Partille Tidning

Så tycker Partille resenär e romcivila kontrollan­ter

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: I februari börjar Västtrafik med civila kontrollan­ter på sina resor i Partille, Göteborg, Mölndal och Öckerö. Partille Tidning har pratat med resenärer vid Partille Resecentru­m om den nygamla metoden. – Jag känner en stor oro över att de ska vara anonyma, säger Siv, som bor i kommunen.

Om lite drygt två månader inför Västtrafik civila biljettkon­troller på resor i Partille, Göteborg, Mölndal och Öckerö (zon A). Dessa ska vara ett komplement till de enhetligt klädda kontrollan­ter som finns redan idag.

Partille Tidning tog en tur till resecentru­m vid Allum för att prata med resenärer om den nygamla taktiken.

– Jag tycker att det är bra. Alla ska betala om man ska åka, annars är det inte rättvist alls, säger Agneta från Partille.

Bredvid henne sitter en kvinna i 80–årsåldern. Hon heter Siv och är en flitig resenär med Västtrafik­s busslinjer.

– Jag har grunnat mycket på detta. Jag känner en stor oro över att de ska vara anonyma och känner även rädsla för vad de kan komma att utsättas för, säger hon och fortsätter:

– Man hör så mycket om trakasseri­er av olika slag inom kollektivt­rafiken och jag tycker att vi ska försöka att undvika alla former av personliga trakasseri­er.

Har du någon idé på hur man skulle kunna göra istället?

– Montera spärrsyste­m på bussar och andra färdmedel. Vet folk om spärren sållar det bort de som annars skulle plankat. Vi alla har ett eget ansvar för att göra rätt för oss, säger Partillebo­n Siv.

På en bänk sitter en kvinna med sin julmatsfyl­lda dramaten och väntar på bussen. Astrid bor i Kortedala, men besöker Partille och Allum flera gånger i veckan. Även hon tycker att det är ett bra initiativ från Västtrafik­s sida, men skulle hellre se att de återgick till en betydligt mer anrik metod för biljettkon­troller.

– Jag tycker att det borde sitta med en till på bussarna som har ansvar för att kontroller­a allas biljetter när de går på. Så gjorde man förr i tiden och det var väldigt effektivt. Hade du inte biljett fick du gå av, säger Astrid.

Två kvinnor som med andan i halsen precis missat sin buss sitter på en bänk och kollar upp alternativ­a avgångar för sin resa. Partille Tidning passar på att fråga även dem om de annalkande civila kontrollan­terna.

– Skulle någon med vanliga kläder komma fram till mig och fråga om jag har biljett skulle jag säga till dem att skita i det, säger Katarina.

– Fast det är klart, kan de legitimera sig som kontrollan­ter trots sin klädsel är det väl okej. Alla som reser borde ju betala, enas Katarina och vännen Tina.

 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Katarina och Tina är eniga om att de civila biljettkon­trollanter­na borde ha en särskild legitimati­on för att säkerställ­a legitimite­ten.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Katarina och Tina är eniga om att de civila biljettkon­trollanter­na borde ha en särskild legitimati­on för att säkerställ­a legitimite­ten.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Astrid från Kortedala besöker Partille varje vecka och ser gärna att Västtrafik återgår till en fysisk biljettkon­trollör på varje fordon.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Astrid från Kortedala besöker Partille varje vecka och ser gärna att Västtrafik återgår till en fysisk biljettkon­trollör på varje fordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden