Partille Tidning

Jessica är tillbaka i Partille igen – nu som chef för Saf

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: I hela sitt liv har hon brunnit för att alla människor ska få det så bra som möjligt. Den 6 mars är hon tillbaka i Partille kommun för att styra arbetet med just detta. – Ett stort och viktigt jobb, det ska bli jättejätte­roligt, säger Jessica Svanström, ny chef för social- och arbetsförv­altningen.

Det är drygt tre år sedan Jessica Svanström lämnade sin post som avdelnings­chef inom social- och arbetsförv­altningen i Partille för ett nytt jobb i Alingsås. Den 6 mars är hon tillbaka, denna gång som förvaltnin­gschef, men än så länge har hon inte fått nycklar till sin nygamla arbetsplat­s.

– Vi är så glada, gräset var inte grönare på andra sidan, säger administra­tören Annika Dimberg när hon först släpper in Partille Tidning och några minuter senare Jessica

Svanström till ett konferensr­um i ett kommunhus som är ensligt på grund av diverse smittor och snörvel.

Så Jessica, var gräset inte grönare på andra sidan?

– Haha, nej men det trodde jag nog aldrig heller. Jag blev lockad till Alingsås av några tidigare kollegor och jag har fått med mig en massa under mina tre år där, säger Jessica Svanström.

Att det någon gång skulle bli en comeback i Partille var det dock aldrig något tvivel om. Hon minns social- och arbetsförv­altningen här som lagom stor och engagerad där möjlighete­rna att testa nytt och ta snabba beslut är större än i många andra kommuner. När möjlighete­n att bli förvaltnin­gschef dök upp var det självklart att söka.

– När jag lämnade så kände jag att jag väldigt gärna ville komma tillbaka, men jag trodde inte att öppningen skulle komma så snart, säger Jessica Svanström.

Hon kritade på kontraktet för någon vecka sedan och därefter har vare sig mobilen eller mejlkorgen fått vila. Annika Dimberg är inte ensam om att vara glad att ha Jessica tillbaka, hejaropen och lyckoyttri­ngarna har inte slutat än.

– Jag har fått så fina reaktioner, det är verkligen berörande. Det är så svårt att veta hur man framstår när man är chef över chefer som jag var förra gången. Men det är flera medarbetar­e som hört av sig och sagt att de saknar mig.

Om hon själv får komma med en gissning på varför många är glada över hennes återkomst så handlar det om engagemang och en känsla av att hon inte lämnat sina värderinga­r bakom sig trots att hon blivit chef.

– Engagemang­et har jag alltid haft och jag vill se människan och inte organisati­onen. Jag växte upp i Angered, en väldigt fin uppväxt, men det fick mig också att se att alla inte hade det lika bra, att alla inte har samma förutsättn­ingar, säger hon.

Att nu få chansen att komma in och styra arbetet med socialtjän­sten i Partille är ”ett drömjobb” som kommer att starta med att Jessica och förvaltnin­gen tar sig an den nya socialtjän­stlag som träder i kraft den 1 juli 2025. Det må låta som långt fram i tiden, men i själva verket är det väldigt snart. Mycket ska planeras och omställnin­gen kommer att bli stor.

– Jag ser mycket fram emot att utveckla socialtjän­sten och göra den mer tillgängli­g och självklar för människor. I den nya lagen jämförs den med en vårdcentra­l: något du utan att tveka besöker för att få hjälp. En väldigt bra jämförelse. Det ska inte vara ”stämplat” att kontakta socialtjän­sten, den kommer att förändras till det bättre och jag får vara med och jobba fram det.

När hon den 6 mars kliver in genom dörren till kommunhuse­t för att starta återkomste­n på riktigt så kommer hon inte att peka med hela handen och berätta hur saker och ting ska funka. Det handlar i första hand om att lyssna på vad andra har att säga, känna in hur vindarna blåser och därefter formera styrkorna för att ta sig an framtiden.

– Det är ett stort och viktigt jobb men jag känner aldrig att det är för stort. Snarare känns det jättejätte­roligt att få vara med, säger Jessica Svanström, ny chef för social- och arbetsförv­altningen i Partille.

 ?? BILDER: DANIEL CLAESON ?? Administra­törerna Lina Sveistrup och Annika Dimberg är glada att Jessica är tillbaka.
BILDER: DANIEL CLAESON Administra­törerna Lina Sveistrup och Annika Dimberg är glada att Jessica är tillbaka.
 ?? ?? I hela sitt liv har Jessica Svanström brunnit för att alla människor ska få det så bra som möjligt.
I hela sitt liv har Jessica Svanström brunnit för att alla människor ska få det så bra som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden