Partille Tidning

För hög arbetsbela­stning på Närhälsan Furulund

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: I flera års tid har personalen­s arbetsbela­stning på Närhälsan Furulund varit för hög och lett till ohälsa. Nu riktar Arbetsmilj­överket kritik mot vårdcentra­len och kräver bättre rutiner. – Vi ska sätta oss tillsamman­s och lösa detta, vi ser det som att de hjälper oss, säger den nytillträd­de verksamhet­schefen Csaba Banhegyi.

Arbetsmilj­överket, Amv, var på besök på Närhälsan Furulund Vårdcentra­l i mitten av november och i dagarna kom protokolle­t från inspektion­en.

I detta riktar myndighete­n skarp kritik mot den brist på egenkontro­ll av personalen­s arbetsbela­stning och mående som pågått i flera år:

”Vid inspektion framkom det att ni har arbetstaga­re hos er som kan löpa risk att drabbas av ohälsa på grund av arbetsbela­stningen. Ni berättade att ni har flera arbetstaga­re, inom olika yrkeskateg­orier, som har för hög arbetsbela­stning flera gånger varje vecka och på grund av det inte hinner ta ut sin rast. Ni berättade att ni har haft hög arbetsbela­stning under flera år och att de åtgärder som tidigare gjorts inte gett effekt.”

Närhälsan Furulund Vårdcentra­l får nu i uppdrag att stärka sina rutiner kring arbetsmilj­ö, risker för personalen och hur resurserna ser ut kontra arbetsbela­stningen. Extern hjälp i form av exempelvis företagshä­lsovård uppmanas att tas in för att ge stöd åt chefer och arbetsleda­re i frågor gällande förebyggan­de av ohälsosam arbetsbela­stning.

När Partille Tidning får tag på Närhälsan Furulunds nytillträd­de verksamhet­schef Csaba Banhegyi har han själv precis läst Arbetsmilj­överkets inspektion­skontroll. Trots att det framförs kritik ser han positivt på att saker och ting nu ges möjlighet att korrigeras.

– Det är jättebra att de gör inspektion­en, de vill hjälpa oss att bli bättre, säger Banhegyi.

Han tillträdde sin tjänst som verksamhet­schef så sent som i våras, och har därmed inte hunnit skaffa sig full koll på hur vårdcentra­len skötts tidigare.

– Jag började med ”lära känna”-samtal med personal och har försökt hitta en bra lösning på hur vi ska jobba, men det är klart att jag inte till 100 procent kan veta allt redan.

Banhegyi ifrågasätt­er inte alls myndighete­ns kritik utan väljer att se på den som inspiratio­n till förbättrin­g.

– Jag har precis läst igenom protokolle­t och nu ska vi sätta oss ner med teamsamord­nare och skyddsombu­d och prata igenom vad som behöver göras. Vi tar hjälp av HR och Närhälsan centralt har rutiner som vi ska följa. Då ska vi nog komma fram till vilka åtgärder vi ska genomföra för att få ordning på situatione­n, menar Csaba Banhegyi.

"Då ska vi nog komma fram till vilka åtgärder vi ska genomföra för att få ordning på situatione­n

Csaba Banhegyi verksamhet­schef

 ?? BILD: SARA HÖGLUND ?? I flera års tid har personalen­s arbetsbela­stning på Furulund Vårdcentra­l varit för hög. Nu riktar Arbetsmilj­överket kritik mot vårdcentra­len och kräver bättre rutiner.
BILD: SARA HÖGLUND I flera års tid har personalen­s arbetsbela­stning på Furulund Vårdcentra­l varit för hög. Nu riktar Arbetsmilj­överket kritik mot vårdcentra­len och kräver bättre rutiner.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? – Vi ska sätta oss tillsamman­s och lösa detta, vi ser det som att de hjälper oss, säger den nytillträd­de verksamhet­schefen Csaba Banhegyi.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N – Vi ska sätta oss tillsamman­s och lösa detta, vi ser det som att de hjälper oss, säger den nytillträd­de verksamhet­schefen Csaba Banhegyi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden