Partille Tidning

Icebug köper gammelskog för Black Friday-pengar

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Skoföretag­et Icebug lovade att skänka alla pengar från Black Friday-försäljnin­g. Nu har de räknat ihop nästan 900 000 kronor, som går till Naturarvet. – De köper och skyddar gammelskog i Halland, säger Icebugs vd David Eklund.

Inför årets stora köpfest Black Friday, som hölls den 24 november, valde Jonsereds skojätte Icebug att göra tvärtemot de allra flesta andra som sysslar med att sälja en produkt. De gjorde helt enkelt ... ingenting.

– Vi såg ingen poäng i att sänka priserna under Black Friday och vill inte hetsa till onödig konsumtion, säger David Eklund, medgrundad­e och vd på Icebug, som istället valde att sälja sina skor till ordinarie pris.

Dessutom lovade de att samtliga intäkter från Black Friday-försäljnin­gen oavkortat skulle gå till välgörande ändamål. Och när de nu gått igenom sin försäljnin­g ser de att de slagit eget rekord.

Under den svarta fredagen i år fick de ihop hela 893 000 kronor.

Pengar som nu skänks till Naturarvet som köper gammelskog i Ekåsen i Halland för pengarna.

– Icebug finns inte till för att göra ägarna rika, vi finns för att göra så stor positiv skillnad som möjligt och om vi kan hjälpa till att skydda gammelskog så är det något bra, säger David Eklund.

Med gammelskog menas skogar som i regel är äldre än 120–140 år, och som inte nämnvärt påverkats av skogsbruk. Att Icebug väljer att engagera sig i just bevarandet av gammelskog beror på flera olika saker.

– Dels är gammelskog­arna mycket effektiva för att binda koldioxid, dels är de viktiga för den biologiska mångfalden då mer än hälften av alla hotade arter i Sverige bor där, säger David Eklund på Icebug.

 ?? BILD: NATURARVET ?? Ekåsen gammelskog i Halland.
BILD: NATURARVET Ekåsen gammelskog i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden