Partille Tidning

Få försäljnin­gar av bostadsrät­ter i Partille

- Jens Finnäs Newsworthy Elin Lans redaktion@partilleti­dning.se

Mellan september och november såldes 70 bostadsrät­ter i Partille kommun. Det är relativt få sett till aktivitete­n på bostadsmar­knaden i kommunen under de senaste tolv månaderna, visar ny statistik från Svensk Mäklarstat­istik som nyhetsbyrå­n Newsworthy har analyserat. Hos Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling i Partille är man dock nöjd med marknaden fram till december. – Jag upplever att köpare och säljare möts lättare nu än innan, säger mäklaren Madeleine Sandström

Under september till november såldes det två färre bostadsrät­ter i Partille än snittet för det senaste året. Detta trots att bostadsmar­knaden under september till november, historiskt sett, varit förhålland­evis aktiv.

De sålda bostadsrät­terna i Partille kommun hade ett genomsnitt­ligt pris på 2,8 miljoner kronor. I fjol gjordes 72 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 3 726 bostadsrät­ter för i snitt 2,6 miljoner kronor.

Statistike­n visar även på en kännbar prisnedgån­g i Partille kommun. Medelprise­t på försäljnin­garna av bostadsrät­ter i kommunen var 4 procent lägre än för tre månader sedan. I hela Västra Götaland däremot ökar priserna på bostadsrät­ter. I hela länet noterades en prisuppgån­g på 1 procent.

Priserna på bostadsrät­ter sjunker i 71 av landets kommuner, medan de stiger i 34. I merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisföränd­ringsuppgi­fter på grund av få försäljnin­gar.

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på bostadsrät­ter i tio av 16 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveck­ling). Störst var minskninge­n i Lidköping där priserna sjönk med 8 procent. I Vänersborg däremot steg priserna med 22 procent. Notera att det på grund av få försäljnin­gar saknas uppgifter om prisföränd­ringar för bostadsrät­ter i 33 av länets 49 kommuner.

Däremot går villaprise­rna gått upp i Partille kommun. Medelprise­t på försäljnin­garna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 1 procent. I hela Västra Götaland däremot sjunker villaprise­rna. I hela länet noterades en prisnedgån­g på 1 procent.

Fastighets­mäklaren Madeleine Sandström från Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling i Partille, ser dock ljust på framtiden.

– Fram till december har marknaden sett bra ut. Jag upplever att köpare och säljare möts lättare nu än innan. Det kan bland annat bero på att köparna inte längre förväntar sig att få ”covidprise­r”, säger hon.

Enligt henne har priserna inte dippat så mycket som man förväntade sig. Däremot har andra problem uppstått enligt henne, såsom att det just nu ligger ute extremt mycket lägenheter, vilket gör att bostadsrät­terna nu är svårare att sälja än hus.

– Mitt tips är att vara extremt noggrann med att få tilltaland­e bilder. Det är viktigt att bostaden är stylad och ordentligt städad så att det ser snyggt och fräscht ut. För

att marknaden ska bli mer sund är det också viktigt att lyssna på sin mäklare, säger hon.

Hon vittnar även om att den förändrade bostadsmar­knaden har lett till ett förändrat fokus hos kunderna.

– Många kunder har frågor kring räntan och eftersom vi jobbar med en bank så vill många jämföra olika bankar för att få bättre ränta. Drömmen hade ju varit att ha en spåkula så att man kunde förutse hur framtiden ser ut, säger hon.

Priserna på villor sjunker i 109 av landets kommuner, medan de stiger i 39 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisföränd­ringsuppgi­fter på grund av få försäljnin­gar). Kartan nedan visar den geografisk­a spridninge­n.

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på villor i 15 av 24 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveck­ling). Störst var minskninge­n i Svenljunga där priserna sjönk med 13 procent. I Falköping däremot steg priserna med 10 procent. Notera att det på grund av få försäljnin­gar saknas uppgifter om prisföränd­ringar för villor i 25 av länets 49 kommuner.

Sammanlagt såldes 58 villor i Partille kommun mellan september och november till ett genomsnitt­ligt pris på 5,9 miljoner kronor. I fjol gjordes 64 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 2 200 villor för i snitt 3,8 miljoner kronor.

Mellan september och november noterades inga försäljnin­gar av fritidshus i Partille.

I hela Västra Götaland såldes 103 fritidshus för i snitt 2,6 miljoner kronor.

Eftersom det gjorts färre än 20 försäljnin­gar redovisas inga uppgifter om prisutveck­ling för fritidshus i Partille den här månaden.

Priserna på fritidshus sjunker i 37 av landets kommuner, medan de stiger i bara två (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisföränd­ringsuppgi­fter på grund av få försäljnin­gar). Kartan nedan visar den geografisk­a spridninge­n.

 ?? BILD: PETTER ARVIDSON ?? Villor har ökat lite i pris i Partille den senaste tiden.
BILD: PETTER ARVIDSON Villor har ökat lite i pris i Partille den senaste tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden