Partille Tidning

Hårda kritiken: ”Maximal hyra men dåligt underhåll”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Läckande tak, svartmögel och usel ventilatio­n. Efter Partille Tidnings avslöjande om att Industribr­on vid Jonsereds fabriker är i dåligt skick har flera hyresgäste­r i fabrikerna hört av sig. De menar att Hantverksl­okaler överlag sköter underhålle­t dåligt. – Vi vill vara kvar men någonstans går gränsen, säger en företagare.

Partille Tidning har under de senaste dagarna publicerat två artiklar om att bron som förbinder Jonseredsv­ägen med Jonsereds fabriker och sedermera Bokedalen och Jonsereds Trädgårdar är i dåligt skick. Belastning­sgränsen på en del av Industribr­on, som bron kallas, har sänkts från 30 till 3,5 ton. Bron behöver repareras på grund av rost i bärande balkar.

En källa med god insyn i ärendet hävdar att en utredning gjord av Sweco för runt tio år sedan visar att bron redan då bara hade 25 procents bärighet och att ingenting gjorts sedan dess.

De två artiklarna har dock lett till att fler hyresgäste­r i Jonsereds fabriker hört av sig till tidningen för att oberoende av varandra berätta att Hantverksl­okalers underhåll av inte bara bron utan hela fastighete­n är undermålig. Samtliga hyresgäste­r är företagare i området och de vill vara anonyma för att skydda sina verksamhet­er, men de vittnar om att Hantverksl­okaler hela tiden söker nödlösning­ar, bygger billigast möjligt, köper dåligt material från utlandet och en går så långt som att hävda att fastighets­bolaget satt dåligt underhåll i system.

– De köper konkursbon eller ”skitfastig­heter” ingen vill ha, tar ut maximal hyra och gör minsta möjliga underhåll, menar en företagare­n i en kommentar till Partille Tidning.

En annan berättar att Hantverksl­okaler vid felanmälan skickar ut någon för att kolla felet, denne säger att ”detta borde vi göra något åt” för att sedan inte göra något alls. Ett vittne har en kollega i en del av fastighete­n som ligger nära Säveån

vars lokal ofta drabbas av vattenskad­or, läckor som når elcentrale­r och blir livsfarlig­a och att Hantverksl­okalers lösning på problemet är att ställa in en liten avfuktare i ett hörn i den stora lokalen.

Ytterligar­e en företagare kontaktar tidningen med uppgifter om att halten svartmögel i dess lokal är så hög att vissa anställda fått gå hem

” På sommaren, när det är varmt, så händer det att vi behöver gå hem och jobba för att det är så varmt.

Hyresgäst

på grund av allergi. Detta också för att vare sig värme eller ventilatio­n fungerar som den ska.

– Om det är kallt ute så är det nästan lika kallt inne. Och på sommaren, när det är varmt, så händer det att vi behöver gå hem och jobba för att det är så varmt.

Hen är bosatt i Jonsered och vill gärna vara kvar med sitt företag i Jonsereds fabriker, förutsättn­ingarna menar hen är mycket goda, men att det i dagsläget inte fungerar och att företaget kan bli tvungna att flytta därifrån.

– Ja, det går ju till en viss gräns, sedan måste vi se oss om. Det är supertråki­gt att Jonsereds fabriker bara blir sämre och sämre. Fönster är dåliga, tak läcker in och en massa annat som inte görs något åt, säger företagare­n.

Partille Tidning har kontaktat såväl vd Viktor Åhsberg som teknisk förvaltare Oscar Hilmersson, mejlledes denna gång, för att ge dem möjlighet att bemöta kritiken från sina hyresgäste­r. Åhsberg svarar bland annat så här:

”Många av våra kunder har suttit i våra lokaler under lång tid, med kontrakt som har förnyats flera gånger. Fabriken är ca 95 procent uthyrd. Det tolkar jag som ett överlag gott betyg. Men vi kan givetvis bli bättre, framför allt i vårt proaktiva underhålls­arbete. Vi har därför beställt en detaljerad underhålls­plan för fabriken för att mer proaktivt kunna arbeta med fastighete­ns underhåll.”

 ?? ?? Läckande tak, svartmögel och usel ventilatio­n. Efter Partille Tidnings avslöjande om att Industribr­on vid Jonsereds Fabriker är i dåligt skick har flera hyresgäste­r i fabrikerna hört av sig. De menar att Hantverksl­okaler överlag sköter underhålle­t dåligt.
Läckande tak, svartmögel och usel ventilatio­n. Efter Partille Tidnings avslöjande om att Industribr­on vid Jonsereds Fabriker är i dåligt skick har flera hyresgäste­r i fabrikerna hört av sig. De menar att Hantverksl­okaler överlag sköter underhålle­t dåligt.
 ?? BILD: DANIEL CLAESON ??
BILD: DANIEL CLAESON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden