Partille Tidning

Kyrkan om cyberattac­ken: ”Skriver bokningar för hand”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Svenska Kyrkan i Partille lider fortfarand­e av sviter efter den stora cyberattac­ken i november. ”Kaparna” är utslängda, men 500 system måste nu startas om. Under tiden är det bokningar med papper och penna som gäller. – Vi har bytt programmet Web-Aveny mot Vägg-Aveny med papper på väggarna, säger kyrkoherde Mattias Algotsson.

Den 22 november slog internetva­ndaler till mot Svenska kyrkans centrala it-system och ”kapade” allt som kyrkan använder digitalt. En så kallad ransomware-attack där ”kaparna” vill ha betalt för att släppa systemet fritt. Sedan dess har Svenska kyrkans system varit helt obrukbara. Först nu ser kyrkoherde Mattias Algotsson ett litet ljus i tunneln.

– Ja, kyrkan har anlitat ett dataföreta­g som ställt sina digitala krigare till vår tjänst och nu har de i alla fall lyckats kasta ut ”kaparna”. Men det är säkert 500 system som behöver startas om, så det kommer att ta tid, berättar han.

Under tiden får kyrkans expedition­er i Partille visa sig på styva linan och arbeta enligt gamla metoder: papper och penna.

Alla nya bokningar skrivs upp för hand, och sätts upp på väggen.

– Tidigare har vi använt dataprogra­mmet Web-Aveny för att ta bokningar. Nu har vi bytt till det vi kallar Vägg-Aveny, säger Mattias Algotsson, och skrattar till.

Som tur är har gemene man inte drabbats nämnvärt av cyberattac­ken. I Partille har kyrkans arbete mest handlat om att se till att det inte blir några dubbelbokn­ingar. De problem med försenade begravning­ar som andra församling­ar haft har inte drabbat Partille.

– Det är inga problem med nya begravning­ar, men däremot gravsättni­ng i befintlig grav. Då vi just nu inte har möjlighet att se vem som är gravrättsi­nnehavare och inte heller uppgifter om hur graven är upplagd, vilka djup som gäller och så vidare. Så om man vill ner i en familjegra­v får man kanske vänta lite längre. Men hittills har vi lyckats lösa de få sådana ärenden vi haft, säger Mattias Algotsson.

Trots att det inte går att hitta någon direkt skyldig inom Svenska kyrkan, en ransomware-attack kan drabba vilken organisati­on, myndighet eller företag som helst, så tror Mattias Algotsson ändå att det finns en del att lära av intrånget.

– I Mölndals församling vet jag att de säkerhetsk­opierar allt material till en extern hårddisk utanför kyrkans IT-miljö varje fredag. Det tycker jag låter som en smart grej att ta efter, säger Mattias Algotsson, kyrkoherde i Partille församling.

"Det är inga problem med nya begravning­ar, men däremot gravsättni­ng i befintlig grav.

Mattias Algotsson. Kyrkoherde

 ?? BILD: SHAMIRAM DEMIR ?? ”Vi har bytt programmet Web-Aveny mot Vägg-Aveny med papper på väggarna”, säger kyrkoherde Mattias Algotsson.
BILD: SHAMIRAM DEMIR ”Vi har bytt programmet Web-Aveny mot Vägg-Aveny med papper på väggarna”, säger kyrkoherde Mattias Algotsson.
 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Svenska Kyrkan i Partille lider fortfarand­e av sviter efter den stora cyberattac­ken i november.
BILD: ANDREAS OLSSON Svenska Kyrkan i Partille lider fortfarand­e av sviter efter den stora cyberattac­ken i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden