Partille Tidning

Köp av sömnmedel var abonnemang: ”Min mamma är helt förtvivlad”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

En kvinna i 80-årsåldern från Partille köpte ett provpaket sömnmedel för 99 kronor efter att ha sett en annons på Facebook. Vad hon inte visste var att hon samtidigt tecknade ett abonnemang för flera tusen.

I en anmälan, som kom in till Allmänna Reklamatio­nsnämnden, ARN, i mitten av november, berättar en dotter att hennes mamma har svårt att sova. När kvinnan såg en annons på Facebook för ett naturmedel som ska underlätta sömn slog hon till på ett provpaket för 99 kronor.

När hon nästa månad fick ett nytt paket med en faktura på drygt 1 500 kronor anade hon ugglor i vassen och kontaktade sin dotter. Med dotterns hjälp tog hon reda på att köpet av provpakete­t i själva verket innebar att hon tecknat upp sig på ett abonnemang på sömnmedlet.

Dottern kontaktade först företaget som sålt abonnemang­et för att säga upp det och för att hävda sin lagstadgad­e ångerrätt på 14 dagar vid nätköp. Företaget vägrar gå med på att häva köpet för paket nummer två, det för 1 500 kronor, då det, enligt företaget, inte omfattas av ångerrätte­n och fakturan ska därför betalas.

Dottern ringde och mejlade då det fakturerin­gsbolag som företaget använder för att försöka bestrida fakturan och få den makulerad, men inte heller där har hon haft någon framgång. Bolaget har istället skickat både påminnelse­r och hot om inkasso till den äldre kvinnan som, enligt dottern i anmälan till ARN, är ”helt förtvivlad ”och hon som ombud ”inte kommer någonstans med något av företagen”.

Partille Tidning har kontaktat dottern som avböjer att vidare kommentera ärendet, något som också gäller för företaget som kontaktats via kundtjänst. Nu är det upp till Allmänna Reklamatio­nsnämnden att komma med en rekommenda­tion om kvinnan ska få slippa ur sitt abonnemang utan att betala eller inte.

 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T ?? En kvinna i 80-årsåldern köpte ett provpaket på sömnmedel för 99 kronor efter att ha sett en annons på Facebook. Vad hon inte visste var att hon samtidigt tecknade ett abonnemang för flera tusen. Nu tar hennes dotter Allmänna Reklamatio­nsnämnden till hjälp för att få loss kvinnan.
BILD: STINA STJERNKVIS­T En kvinna i 80-årsåldern köpte ett provpaket på sömnmedel för 99 kronor efter att ha sett en annons på Facebook. Vad hon inte visste var att hon samtidigt tecknade ett abonnemang för flera tusen. Nu tar hennes dotter Allmänna Reklamatio­nsnämnden till hjälp för att få loss kvinnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden