Partille Tidning

Här ska älgarna få fri väg när faunapassa­gen är klar

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: På Landvetter­vägen, i höjd med Åstebotjär­n, ska Trafikverk­et bygga en så kallad faunapassa­ge, för att älgar och annat vilt ska kunna passera. – Vi är klara senast september 2025, säger Michael Dinh, projektled­are för Trafikverk­et.

Den som kört Landvetter­vägen förbi Öjersjö mot Landvetter vet att en del av vägen just nu är enfilig där trafikljus avgör vilka som får köra.

Arbetet som pågår är det första steget av två för att säkra vägen för vilt.

Ett viltvarnin­gssystem som uppmärksam­mar trafikante­r på att vilt rör sig i närheten av vägen installera­s just nu på platsen, där en del av vägen ligger i Härryda kommun.

Nästa steg, att bygga en så kalllad faunapassa­ge för vilt, under Landvetter­vägen i höjd med Åstebotjär­n, står näst på tur och om allt går enligt planerna drar detta arbete igång i februari år 2024.

Även då kommer trafiken på vägen att påverkas.

– Under våren 2024 byggs en tillfällig väg för förbiledni­ng väster om Landvetter­vägen i höjd med det planerade läget för faunapassa­gen. Detta för att minimera trafikpåve­rkan under tiden bron byggs, förklarar Michael Dinh som ansvarar för projektet på Trafikverk­et.

En faunapassa­ge är ett sätt att öka säkerheten för såväl trafikante­r som djur. Landvetter­vägen omges av skog på båda sidor och älgar, rådjur och andra djur får en fri passage under vägen istället för att behöva korsa den.

Nödvändigt, då kommunen och Trafikverk­et planerar för nya körfält för kollektivt­rafik när området expanderar.

– Vi har som mål att färdigstäl­la projektet senast september 2025 och då är vägen säkrare för såväl bilister som djur.

 ?? BILD: TRAFIKVERK­ET ?? På Landvetter­vägen i höjd med Åstebotjär­n ska Trafikverk­et bygga en så kallad faunapassa­ge.
BILD: TRAFIKVERK­ET På Landvetter­vägen i höjd med Åstebotjär­n ska Trafikverk­et bygga en så kallad faunapassa­ge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden