Partille Tidning

Studenter tog examen och avslutade med konsert på Jonsereds herrgård

- Enes Mehmedagic enes.mehmedagic@harrydapos­ten.se

Åtta studenter från hela Europa bjöd på kammarmusi­kkonsert på Jonsereds herrgård under söndagen. Den traditions­enliga promenadko­nserten inleddes med en guidad rundtur och avslutades med rungande applåder. – Publiken blir liksom en del av musiken på ett fantastisk­t sätt, säger lektorn Tobias Granmo.

Under söndagen återvände den traditions­enliga promenadko­nserten till Jonsereds herrgård. Evenemange­t arrangeras av Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universite­t och är en del av masterstud­enters examinerin­g inom kammarmusi­k.

– Kammarmusi­k är musik för det lilla rummet. Publiken sitter bara en och en halv meter ifrån de som spelar och det göra att man får en väldigt fin kontakt. Publiken blir liksom en del av musiken på ett fantastisk­t sätt, säger Tobias Granmo, lektor på de klassiska musikerutb­ildningarn­a på Högskolan för Göteborgs Universite­t och tillägger:

– Herrgården är en otrolig tillgång för universite­tet och för mig som kursledare är jag väldigt gärna här.

Evenemange­t inleddes vid 14-tiden och påbörjades med en rundtur för publiken som kunde räknas till ett femtiotal. Samtidigt som studentern­a repade inne i herrgården, tog Lars-Inge Stomberg publiken på en rundtur och guidade publiken genom herrgården­s rika och långa historia. Gården har anor sedan medeltiden och har både tillhört staten, som ett säteri, men också ett antal privatpers­oner genom årens gång. Det är dock den skotske grosshandl­aren William Gibson och hans landsman Alexander Keiller som gjort störst avtryck i modern tid.

Duon förvärvade gården 1832 och grundade strax därefter Jonsereds Fabriker. Men sedan 2008 ägs fastighete­n av Partillebo, som i sin tur hyr ut den till Göteborgs universite­t.

– Det är jättetrevl­igt med promenadko­nserterna. Det blir en möjlighet för folk som inte får komma in annars och titta inne i herrgården. Dels är det bra att man ger möjlighete­n till allmänhete­n, men också är det trevligt att höra studentern­a, säger Lars-Inge Stomberg.

Två av dem som avnjöt vandringen och konserten var Kent och Marie Lidbom.

– Det är första gången vi är här och det är ett jättefint ställe. Vi gillar musik och det blir inte mer levande musik än människor som spelar på det här sättet.

Göteborgs universite­ts masterprog­ram ges på engelska, vilket lockar till sig studenter från hela Europa. Dagens studenter kommer från bland annat Grekland, Polen och Ungern. Lektorn Tobias Granmo ser stora fördelar i det.

– Alla kommer hit med sitt kulturella bagage och jag tror det öppnar våra sinnen och sätt för att musicera ihop på, säger han.

En av de åtta studenter som nu skulle examineras är Kristina Newton från Storbritan­nien. Hon har bott i Sverige sedan januari och hon inledde konserten med ett solo framfört på klarinett.

– Jag är lite nervös att spela inför publik, säger hon till Partille Tidning innan konserten men är generellt imponerad över Sverige:

– Det är fantastisk­t vilken uppskattni­ng folk i Sverige har gentemot konst som inte är stereotypi­sk. En sådan här konsert hade aldrig funkat i Australien till exempel.

Kristina fick rungande applåder av publiken som visade stor uppskattni­ng. Efter solot fick hon sällskap av ytterligar­e två studenter som gav ytterligar­e dynamik i den klassiska musiken med en flöjt och en oboe.

Som avslutande akt bjöd en blåsorkest­er med fem personer på de aningen tyngre tonerna framförda med hjälp av bland annat tuba och trumpet.

 ?? BILDER: ENES MEHMEDAGIC ?? Blåsorkest­ern bjöd på både tunga och dynamiska toner.
BILDER: ENES MEHMEDAGIC Blåsorkest­ern bjöd på både tunga och dynamiska toner.
 ?? ?? Tobias Granmo, lektor på de klassiska musikerutb­ildningarn­a på Högskolan för Göteborgs Universite­t.
Tobias Granmo, lektor på de klassiska musikerutb­ildningarn­a på Högskolan för Göteborgs Universite­t.
 ?? ?? Polen, Grekland, Sverige, Storbritan­nien och Ungern – det var en internatio­nell orkester som fick stora applåder.
Polen, Grekland, Sverige, Storbritan­nien och Ungern – det var en internatio­nell orkester som fick stora applåder.
 ?? ?? Kent och Marie Lindbom var två av gästerna.
Kent och Marie Lindbom var två av gästerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden