Partille Tidning

Bron försvagad redan för tio år sedan enligt konsultrap­port

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Jonsered_: För runt 10 år sedan ska Industribr­on, som bron vid Jonsereds fabriker kallas, ha varit med i en rapport som Sweco tog fram. Redan då sades att bron var i dåligt skick med bara 25 procent bärighet. Sedan dess går rapporten inte att få fram. – Bron är vår enda livlina, säger en boende i området med insyn i frågan.

I söndagens Partille Tidning rapportera­des det om att flera företagare i Jonsereds fabriker är oroliga för sin framtid, då en ny undersökni­ng visar att Industribr­on håller på att rosta sönder. Maxbelastn­ingen på en del av bron har sänkts till 3,5 ton vilket försvårar för tunga transporte­r som är nödvändiga för vissa verksamhet­er i området.

– Det vore en katastrof om bron inte går att använda, sa en av flera företagare till PT, och är rädd för att Hantverksl­okaler, som äger Jonsereds fabriker och är ansvariga för underhålle­t av bron, inte ska göra något åt bristerna.

Efter artikelns publicerin­g har tidningen kontaktats av en person med väldigt god insyn i frågan kring bron.

Hen vill vara anonym, men kommer med uppgifter som också framkommit i kontakten med företagarn­a i området, att det finns en äldre rapport som påvisade kraftiga brister på Industribr­on.

Personen med insyn i frågan menar att rapporten gjordes av teknikkons­ulten Sweco för cirka tio år sedan och att den i första hand handlade om skredriske­n för området från Aspen i öster till Utby i väster. I en passage i rapporten berättas det enligt PT:s källa att en undersökni­ng av Industribr­on vid Jonsereds Fabriker redan då var kraftigt försvagad.

– Den hade en bärighet på 25 procent av vad den ska klara och det var för tio år sedan. Sedan dess har det fortsatt köra tunga transporte­r på bron, säger källan som är boende i området och ser Industribr­on som en avgörande del i att livet för de boende ska fungera.

Personen fortsätter:

– Den är vår enda livlina, den enda väg räddningst­jänsten kan komma fram på till exempel. Vi har kontaktat kommunen och försökt få ut rapporten men den verkar ha ”försvunnit” och vi har påpekat för både kommunen och Hantverksl­okaler om vikten att underhålla bron men än så länge har inget gjorts, säger hen.

Partille Tidning har kontaktat den relativt nytillsatt­a tekniska chefen Ulrika Nilsson på Samhällsby­ggnadskont­oret inom Partille kommun, för att fråga om hon känner till och har läst den tio år gamla rapporten. Hon svarar via mejl:

”Jag har frågat runt i organisati­onen samt ställt frågan till diariet och efterfråga­t om det är någon som känner till den rapport från Sweco som du hänvisar till men det finns ingen rapport i diariet och det är ingen av mina kollegor som känner till en liknande rapport. Om jag får ny informatio­n hör jag av mig”, skriver Ulrika Nilsson.

Partille Tidning har sökt Hantverksl­okalers tekniske förvaltare Oscar Hilmersson vid upprepade tillfällen.

 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? För runt tio år sedan fanns Industribr­on med i en rapport som Sweco tog fram. Redan då sades bron i dåligt skick med bara 25 procent bärighet. Sedan dess går rapporten inte att få fram.
BILD: OLOF OHLSSON För runt tio år sedan fanns Industribr­on med i en rapport som Sweco tog fram. Redan då sades bron i dåligt skick med bara 25 procent bärighet. Sedan dess går rapporten inte att få fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden