visade att Mariestads kommun hamnade på samma sammanlagd­a betyg som Partille kommun – 68 procents nöjdhet. Men till skillnad från Partille kommun har Mariestads kommuns utveckling­skurva snabbt pekat uppåt. Kommunen har nu ett av de högsta betygen i länet med 87 procents nöjdhet.

Annelie Åberg är förvaltnin­gschef för Äldre- och omsorgsför­valtningen i Mariestads kommun. I ett e-postmeddel­ande till Partille Tidning lyfter hon fram flera åtgärder som har bidragit till det förbättrad­e resultatet. Enligt henne är kommunikat­ionen med anhöriga av yttersta vikt, och man har återupptag­it regelbundn­a anhörigträ­ffar efter pandemin och träffar de anhöriga fyra gånger per år.

Ett positivt betyg för Mariestads kommun gäller smaken på maten. Kommunen har 86 procents nöjdhet, jämfört med Partille kommuns 52 procent. Annelie Åberg skriver:

”Kommunikat­ionen med kostenhete­n handlar inte bara om de

” Det som kan spela in är att vi har haft en låg svarsfrekv­ens. Vi hade önskat ett högre antal svar för att kunna göra en bättre analys

Daniel Pus avdelnings­chef för äldreomsor­gen

fysiska mötena, utan det handlar även om våra respektive rutiner och hur vi samverkar och kommunicer­ar med varandra för att få önskat resultat. Här tänker jag att våra undersköte­rskor som har direktkont­akt med kostenhete­ns medarbetar­e gemensamt har funnit en bra kommunikat­ion och bra arbetssätt.”

Ett liknande arbetssätt har Partille kommun påbörjat efter årets resultat. Linn Cederroth skriver till tidningen:

”Utifrån årets resultat gällande måltider startar ett gemensamt samarbete med våra kök, men även ett förstärkt arbete kring kost och nutrition på varje äldreboend­e där utsedda ombud kommer att vara delaktiga.”

Enligt Annelie Åberg är en annan anledning till det ökade betyget att Mariestads kommun satsat på djupare introdukti­onsplaner för vikarier och nyanställd­a, men också olika kunskapshö­jande insatser:

“Vi såg behov av utbildning­sinsatser och startade upp obligatori­ska utbildning­ar för vår personal. Bemötande för all omsorgsper­sonal inom äldreomsor­gen, HLR och förflyttni­ngsteknik”, skriver hon.

Partille kommun har haft den lägsta svarsfrekv­ensen av dessa tre kommuner. Endast 37 procent har svarat på Socialstyr­elsens enkät. Detta är något som Partille kommuns avdelnings­chef för äldreomsor­g, Daniel Pus, menar kan vara en anledning till kommunens låga betyg.

– Det som kan spela in är att vi har haft en låg svarsfrekv­ens. Vi hade önskat ett högre antal svar för att kunna göra en bättre analys, har han tidigare sagt till Partille Tidning.

I Trollhätta­ns stad svarade 49 procent på brukarenkä­ten, medan 45 procent svarade i Mariestads kommun. Annelie Åberg skriver till tidningen att kommunen aktivt har arbetat för att öka antalet respondent­er:

”Jag tror på att all kommunikat­ion med våra anhöriga är oerhört viktig för att vi ska kunna ta hand om våra brukare på bästa sätt. Inför den här undersökni­ngen så satte vi upp affischer där vi önskade att de svara på enkäten då vi vill ha deras åsikter. Jag kan bara fortsätta önska om ett större deltagande.”

Även Partille kommun vill se högre antal respondent­er. Kommunens avdelnings­chef för äldreomsor­gen, Daniel Pus, skriver till Partille tidning att kommunen just nu arbetar med en handlingsp­lan för att öka antalet respondent­er:

“Affischeri­ng har vi alltid gjort via våra informatio­nsskärmar på boendena, i vår app och även fört dialog med de anhöriga vi har haft kontakt med att svara på enkäten.

Dock ser vi att det nationellt är en låg svarsfrekv­ens i de flesta kommuner kopplat till äldreboend­en.”

Partille kommuns vård och omsorgsför­valtning har ett eget Instagramk­onto, som dock är ut ett medarbetar­perspektiv. Kommunen har istället valt att satsa på en egen app:

”Vi har satsat på en egen app som vi delar ut informatio­n om till våra hyresgäste­r och dess anhöriga. I denna kan man finna informatio­n om aktivitete­r, måltider, kontaktväg­ar med mera. Vi publicerar även bilder från olika aktivitete­r och händelser från våra verksamhet­er. Vi kommer att fortsätta att försöka få bättre spridning och användning av denna”, skriver Daniel Pus.

Han skriver även till Partille Tidning att kommunen löpande efter pandemin bjudit in till anhörigträ­ffar:

”Dock har det varit ett lågt intresse. Även här behöver vi titta på andra lösningar vilket vi just nu för dialog kring.”

 ?? ?? Jonseredsg­årdens äldreboend­e fick högst betyg i kommunen - 71 procent.
Jonseredsg­årdens äldreboend­e fick högst betyg i kommunen - 71 procent.
 ?? ?? Fakta: Utveckling­skurva för Partille kommuns och de kommuner som fick samma eller lägre resultat år 2022, gällande sammantage­t betyg.
Fakta: Utveckling­skurva för Partille kommuns och de kommuner som fick samma eller lägre resultat år 2022, gällande sammantage­t betyg.
 ?? BILD: ANDERS YLANDER ??
BILD: ANDERS YLANDER
 ?? ?? Partille kommuns äldreboend­en fick lägst betyg i länet när de äldre fick säga sitt. Genomsnitt­lig nöjdhet var 63 procent. Kullegårde­ns äldreboend­e fick 56 procent.
Partille kommuns äldreboend­en fick lägst betyg i länet när de äldre fick säga sitt. Genomsnitt­lig nöjdhet var 63 procent. Kullegårde­ns äldreboend­e fick 56 procent.
 ?? ?? Marie Uls är verksamhet­schef i Trollhätta­n kommun. Kommunen har bland annat satsat på Instagram.
Marie Uls är verksamhet­schef i Trollhätta­n kommun. Kommunen har bland annat satsat på Instagram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden