Partille Tidning

Så kan nya Arenastråk­et se ut: ”Det ska bli Partilles mest attraktiva plats”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Svenska Hus har valt arkitekt till sittstörs ta stads utveckling­sprojekt någonsin: Arenastråk­et vid Partille Port. Malmström & Edström ska rita det nya området och redan nu finns en visionsbil­d klar. – Det ska bli Partilles mest attraktiva plats, säger Henrik Sjölin på Svenska Hus i ett pressmedde­lande.

Partille Tidning har tidigare rapportera­t att planarbete­t för det nya område mellan Partille Arena och Säveån vid Partille Port är igång. Under hösten har ett så kallat ”parallellt uppdrag” utförts av ett antal arkitektby­råer som tillfrågat­s och nu är det vinnande förslaget klart. Det blir arkitektby­rån Malmström & Edström som får uppdraget att tillsamman­s med Svenska Hus och Partille kommun utveckla det nya området Arenastråk­et.

– Det roligaste har helt klart varit att se teamens strukturer­ade process där samtliga team har tagit sig an uppgiften med mycket energi. Det är riktigt glädjande att arbetet med denna plats i Partille nu går in i nästa skede där det vinnande förslaget ska ligga till grund för en helt ny detaljplan som kommer att innehålla ungefär 800 bostäder, handel och verksamhet­er samt en ny förskola, säger Svenska Husfastigh­ets utveckling­schef i Göteborg, Henrik Sjölin.

Det vinnande förslaget, från vilket Partille Tidning kan bjuda på en så kallad visionsbil­d ovan, ska ligga till grund för en helt ny detaljplan som kommer att innehålla ungefär 800 bostäder, handel och verksamhet­er samt en ny förskola.

– Förslaget lyfter fram Säveån som en tillgång och som knyter ihop den nuvarande strukturen i Partille Port och där bostadskva­rteren öppnar sig likt hästskor ner mot ån, säger Henrik Sjölin.

– Detta är Svenska Hus största stadsutvec­klings projektgen­om tiderna. Samarbetet vi har med Partille kommun är fantastisk­t bra och vi fortsätter nu det spännande planarbete­t, säger Svenska Hus styrelseor­dförande Lennart Karlsson.

Från Partille kommuns håll ser man på Arenastråk­et som ett väldigt viktigt område och kommunens medverkan i projektet är självklar.

– Området ligger strategisk­t och blir en naturlig fortsättni­ng på utveckling­en i centrum. Resultat från det parallella uppdraget ger ett bra underlag för att gå in i nästa steg i att ta fram en detaljplan för området säger Karin Börjesson, planarkite­kt på Partille kommun i samma pressmedde­lande.

Planarbete­t förväntas pågå till 2025 och om allt går enligt planerna kan allt stå klart för inflyttnin­g under 2028.

– Projektet kommer att förflytta Partille från förort till förstad, sade Henrik Sjölin på Svenska Hus till PT tidigare i vår.

 ?? BILD: MALMSTRÖM & EDSTRÖM ?? Svenska Hus har valt arkitekt till sitt största stadsutvec­klingsproj­ekt någonsin: Arenastråk­et vid Partille Port. Malmström & Edström ska rita det nya området och redan nu finns en visionsbil­d klar.
BILD: MALMSTRÖM & EDSTRÖM Svenska Hus har valt arkitekt till sitt största stadsutvec­klingsproj­ekt någonsin: Arenastråk­et vid Partille Port. Malmström & Edström ska rita det nya området och redan nu finns en visionsbil­d klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden