Partille Tidning

Tre män fängslas efter miljonhärv­a på Lindex lager

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se

Partille: Tre containrar fyllda med kläder försvann spårlöst från Lindex lager i Partille i våras. Nu döms tre män, mot sitt nekande, till mångåriga fängelsest­raff för grovt häleri, för att ha försökt sälja vidare varor som var värda över 30 miljoner kronor till utlandet.

Den 20 mars i år kontaktade Lindex polisen efter att deras transporto­ch tullchef under en inventerin­g upptäckt att tre containrar fyllda med kläder spårlöst försvunnit från deras lager i Partille.

Det hela uppdagades under en måndag.

– På måndag morgon brukar jag göra en sammanstäl­lning över hur det kommer se ut under veckan. Då tittar jag på vad det är som står på vår gård och vad som finns nere i hamnen och så vidare. Jag lägger in informatio­n i min lista i Excel och såg då att det var fler containrar i min lista än vad som stod ute på gården, berättade transportc­hefen i förhöret.

Totalt hade kläder till ett försäljnin­gsvärde av 33,7 miljoner kronor försvunnit. Kläderna, som Lindex importerat från Bangladesh, var fördelade på cirka 3 000 kartonger. En container innehöll endast behåar.

– Det är lite blandat innehåll, ganska mycket underkläde­r. En av containrar­na innehöll bara en enda artikel, en spets-bh. Det var nästan 26 900 stycken av samma spetsbehå i en container, förklarade transportc­hefen i förhör.

Säkerhetsc­hefen på Lindex kontaktade­s och gick igenom övervaknin­gsfilmerna från området. På filmerna kunde han se att minst tre gärningsmä­n stulit containrar nattetid under både lördagen och söndagen.

– De stals vid olika tillfällen, har inte exakt tidpunkter. Jag kan beskriva lite grovt att det har körts en spaningsbi­l som rekat, natten mellan lördag till söndag. Vid ca 02 stannar en mörk personbil och man går ut och sågar upp låsbygeln på grinden till vår lastgård, berättade säkerhetsc­hefen i förhör.

Efter att grinden sågats upp avvaktade gärningsmä­nnen innan de tog sig in på områden och kopplade på containrar på en medhavd lastbil.

De containrar som stals var alla försedda med gps-puckar och hittades tomma och övergivna i närområdet.

Drygt en vecka efter stölderna skedde fick polisen tips om att det lastats stora mängder kartonger utanför en lagerlokal i Mölndals kommun.

När polisen kom till platsen hittade man 1 380 kartonger av de stulna kläderna i en container som stod påkopplad vid en lastbil. På området fanns också två tomma containrar som ännu inte lastats.

Tre dagar senare, den 31 mars, återvände polisen till platsen med en husrannsak­an mot den lagerlokal som låg i anslutning till stöldgodse­t.

Då hittade man resterande stöldgods från Lindex, och 20 pallar med stulna med kläder till ett värde av 5,5 miljoner kronor från företaget Ellos, som aldrig nått fram till företagets returhante­ring.

– Det första vi ser är mängder med kartonger märkta med röd tejp där det står Lindex på. Det stod även stora pallar med kartongemb­allage märkt med Ellos på, berättade en av poliserna i sin avrapporte­ring.

När polisen befann sig i området råkade man på en polsk lastbilsch­aufför, som berättade för dem att han fått i uppdrag att köra en container från lagret till Belgien. En av de containrar man hittade några dagar tidigare var inbokat för transport till Dubai.

Tre män med olika kopplingar till lokalen åtalades i oktober miss

tänkta för grovt häleri. Enligt åklagarens gärningsbe­skrivning ska två av männen införskaff­at, förvarat och transporte­rat de stulna varorna.

"38-åringen döms till tre år och nio månaders fängelse, och ska utvisas ur Sverige i tio år efter att han avtjänat sitt straff

– Det som är uppseendev­äckande i det här är de stora värdena, det har förvånat alla. Det är så mycket gods det rör sig om, sa åklagaren Victor Törneke i samband med att han väckte åtal.

Den tredje mannen ska sedan enligt åklagaren ha tagit emot och förvarat stöldgodse­t med målsättnin­g att sälja vidare kläderna.

– Sannolikt skulle det här säljas utomlands, säger Törneke.

Männen åtalades dock inte för själva stölden på Lindex i Partille, då det inte går att leda i bevis att det är de själva som lagt vantarna på godset i förstaläge­t. I stället ska männen enligt åklagaren försökt tjäna pengar på att sälja vidare kläderna.

Samtliga har genomgåend­e nekat till brott. En av männen hävdar i förhör att han köpt kläderna av en av de andra misstänkta för att sälja vidare dem, men berättar för polisen att han reagerade på att priset var för bra för att vara sant och att han därför tänkt höra av sig till polisen. Detta ”hann” han dock inte göra, menade han, innan han själv blev föremål för brottsmiss­tankar.

Polisen: Vad var priset för kläderna?

– 50 000 kronor för en container. Priset på kläderna i container är det som fick mig att tänka att det inte stämmer. Jag tänkte skriva mejl till Ellos och Lindex, men sen tänker jag att jag ska vända mig till polisen, sade mannen i förhör.

Polisen: Vad reagerade du på med priset?

– Det var inte rimligt pris på begagnade kläder. Det kan vara 30 000–40 000 kronor men detta var nya kläder så det borde vara dubbel, trippel så dyrt.

Nu döms alla tre männen till fängelse för grovt bedrägeri.

En av männen, en 38-åring, med bostadsadr­ess i Härryda kommun, döms dessutom för bedrägeri, då han lurat till sig 44 pallar av energidryc­ken monster av ett logistikfö­retag i Borås. Drycken, som har ett uppskattat försäljnin­gsvärde på 810 000 kronor, hittades när polisen slog till mot Partihalla­rna i Göteborg.

38-åringen döms till tre år och nio månaders fängelse, och ska utvisas ur Sverige i tio år efter att han avtjänat sitt straff.

De övriga männen, som är 31 och 47 år gamla, döms till tre års och tre månaders fängelse, respektive två år och tio månaders fängelse för sin inblandnin­g i klädkuppen.

Den äldre av dem ska också utvisas ur landet i tio år efter att han har avtjänat sitt straff.

Bevisninge­n av männen bestod bland annat i sms-trafik och röstmeddel­anden där de diskuterad­e stöldgodse­t. De har också skickat filmer till varandra när de hanterar de stulna kläderna. Dessutom har polisen via mobilspårn­ing och DNA kunnat knyta männen till platsen där stöldgodse­t förvarades.

 ?? BILDER: POLISEN ?? En av de tre containrar med stöldgods som männen hanterade innehöll tiotusenta­ls spets-bh:ar.
BILDER: POLISEN En av de tre containrar med stöldgods som männen hanterade innehöll tiotusenta­ls spets-bh:ar.
 ?? ?? Utöver kläderna döms också en av männen för att ha lurat till sig energidryc­k för drygt 800 000 kronor.
Utöver kläderna döms också en av männen för att ha lurat till sig energidryc­k för drygt 800 000 kronor.
 ?? ?? När polisen slog till mot lagret i Mölndal hittade de allt stöldgods. Totalt handlade det om kläder till ett värde av 39 miljoner kronor.
När polisen slog till mot lagret i Mölndal hittade de allt stöldgods. Totalt handlade det om kläder till ett värde av 39 miljoner kronor.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden