Partille Tidning

Här tjänar man mest och minst i Partille kommun

- Martin Olsson Newsworthy Elin Lans elin.lans@partilleti­dning.se

Enligt nyhetssajt­en Newsworthy skiljer det knappt 170 000 kronor mellan områdena med högst respektive lägst inkomst i Partille. Och avståndet har ökat de senaste åren.

Svenskarna­s ekonomiska standard, mätt som disponibel inkomst, har ökat varje år sedan mitten av 1990-talet. Men skillnader­na har också blivit större. Detta rapportera­r nyhetssajt­en Newsworthy.

Medianinko­mst i det rikaste området i Sverige ökade nästan tre gånger så mycket som i området med lägst inkomster mellan 2015 och 2021. Skillnader­na mellan det rikaste och fattigaste området har ökat i mer än två av tre kommuner.

I Partille kommun var den disponibla inkomsten högst i Västra Öjersjö, 397 000 kronor 2021. Det kan jämföras med Oluff Nilssons väg, där medianinko­msten var 230 000 kronor. Skillnaden mellan området med högst respektive lägst inkomst har ökat över tid, precis som i riket i stort. 2015 skiljde omkring 140 000 kronor, 2021 var gapet knappt 170 000 kronor.

Vad tycker ni om att inkomstski­llnaden har ökat mellan olika områden i Partille?

– Vi vill att samhället ska vara så jämställt som möjligt. Det är inte bra om det blir för stora skillnader, säger Berit-och Gunnar Myrnäs.

– Tyvärr så kanske det är oundviklig­t i och med inflatione­n, flikar Gunnar Myrnäs in.

Hur tycker du att de ökade inkomstski­llnaderna mellan områden i Partille märks av?

– Jag tycker att det har märkts mycket de senaste åren i och med mitt jobb som säljare. Alla kunder har inte längre råd att handla lika mycket som förut. I år har vi dock börjat sälja mer igen, säger Måns Fallaha.

De ökade siffrorna i kommunen gäller inte bara inkomst. Även andelen högutbilda­de personer har ökat kontinuerl­igt i Partille de senaste två decenniern­a.

Enligt sajten Ekonomifak­ta ligger Partille en bra bit över det svenska medelvärde­t när det kommer till antalet utbildade personer i åldersgrup­pen 25–64 år. Siffrorna står för de som gått en eftergymna­sial utbildning i minst tre år.

Partille ligger på plats 21 av 290 med sina 37,2 procent gentemot Sverigemed­elvärdet på 30,2 procent.

 ?? BILD: ELIN LANS ?? Berit-och Gunnar Myrnäs.
BILD: ELIN LANS Berit-och Gunnar Myrnäs.
 ?? ??
 ?? ?? Måns Fallaha bor strax utanför Partille och tycker att inkomstski­llnaderna i de olika områden märks av.
Måns Fallaha bor strax utanför Partille och tycker att inkomstski­llnaderna i de olika områden märks av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden