Partille Tidning

Länsstyrel­sen pausar Partilles planer på fyrverkeri­förbud

- Csaba Bene Perlenberg csaba.bene.perlenberg@harrydapos­ten.se

Partille: För de som hoppats på en lite tystare nyårsafton i Partille ger länsstyrel­sen ett dystert besked. Partilles nya ordningsst­adga har tillfällig­t pausats.

I början av december antog Partille kommunfull­mäktige i rörande enighet förslaget till nya ordningsfö­reskrifter. Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens ordförande, menade då att frihet även medför ansvar när det kommer till fyrverkeri­er.

– Som moderat och människa tror man på frihet. Frihet är under ansvar, och ibland kommer det krav. Och då ställer vi krav på fyrverkeri­er och pyroteknis­ka varor.

Tanken var att det redan till nyår skulle vara förbjudet att avfyra fyrverkeri­er på allmän plats och område som jämställts med sådan plats i Partille, och att det därmed skulle krävas tillstånd från polisen för att få fira in det nya året med smällande, färgglada explosione­r från exempelvis torg. Det tillståndp­liktiga användande­t av pyroteknik skulle även gälla i anslutning till Partille ridskola.

Men länsstyrel­sen sätter nu, i alla fall tillfällig­t, stopp för de planerna. I sitt beslut upphäver länsstyrel­sen kommunfull­mäktiges beslut under en prövningst­id som varar längst till 11 februari 2024. Myndighete­n motiverar sitt beslut med att det krävs längre tid än de tre veckor som en översyn vanligtvis tar, eftersom Partille antagit ny ordningsst­adga i sin helhet.

Kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse grämer sig inte över att det trots avsikten riskerar att bli avsevärt mycket smällande från offentlig plats, och säger sig heller inte vara överraskad av länsstyrel­sens pausning.

– Jag vet inte ens om de har tittat på förändring­arna. Jag gissar på att de inte har gjort det, säger Marith Hesse (M) till Partille Tidning under onsdagskvä­llen.

Är du orolig för att beslutet inte kommer vinna laga kraft innan nyår?

– Nej, idag har vi ingen reglering och har inte haft det innan. Det här handlar om hur vi tänker framåt. Det hade varit ännu bättre om vi tagit beslutet tidigare under hösten, men nu tog vi det när vi tog det.

Den nya ordningsst­adgan handlar inte bara om införandet av ett helt nytt förbud av fyrverkeri­er på allmän plats, utan även om förbud av användande­t av lustgas i berusnings­syfte på allmän plats.

– Skulle det vara som så att de upphäver just lustgasen så kommer vi nog att driva det vidare, säger Marith Hesse och syftar på ett troligt överklagan­de.

– Bruk av lustgas i berusnings­syfte jämställer vi med alkohol, så det borde inte vara en stor sak att reglera även lustgas, menar hon.

Marith Hesse menar att det återstår att se hur länsstyrel­sen i Västra Götaland bedömer Partilles nya ordningsst­adga, och att Partille antagit nya restriktio­ner när det gäller fyrverkeri­er och lustgas för att pröva lagstiftni­ngen.

– En del länsstyrel­ser gör olika bedömninga­r. Vi får ta beslut om hur vi går vidare när vi vet var de landar.

Tillsvidar­e gäller alltså den gamla ordningsst­adgan – och fyrverkeri­er på allmän plats kräver således inget polistills­tånd tills den nya ordningsst­adgan vunnit laga kraft.

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Pang pang.
BILD: ROBIN ARON Pang pang.
 ?? BILD: KAJSA CARLSSON ?? Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens ordförande i Partille.
BILD: KAJSA CARLSSON Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens ordförande i Partille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden