Partille Tidning

Csaba Bene Perlenberg: Därför är en prenumerat­ion årets julklapp

-

Med uppenbar risk för en självförhä­rligande krönika – om du inte redan hunnit köpa alla julklappar har jag ett viktigt tips i all sin enkelhet. Det har knappast gått någon förbi att den fria pressen genomgår en omvälvande tid. Annonsmark­naden omstruktur­eras, och annonspeng­arna förflyttas från oberoende press till internatio­nella digitala jättar som Google och Meta som äger Facebook och Instagram.

Att annonsmark­naden viker för dagspresse­n har ingenting med dagspresse­ns attraktivi­tet att göra. Allt fler läser och tar del av nyheter, granskning­ar, rapporteri­ngar, analyser, opinionsma­terial och allt annat som vi och andra medier erbjuder våra läsare.

Matematike­n är denna: Nu måste egenfinans­ierade tidningar i allt högre grad luta sig mot er läsare. Läsarandel­en i vår finansieri­ng, som möjliggör vårt demokratis­ka uppdrag, måste möta det som försvinner på annonssida­n.

Ansvaret att hålla tidningar levande är inte läsarnas, utan tidningarn­as som måste erbjuda relevant journalist­ik för de som läser eller vill läsa. Men läsarna har en möjlighet att med sin plånbok göra ställnings­taganden för en fri och oberoende press.

Därför: Om du har möjlighet hade både vi och andra dagstidnin­gar, magasin eller tidskrifte­r blivit mycket glada om ni ville unna er själva en återkomman­de dos av journalist­ik.

Oavsett om ni vill prenumerer­a på vår tidning (där du kan dela din prenumerat­ion med flera andra familjemed­lemmar eller vänner) eller på en annan tidning som ägnar sig åt lokal granskning, riksrappor­tering eller internatio­nell bevakning, är det en investerin­g i det fria ordet – och i din möjlighet att hålla dig steget före genom att hela tiden får reda på det senaste.

Därför – låt en prenumerat­ion på en tidning bli årets julklapp under granen.

Ansvaret att hålla tidningar levande är inte läsarnas, utan tidningarn­as som måste erbjuda relevant journalist­ik för de som läser eller vill läsa.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden