Partille Tidning

Kommunen om snyggastsk­ämtet: ”Lev som ni lär”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Att Sävedalens IF:s damtränare skämtat om att utse ”snyggaste” spelaren i damlaget går inte hem hos kommunens föreningsk­onsulent. – Jättetråki­gt, som förening måste du leva som du lär. Det räcker inte med dokument, säger Jonatan Lööf, föreningsk­onsulent på Partille kommun. Under fredagen meddelar styrelsen för Sävedalen IF att de tar avstånd från skämtet.

Partille Tidnings avslöjande om att det under julavslutn­ingen för Sävedalens IF:s damlag hade delats ut pris för ”snyggaste” spelaren har mötts av många reaktioner.

I efterhand har damlagets tränare Roberth Börve tagit på sig hela ansvaret och förklarat för tidningen att det hela var ett ”spontant skämt” från hans sida, och att ingen riktigt omröstning ägt rum. Hans påstående i ett inlägg på Facebook, om att priset röstats fram av herrlaget, påstod han inte heller stämde. Något som senare även backades upp av herrlagets tränare Peter Bangur.

Partille kommuns föreningsk­onsulent Jonatan Lööf har läst Partille Tidnings artikel och reagerar på skämtet.

– Jättetråki­gt. Vi på kommunen ser det som supervikti­gt med allas lika värde och en jämställd behandling inom föreningen, säger han.

I Jonatan Lööfs jobb ingår att tillsamman­s med föreningar­na jobba med värdegrund och till sin hjälp har de bland annat RF Sisu (Riksidrott­sförbundet och Sisus gemensamma organisati­on för idrottsutb­ildning).

– I värdegrund­en ska det ingå att föreningen jobbar grundligt med jämställdh­etsfrågan. Om inte annat för att skapa en trygg förening som kan ha kvar sina aktiva och värva nya ungdomar.

Jonatan Lööf menar att ett ”skämt” likt detta inte ger en särskilt ”god smak” i munnen när det först dras och sedan blir uppmärksam­mat.

– Det kan ju bli så att Sävedalens

IF inte blir ett förstahand­sval för den som söker en ny fotbollsfö­rening utan man väljer en annan som man vet jobbar med frågorna, säger han.

Om huruvida detta får konsekvens­er för föreningen i framtida tilldelnin­g av föreningsb­idrag från kommunen har inte Jonatan Lööf ensamt mandat att avgöra. Han kommer med förslag till bidrag som politiken sedan klubbar igenom på nämndmöte. Men att ”skämtet” kommer att lyftas är han ganska säker på.

– Det är klart att politikern­a känner till detta nu och de kommer säkert att undra hur det ligger till. Och vi på förvaltnin­gen kommer behöva titta närmare på det också.

Rådet han har att ge Sävedalens IF, och alla andra föreningar, är tydligt:

– Lev som ni lär. Jag har tänkt mycket på det under min tid här i kommunen. Det räcker inte med att fylla i dokument om att man ska jobba si och så, alla måste ta ansvar för att det blir så i verklighet­en. Det är upp till gemene man, men kanske framför allt styrelsern­a i föreningsl­ivet att se till det, säger Jonatan Lööf.

Under fredagen uttalar sig Sävedalen IF:s styrelse i ett skriftligt uttalande till PT, där de tar tydligt avstånd från ”skämtet”.

”Sävedalens IF tar som förening tydligt avstånd från det som var menat som ett skämt på damlagets julavslutn­ing. Vi är en förening för alla och med en tydlig förankring i våra värderinga­r som finns formulerad­e i Sävedalsmo­dellen. Som en av Göteborgso­mrådets största idrottsför­eningar, med ca 1000 aktiva barn, unga och seniorer, har vi ett stort ansvar att vara goda förebilder för både spelare och ledare men också för vår omgivning.

Vi har under året påbörjat ett arbete med våra ungdomslag gällande machokultu­r. Sävedalens IF kommer under kommande år arbeta vidare med att stärka och förankra de värderinga­r som föreningen­s verksamhet bygger på.”

” Det räcker inte med att fylla i dokument om att man ska jobba si och så

Jonatan Lööf föreningsk­onsulent

 ?? BILD: SHAMIRAM DEMIR ?? ”Jättetråki­gt, som förening måste du leva som du lär. Det räcker inte med dokument”, säger Jonatan Lööf, föreningsk­onsulent på Partille kommun.
BILD: SHAMIRAM DEMIR ”Jättetråki­gt, som förening måste du leva som du lär. Det räcker inte med dokument”, säger Jonatan Lööf, föreningsk­onsulent på Partille kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden