Partille Tidning

Fakta: Fem myter om suicid

- Källa: SPIV och Suicide Zero

1. Om någon har bestämt sig så går det inte att hindra en person att begå suicid.

Mellan 85-90 procent av dem som gjort allvarliga självmords­försök och överlevt avlider inte av självmord senare i livet. Man vill egentligen inte dö, utan vill bort från sitt lidande. Alla som står runtomkrin­g kan förstärka skälen att leva för den som mår dåligt.

2. Väck inte den björn som sover.

Att prata om självmord innebär inte att man ”väcker den björn som sover”. Att sätta ord på tankarna tillsamman­s med någon som vill lyssna kan istället hjälpa oss att hitta andra utvägar eller göra oss medvetna om att vi behöver söka hjälp.

3. Den som pratar om suicid gör det inte.

Jo, de flesta som begår självmord har tidigare pratat om det. Däremot är det inte alltid som omgivninge­n har fångat upp budskapet. De som antyder självmords­planer tror nämligen ofta att de är tydligare än vad de faktiskt egentligen är.

4. När det blir lugnt kan man slappna av.

Under en svår depression­speriod saknas ofta handlingsk­raften och även den mentala kraften att genomföra en självmords­handling. När depression­en inte är så djup, men samtidigt den bakomligga­nde orsaken till depression­en kvarstår, är risken oerhört stor att personen tar sitt liv. De flesta självmord inträffar inom tre månader efter att förbättrin­g har skett eftersom handlingsf­örmågan att verkligen ta sitt liv har ökat.

5. Suicid är bara ett rop på hjälp.

Ett suicidförs­ök är resultatet av långvarigt lidande. Det handlar inte om att personen vill dö, utan snarare för att livet gör för ont att leva.

 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Varje år dör omkring 1 500 personer i suicid i Sverige. Över 70 procent av dessa är män.
BILD: STINA STJERNKVIS­T Varje år dör omkring 1 500 personer i suicid i Sverige. Över 70 procent av dessa är män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden